Det største narrespillet

Vil vi fortsatt lure oss selv, er det bare å ramse opp alle de andre som har jukset.

I GÅR VAR det dagen for sinte e-mail fra Trøndelag, støttemeldinger fra Rogaland pluss mer eller mindre presise historier om alle andre som har jukset på fotballbanen før. Hukommelsen varierer for mange av de jeg fikk hilsen fra etter kommentaren på Dagbladet.no om det feilaktige straffesparket på Lerkendal. Det er ok; for det gjør absolutt min også. Men det foreløpig siste filmstuntet i Tippeligaen er ikke et spørsmål om fortid. Det gjelder framtid.

Da er ikke problemet hva de andre får seg til å gjøre på fotballbanen, men hva du faktisk gjør selv.

DET ER STRAKS en litt mer vrien etisk øvelse. I hvert fall for meg som seinest for et par kamper siden fra sidelinja sa ja takk og amen til et straffespark forært mitt lokale lag av en tilfeldig dårlig plassert dommer. Neida; det kom ikke etter filming, det var ingen spiss som kastet seg, men det var såpass feil at en påfølgende videodømming hadde annullert hele situasjonen.

Nå kommer det ingen slik videodømming. Systemet er for komplisert og avgjørelsene for vanskelige også i etterkant til at rett og galt på fotballbanen blir et spørsmål som systematisk får sitt korrekte svar. Videoen kan være som dokumentasjon for de helt spesielle episodene, plukke ut bøller og sørge for en rettsorden som sikrer sportens siviliserte preg.

Men det menneskelige preget må vi selv sørge for.

Fotballen forblir et tilfeldig spill, men det behøver ikke å bli et narrespill av den grunn.

DET ER DERFOR Rosenborgs nye trener Erik Hamren bør være forsiktig med å lukke døra for omverdenen inn til hvordan han takler denne situasjonen. Ikke fordi Rosenborg har tradisjon for å jukse oftere enn andre, men fordi eksempelet denne gangen datt ned i et straffefelt på Lerkendal.

Da er det tid for å sette et eksempel.

TRENGER IKKE BLI NOE NARRESPILL: Erik Hamren bør være forsiktig med å lukke døra for omverdenen inn til hvordan han takler denne situasjonen. Ikke fordi Rosenborg har tradisjon for å jukse oftere enn andre, men fordi eksempelet denne gangen datt ned i et straffefelt på Lerkendal. Da er det tid for å sette et eksempel, skriver Esten O. Sæther.
TRENGER IKKE BLI NOE NARRESPILL: Erik Hamren bør være forsiktig med å lukke døra for omverdenen inn til hvordan han takler denne situasjonen. Ikke fordi Rosenborg har tradisjon for å jukse oftere enn andre, men fordi eksempelet denne gangen datt ned i et straffefelt på Lerkendal. Da er det tid for å sette et eksempel, skriver Esten O. Sæther. Vis mer

Hamren er hentet til klubben for å gjøre det på mange andre områder. RBK har tilsynelatende utviklet seg fra å være en idrettsforening der alle dro for å lære hvordan fotball på norsk skulle gjøres, til å bli et sammenhengende eksempel på feilslått ledelse. Jeg tror ikke det er så enkelt. Det er små tilfeldigheter som de siste årene har tæret på det trønderske mønsterbruket; forutsetningene er gode for å skape et sterkt, positivt fellesskap igjen og den erfarne svensken ser ut til å ha lederkvaliteter til å bidra til nettopp det.

Derfor kan han ikke lene seg tilbake på den lange trenererfaringen av at fotball er et skjebnespill der dommerne gir og dommerne tar. For enda mer er fotballen en lek som formidler akkurat de verdiene vi putter inn i den.

DET ER DA det blir alvor å la episoden mot Viking passere som en tilfeldighet.

Jo da; alle har sett verre filminger enn det fallet til John Pelu. Kanskje var han til og med i ubalanse, men akkurat det kan hver enkelt spiller finne ut mye bedre enn ekte filming fra all verdens gunstige kameravinkler. Som resten av de gode fotballspillerne vet Pelu forskjell på rett og galt. Utfordringen er å tørre å prate om det også når du bevisst har gått over grensen og blitt en juksemaker.

HER LØSES IKKE saken ved å degradere dommer Terje Hauge til 1.divisjon. Norges tidligere dommerstjerne har lite med den egentlige saken å gjøre. Denne gangen var det han som tilfeldigvis ble lurt, neste gang er det en annen dommer og til slutt er det vi som synes at fotball er et flott spill.

Erik Hamren avgjør selv om han vil starte trenergjerningen i Norge ved å hjelpe oss å ta vare på det beste i dette spillet. Det er nok av eksempler på trenere før ham som har stukket unna med de straffesparkene eller poengene som har bydd seg. De har bodd både i Trøndelag og Rogaland; eller Oslo for den saks skyld, og bare hatt en ting felles.

De har lurt seg selv.