<strong> GODE MINNER:</strong>  Kjetil Rekdal og Ronny Johnsen jubler etter at førstnevnte har sendt Norge i føringen mot Brasil. 15 år senere husker begge to kampen godt. Foto: NTB Scanpix / Ben Radford
GODE MINNER: Kjetil Rekdal og Ronny Johnsen jubler etter at førstnevnte har sendt Norge i føringen mot Brasil. 15 år senere husker begge to kampen godt. Foto: NTB Scanpix / Ben Radford Vis mer

- Det største som har skjedd norsk idrett

I dag er det 15 år siden Kjetil Rekdal skapte norsk fotballhistorie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På Sankthansaften for nøyaktig 15 år siden spilte Norge VM-kamp mot Brasil, på Stade Vélodrome i Marseille i Frankrike.

Det sto 0-0 mellom de to lagene, helt til Brasils Bebeto i det 78. minutt scorer det alle trodde skulle bli Brasils vinnermål, men fem minutter senere utlignet Tore André Flo, og håpet kom tilbake hos det norske folket.

Fem minutter senere skjøt Kjetil Rekdal Norge inn i historiebøkene, og fikk det norske folket til å danse i gatene.

Arne Scheie kommenterte kampen for NRK, og husker alt som skjedde i Marseille.

- Jeg husker det som om det var i går. Alt ved kampen, gleden vi kjente etterpå. Alt sitter godt i kroppen, forteller Arne Scheie til Dagbladet.

Flo-holding
De fleste husker nok Scheies emosjonelle kommentering i sekundene etter at Norge hadde fått tildelt straffespark. Tore André Flo hadde blitt holdt i trøya inne i feltet, og den amerikanske dommeren Esfandar Baharmast blåste for straffespark. Det var aldri Scheie helt sikker på. I hvert fall ikke før Rekdal gjorde seg klar.

Rekdal satte straffen iskaldt i mål bak Taffarel, og Norge vant kampen 2-1.

Kjetil Rekdal er fullstendig klar over jubileumet da Dagbladet ringer Vålerenga-sjefen.

- Jeg husker hele kampen godt. Det beste var jo at vi gikk videre. Det sitter bedre i enn straffesparket, forteller Kjetil Rekdal.

Og selv om det norske folk hadde mistet troen på avansement da Bebeto sendte brasilianerne i føringen, med under 15 minutter igjen, hadde Norges nummer 10 klokketro på seier.

- Vi hadde troen hele tiden. For å gå videre måtte vi score to ganger, og det greide vi. Faktisk kunne vi ha scoret flere ganger, mimres Rekdal.

Han husker det meste fra kvelden for 15 år siden. Og på spørsmål om Norges lagoppstilling setter 45-åringen i gang. Samtlige 14 spillere som var i aksjon i Marseille, nevner Rekdal på løpende bånd.

Største landskampen En som derimot har litt problemer med lagoppstillingen er Ronny Johnsen. Han var selv en av de som startet, men bommer på to navn da han skal gjette lagoppstillingen.

Og for Johnsen sin del var Sankhansaften for 15 år siden hans største opplevelse som norsk landslagsspiller.

- Jeg har vært heldig og vunnet mye med klubblaget. Men i landslagssammenheng er det den kampen som henger høyest.

Akkurat som lagkamerat Rekdal, var troen på seier hele tiden tilstedeværende.

- Brasil-scoringen var ute av kroppen etter ti sekunder. Det sånn det fungerer bare. Troen var tilstedeværende hele veien.

Bebeto var mannen som scoret brasilanerens mål. Ronny Johnsen husker spesielt duellene med han og Ronaldo.

- Det var to veldig gode spillere. Avansementet er likevel det som sitter best i. Selv om jeg la meg tidlig den kvelden, ler Johnsen.

Året før hadde Norge slått Brasil 4-2 i en treningskamp på Ullevaal. Da de møttes i VM husket Johnsen kampen fra året før godt.

- Vi visste det var mulig. Det hadde vi bevist året før.

Største i norsk idrett
Arne Scheie har aldri opplevd noe større fra sin plass i ulike kommentatorbokser.

- Det kunne ikke vært skrevet et bedre manus til kampen. Det som gjør alt så spesielt er det uventede. At Norge hadde slått Brasil hadde ikke vært så stort. Men det at vi først lå under og kom tilbake. Det gjør det helt spesielt.

Scheie mener også at kampen er det største idrettsøyeblikket i Norge.

- Hvordan hele Norge var ute i gatene for å feire beviser det. I tillegg var det resultatet som hele fotballverdenen la merke til. Og det er over 200 medlemsland i FIFA. Det er et hakk større enn ski-VM, påpeker Scheie, som er fast innventar i hoppbakkene annenhvert år da mesterskapene arrangeres.

• Hva husker du fra Sankthansaften 1998?

Kampfakta Norge - Brasil 23. juni 1998

Norge - Brasil 2-1 (0-0)
Stade Velodrome, Marseille.
Tilskuertall: 60.000
Mål: 0-1 Bebeto (78), 1-1 Tore André Flo (83), 2-1 Kjetil Rekdal (straffe 88).

Norges lagoppstilling (4-5-1): Frode Grodås - Henning Berg, Dan Eggen, Ronny Johnsen, Stig Inge Bjørnebye - Håvard Flo (Ole Gunnar Solskjær fra 67.), Roar Strand (Erik Mykland fra 46.), Kjetil Rekdal, Øyvind Leonhardsen, Vidar Riseth (Jostein Flo fra 79.) - Tore André Flo.
<strong> STRAFFEJUBEL:</strong>  Kjetil Rekdal har nettopp overlistet Taffarel i Brasil-buret. Foto: Erik Johansen / Scanfoto / SCANPIX
STRAFFEJUBEL: Kjetil Rekdal har nettopp overlistet Taffarel i Brasil-buret. Foto: Erik Johansen / Scanfoto / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer