Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Basketball

- Det største talentet i Europa på 20 år

18-åring tar basketballverden med storm.

ÅPENBARING: Slovenia har tatt seg til semifinale i EuroBasket, mye takket være 18 år gamle Luka Doncic. Her jubler han med lagkamerater etter en avgjørende kurv i kvartfinalen mot Latvia. Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis/NTB Scanpix
ÅPENBARING: Slovenia har tatt seg til semifinale i EuroBasket, mye takket være 18 år gamle Luka Doncic. Her jubler han med lagkamerater etter en avgjørende kurv i kvartfinalen mot Latvia. Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Istanbul spilles de siste kampene av årets EuroBasket (EM i basketball). Og det er et navn som er på alles lepper. Luka Doncic er 18 år gammel og har ført sitt Slovenia til semifinale for andre gang i landets historie.

- Forventningene til ham før mesterskapet var høye og de har han overgått. Han har vært en av turneringens fire-fem beste spillere. Det er helt utrolig av en 18-åring.

Det sier Arnstein Friling, som kommenterer Eurobasket for Viasat og har latt seg imponere av unggutten.

I kvartfinalen mot Latvia var 18-åringen dominant. Doncic hadde 27 poeng på 14 skudd og ni returer, og satte lagkamerat og Miami Heat-stjerne Goran Dragic i skyggen.

- Hvis du ser på alle de etablerte NBA-stjernene som er med her, har han egentlig ikke stått særlig tilbake for noen.

En av dem er New York Knicks 221 centimeter lange stjernespiller Kristaps Porzingis. Til tross for sine 34 poeng i kvartfinalen måtte han se seg slått av Slovenia og Doncic. Mot slutten av kampen var det 18 år gamle Doncic som sto for høydepunktene, flere ganger med avslutninger over og rundt Porzingis.

Til Madrid som 13-åring

Det er ingen tilfeldighet at Doncic har blitt det nye basketballhåpet. Faren hans var seks ganger på All-Star-laget i hjemlandet og sønnen var ofte med på treninger med faren i den slovenske storklubben Olimpija.

På sin første trening hos basketballakademiet deres ble gutten sendt vekk etter 16 minutter. Han var rett og slett altfor god for aldersgruppen og Olimpija ville umiddelbart at han skulle spille mot eldre spillere.

I 2012 ble han kåret til beste spiller i Lido di Roma, en stor europeisk U13-turnering. I finalen hadde Doncic 54 poeng, 11 returer og 10 målgivende pasninger. Med majoriteten av Europas storheter etter seg falt valget på Real Madrid. Som 13-åring flyttet han alene til den spanske hovedstaden.

Real Madrids yngste

Og i Real Madrid fortsatte fremgangen. Den 30. april 2015 skrev han historie da han ble den yngste spillleren gjennom klubbens historie, 16 år og to måneder gammel.

Nå har han blitt en av Real Madrids viktigste spillere i en alder av bare 18. Denne sesongen vant han EuroLeague (basketballs svar på Champions League) Rising Star etter å ha fått samtlige stemmer, og hjalp laget til semifinale i turneringen.

- For en 18-åring å gjøre hva han gjør i den nest beste ligaen i verden er bemerkelsesverdig, sier Fran Fraschilla, ESPNs internasjonale draftekspert som har internasjonal basketball som sin ekspertise.

- Han er alltid en situasjon foran motstanderne.

Sammenlignes med Bird

Det som går igjen i beskrivelsen av den to meter høye 18-åringen er en spilleforståelse og ro som går langt utenpå alderen. Størrelsen og ferdighetene gjør at han potensielt kan spille fire av fem posisjoner på en basketballbane.

- Han er det største talentet jeg har sett i Europa på 20 år, sier Friling.

Neste år er 18-åringen gammel nok til å bli draftet av et NBA-lag. Mye skal til om han ikke går topp-3, og trolig først i den draften.

- Han har tilsynelatende alt som skal til for å klare seg i NBA, han har allerede spilt på det øverste nivået i Europa i halvannet år. Han har selvtillit, teknikk og er over gjennomsnittet atletisk. Han har en tro på seg selv som gjør at han lett tar nye nivåer.

FREMTIDIG STJERNE: Lagkamerat og Miami Heat-spiller Goran Dragic (nr. to fra høyre) er overbevist om at lagkameraten vil ta NBA med storm. Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari/REUTERS/NTB Scanpix
FREMTIDIG STJERNE: Lagkamerat og Miami Heat-spiller Goran Dragic (nr. to fra høyre) er overbevist om at lagkameraten vil ta NBA med storm. Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari/REUTERS/NTB Scanpix Vis mer

I NBA-kretser blir 18-åringen av mange sammenlignet med Larry Bird, Celticslegenden som var en del av Dream Team i 1992 og regnes som en av tidenes beste spillere.

- NBA er et knepp opp atletisk, men med det jeg har sett av ham her i Eurobasket er jeg nesten helt sikker på at han tåler det. Han må bli litt sterkere og raskere, men han er bare 18, det kommer han til å bli, forteller Friling.

Romkamerat under EuroBasket er Miami Heats Goran Dragic. Han mener unggutten allerede er en stjerne, alderen til tross.

- Luka? Han er en stjerne, men han er fortsatt en guttunge. Han ser på tegneserier og Friends. Vi er heldige som har ham med oss. Når du putter han ut på banen er han helt utrolig, sa Dragic til Sportando etter Latvia-kampen.

Møter Spania

Kvartfinalen hans mot Latvia regnes som den beste prestasjonen av en 18-åring i EuroBaskets historie, men i semifinalen mot Spania møter han på sin tøffeste motstander så langt i karrieren.

Det spanske laget består av nesten utelukkende NBA-spillere, eller spillere som har vært der og nå er de største stjernene i de spanske toppklubbene. Friling gleder seg til å se hva 18-åringen gjør.

- Spania er favoritter, men vi får se hvordan han gjør det. Det blir nok en test for ham, men med det han har vist er det fullt mulig for å han å klare denne også.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!