- Det største jeg har opplevd

Svømme-sensasjonen Alexander Dale Oen omtales som verdens beste tekniker av treneren.

(Dagbladet.no): - Da jeg så opp på resultattavla, kunne jeg ikke helt tro at det var sant. Men etter hvert har det kommet sigende innover meg, sier Alexander Dale Oen til Dagbladet.no.


Unggutten skrev tirsdag norsk svømmehistorie med en rå finale på 100 meter bryst:

Han sikret seg sølvmedalje i EM samtidig som han satte ny nordisk rekord i Budapest, Ungarn.

- Det største
- Jeg er veldig godt fornøyd med dette, det er det største jeg har opplevd innen svømming. Jeg er dessuten godt fornøyd med sølv, sjøl om jeg bare var to hundredeler unna seieren, sier Vestkantsvømmeren, som kommer fra Øygarden utenfor Bergen.

Oen har svømt siden han var omtrent fem år, men det siste året har han for alvor begynt å vise tegn til at noe stort er på gang:

•Først da han, som første mannlige nordmann, nådde finalen under langbane-VM i Montreal i fjor. Den gang ble han nummer sju.

•Deretter da han tok bronse under i kortbane-VM i Shanghai i april.

•Dagens sølvmedalje under det pågående langbane-EM-et i Budapest, Ungarn, føyer seg inn i rekka.

- JAA! Svømmesensasjonen Alexander Dale Oen (21) jubler etter at han har svømt inn til sølvmedalje under langbane-EM i Budapest. Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX
- JAA! Svømmesensasjonen Alexander Dale Oen (21) jubler etter at han har svømt inn til sølvmedalje under langbane-EM i Budapest. Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX Vis mer

Hva nå?

- Hva blir det neste, Alexander?

- Nei, det vet jeg ikke. Jeg er fornøyd så lenge jeg setter personlige rekorder, jeg. Men et naturlig neste mål blir VM i Melbourne neste år, sier 21-åringen ydmykt.

Sjøl om han nå for alvor har etablert seg i verdenstoppen, har han ingen problemer med å motivere seg videre.

- Jeg har beina godt plantet på bakken, og jeg vil jobbe knallhardt for å bli enda bedre, forsikrer han.

- Verdens beste teknisk

Ifølge Petter Løvberg, sportssjef i Norges svømmeforbund, er Oen den mest tekniske brystsvømmeren i verden.


- Jeg vil ikke nøle med å si at han verdens beste teknisk. Samtidig har han stadig blitt bedre også på andre områder, så jeg ser ingen grenser for hvor langt han kan nå, sier Løvberg, som tillegger at eleven hans var den yngste i dagens finaleheat.

- Det største jeg har opplevd

- Dette er sjølsagt artig å høre, og det gir en trygghet å vite at teknikken sitter som den skal. Samtidig vet jeg at jeg må jobbe mer med andre områder, som vendinger og stup, kommenterer Oen.