Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det største jeg har opplevd

Kurt Asle Arvesen (28) har i løpet av de ti siste åra slanket bort ti kilo. I går hadde han sin største opplevelse som toppsyklist da han spurtet inn til etappeseier i Giro d'Italia.

Allerede før storrittet i Italia startet, bestemte Kurt Asle Arvesen seg for å vinne den 213 kilometer lange 10. etappen. I går viste U23 verdensmesteren at han er til å stole på. - Det føltes godt. Det var full klaff. Det var denne etappen jeg har tenkt på helt siden løpet startet, sier han til Dagbladet.

- Er denne seieren det største du har opplevd som toppsyklist? - Ja, det er det. Dette er stort. Helt perfekt. Han rangerer seieren i Italia nesten like høyt som Thor Hushovds imponerende etappeseier i Tour de France i fjor. - Det er Tour de France og Spania rundt som er de største etapperittene i verden. Italia er rangert som beste sykkelnasjon, så italienerne kan å sykle. Det er artig å lykkes her, sier han. Arvesen slo til tidlig og gikk i brudd sammen med femten andre etter cirka 50 kilometer. Etappen gikk over mange mindre fjellpass, noe som tæret på kreftene for nordmannen. Men da Arvesen og Co. ble tatt igjen av storfavoritten Gilberto Simoni tre kilometer før den siste toppen, fikk 28-åringen plutselig nye krefter. - Jeg sleit hele veien. Men da Simoni kom opp, så løsnet det. I den siste bakken rykket han, og da hadde jeg mer enn nok med å henge med. Han er tross alt en av verdens beste til å sykle oppover, forteller Arvesen stolt. De siste 23 kilometerne ble en kamp mellom fire ryttere. Simoni ville ha seieren og de 20 bonussekundene også, og prøvde seg på oppløpet. Men Arvesen syklet med stor selvtillit og vant med 15 meter. - Spurten fungerte bra. Det gikk min vei, sier han.

Ned ti kilo

Arvesen fikk i går igjen for et målrettet og langsiktig treningsopplegg. For å bli en bedre bakkesyklist har han gått ned en kilo per år de siste åra. Dette har, sammen med mye trening i bratt terreng, gjort ham til et råskinn i fjellene. - Jeg har tatt av ti kilo i løpet av de siste ti åra. Jeg er blitt lettere i kroppen, og det gjør det lettere å sykle i oppoverbakkene, forteller han.

- Hva har du gjort for å gå ned i vekt? - Jeg har ikke gjort noe spesielt. Det har skjedd automatisk gjennom at jeg har trent og konkurrert mye over mange år. Jeg følger ingen streng diett. Men jeg tenker over hva jeg spiser. Jeg spiser meg mett, men ikke stappmett. Thor Hushovd syklet i fjor inn til etappeseier i Tour de France. Terrengsyklisten Gunn-Rita Dahle tråkket i samme sesong til med både EM- og VM-gull. I går markerte også Kurt Asle Arvesen seg i verdenstoppen i sykkel, med seieren i Giro d'Italia. Det er hele 17 år siden siste norske seier i storrittet ved Dag Erik Pedersen i 1986.

Fri neste år

- Jeg synes prestasjonen den dagen den utføres hører hjemme helt i toppsjiktet. Seieren gir nøkkelen til ei dør han ikke trodde kunne åpnes, sier Dag Erik Pedersen.

Arvesen er klar over at denne seieren betyr mye for hans videre karriere som proffsyklist. I fjor fikk han mange tilbud fra store proffklubber, men valgte å bli i danske Team Fakta. Til neste år er han fri på markedet igjen. - Det vil bety mye for neste år. Jeg vil mest sannsynlig få tilbud om ei bedre lønn og jeg vil være mer attraktiv for andre proffklubber.

SITT LIVS RITT: I går gjorde Kurt Asle Arvesen sitt livs ritt, og syklet inn til seier i gårsdagens etappe av Giro d'Italia. - Jeg kommer til å feire med et glass vin. Nye 222 kilometer venter i dag. Så det begrenser seg selv, sier han.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media