Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Det stormer rundt Ørn, Kristoff og Bystrøm

Norske ryttere rystet etter russisk kardinaltabbe, skriver Jarle Fredagsvik.

TØFT Å MØTE PÅ JOBB: Jobben Sven Erik Bystrøm og Alexander Kristoff legger ned i treningshverdagen, kan det ikke settes spørsmålstegn ved. Derfor er det synd at Katushas generaltabbe indirekte rammer lagets norske elementer.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
TØFT Å MØTE PÅ JOBB: Jobben Sven Erik Bystrøm og Alexander Kristoff legger ned i treningshverdagen, kan det ikke settes spørsmålstegn ved. Derfor er det synd at Katushas generaltabbe indirekte rammer lagets norske elementer. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

VI NÆRMER OSS brosteinsåpningen, og allerede har Alexander Kristoff bokført fem pinner på sin imponerende seiersstatistikk.

Mellom femmila i Kollen, X-Games og VM i skiskyting, har han faktisk fått overraskende mye oppmerksomhet rundt de prestasjonene.

Det som ikke er like greit å takle, er det negative etterspillet etter Eduard Vorganovs positive dopingprøve.

Pliktoppfyllende stilte Kristoff og Sven Erik Bystrøm opp på det som skulle være en feiring av sykkelsporten i regi av TV 2 og sykkelmiljøet i Stavanger, onsdag kveld.

• Les også: Kristoff: - Laget løper fra sitt ansvar

Alt mens treningsturen oppover Dalsnuten i lett snødrev ble gjennomført samme dag, visste duoen hva som ville komme.

Om enn ble de nok overrasket over omfanget.

ETTER AT KATUSHA meldte seg ut av troverdighetsbevegelsen MPCC på grunn av problemene Luca Paolini og Eduard Vorganovs positive dopingprøver har skapt, kom det krav fra Johan Kaggestad om at duoen snarest bør forlate Katusha:

- Kristoff er under kontrakt, og har vist en klar holdning mot doping, men han blir assosiert med Katusha, og det er ikke heldig for ham. Det blir kritikken mot Kristoff fra meg. Jeg håper Kristoff og Bystrøm forsvinner fra laget etter sesongen, uttalte Kaggestad i artikkelen med tittelen: «- Det er noe jævla drit!».

Også i lokalavisen Stavanger Aftenblad ble duoen bedt om å hoppe av den «russiske dopingruletten», samtidig som det russiske lagets dopingsaker ble listet opp de siste årene.

Jeg nøyer meg med å nevne at det er enklere for journalister å skifte arbeidsgiver, enn det er for sykkelryttere under kontrakt.

I sesong er det nær sagt umulig.

Da Kristoff og Bystrøm ankom lokalet og pliktskyldig stilte opp på den sedvanlige intervjurunden, var ikke svarene slik vi er vant til fra den kanten:

- Jeg føler også at mange såkalte eksperter uttaler seg i media uten å vite hele historien. Jeg, Alex og Stein kjenner laget fra innsiden, derfor opplever jeg noe av det media skriver som urettferdig. Sakene som skrives må ha med alle opplysninger, ikke bare de verste. Sånne ting går veldig inn på meg.

JEG TAR IKKE Katusha-laget i forsvar. Det vet de som har lest mine tidligere artikler om samme tema.

Jeg, som mange andre, synes det er balleløst å stikke av fra ansvaret og melde seg ut av MPCC. Her er jeg veldig enig med Atle Kvålsvoll som peker i retning av et holdningsproblem på ledersiden.

Samtidig er det ikke noe nytt i at laget har en broket dopinghistorikk. Det visste vi, og det visste Alexander Kristoff da han underskrev kontrakten for fire sesonger siden.

Noe som minnet om en nyhet var det russiske lagets budskap om et stilbrudd og nyvunnen vilje til å ta kampen mot doping på alvor foran denne sesongen.

Det vil ikke forundre meg om Team Kristoff har vært viktige pådrivere i denne prosessen, da Stavanger-mannen har vokst seg til å bli lagets aller største - og rene - stjerne.

DER KATUSHA FEILER så kapitalt, og det på en lavt hinder som burde ha vært så lett å forutse i den mer internasjonale strategiplanen, er at de forlater Roger Legeays MPCC når det butter imot.

Det markerer snarere en uvilje enn en vilje til å rydde opp. Således kan man begynne å peke mot en Jekimov, en Makarov, en Schmidt eller en Azevedo.

Den russiske kardinaltabben ville uansett ha rammet lagets norske ryttere. Og reaksjonene har rystet dem.

• Les også: Team Kristoff vurderer framtida i Katusha

Åtte dagers siesta fra WorldTouren var noe man måtte ta, selv om man følte det urettferdig - og det hadde skadet forberedelsene til klassikerne.

Den åpenbare tabben er likevel ikke nok til å rive ned rekkverket lagets norske trio har begynt å bygge internt i den russiske bjørnen.

Det som har skjedd, er ikke nordmennenes feil.

Stein Ørn forteller meg at han tok på seg oppdraget i Katusha for å vise hvor langt opp på resultatlistene man kan nå med rene utøvere.

Jeg tror ham på det - og legger samtidig økt innflytelse over stesønnens karriere til i den ligningen.

FRA DEN SYNSVINKELEN forstår jeg også at det oppleves sårende å bli mistenkeliggjort og kritisert mens det stadig ramler gamle skjeletter ut av skapet.

Ingen kan ta fra Ørn og Kristoff at deres intensjoner er gode.

Selvsagt kan de gi opp, gi faen eller pakke kofferten og søke lykken andre steder. Et garantert dopingfritt miljø er det vanskelig å finne også innenfor sykkelsporten anno 2016.

Det eksisterer enormt lederproblem der de aller fleste som nå innehar passende alder og know-how fra sykkelfeltet, også kunne vikariert på det lokale apoteket.

• Les flere sykkelnyheter hos procycling.no!

Derfor spiller det omtrent ingen rolle hvilken vei Team Kristoff snur seg. De vil bli vinket inn av personer med kjennskap til glow time, Edgar Allen Poe og pas normal der også.

Jeg er selvsagt klar over at man er nødt til å tåle mye som del av Katusha-dynastiet. Samtidig går det å erkjenne at de står midt oppe i en vanskelig situasjon akkurat nå. Man får heller diskutere graden av selvforskyldthet.

LUCA PAOLINIS kokainbruk - som har blitt dømt nord og ned av et fulltallig norsk pressekorps, ble ikke møtt av den samme iveren fra italienske journalister dagen derpå. Det var i hvert fall ingen andre enn nordmenn som møtte opp ved Katusha-bussen for å få lagets syn på saken, etter at munnkurven fra kvelden i forveien var opphevet.

Det kan selvsagt fortelle deg mye om kulturen i støvellandet. Men det forteller også mye at én mann sto og tok imot alle de kritiske spørsmålene den dagene.

Han heter Alexander Kristoff, og har ikke gjort så mye annet galt enn motbevise en del kritikere som mente han aldri ville bli i stand til å vinne sykkelritt i proffeltet.

Og han gjorde det paniagua.

La oss ikke glemme det midt oppe i stormen.

Jarle Fredagsvik er redaktør for sykkelnettstedet www.procycling.no!

FORTVILT: Stein Ørn gikk noen runder med seg selv onsdag, og åpnet opp for at Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm kan bli tvunget til å forlate Katusha.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORTVILT: Stein Ørn gikk noen runder med seg selv onsdag, og åpnet opp for at Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm kan bli tvunget til å forlate Katusha. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media