Det største vågestykket

Den beste idretten handler om å sprenge grenser. Det var det som skjedde da Paralympics ble åpnet.

BEIJING (Dagbladet):

Et Paralympics vrimler av funksjonshemninger, klasser og skjebner. Hvem som presterer best og hvor gode medaljene egentlig er, forblir som regel et spørsmål om hvilke idretter man liker.

I hvert fall inntil seint i går kveld.

Da satt Hou Bin i rullestolen sin med den brennende fakkelen i stativet ved siden av og klatret tak for tak opp en line de seksti meterne mot toppen av Fugleredet.

32-ÅRINGEN er ikke turner. Han er høydehopper. De beste av dem er ofte de letteste, og Hou er ekstra lett. Han mangler venstrebeinet etter å ha blitt påkjørt av toget som 9-åring.

Med ett bein har denne kineseren vunnet gull i Paralympics tre ganger på rad og satt verdensrekord med 1.92. Han trodde han skulle være med på hjemmebane i Beijing også, men manglet motstandere.

Gamle sportsreportere har karakterisert rekordhoppet i Atlanta i 1996 som det største de har sett av idrett. Nå har Hou Bin brutt en ny grense.

NOEN SEKUNDER så det ut som om han ikke orket. Da ble det blikkstille blant 90 000 tilskuere på det praktfulle OL-stadion. Men så fant han rytmen igjen og dro seg selv og rullestolen videre gjennom lufta mot kjempefakkelen over Fugleredet.

GRENSESPRENGENDE: Hou Bin klatret i rullestolen seksti meter opp til toppen av Fugleredet. Foto: Scanpix
GRENSESPRENGENDE: Hou Bin klatret i rullestolen seksti meter opp til toppen av Fugleredet. Foto: Scanpix Vis mer

Da han klarte å tenne den, danset blinde Ping Yali lykkelig med førerhunden sin langt der nede på plattformen. Hun var den nestsiste fakkelbæreren, vant Kinas aller første gull i Paralympics for tjue år siden og skjønner mer enn de fleste hva denne utviklingen gjør for funksjonshemmetes hverdag.

For på tribunen bak meg stod kinesiske OL-verter på 15, 16 år og strigråt.

KINESERNE leverte en ny åpningsseremoni hinsides fatteevne i går kveld. De kan mer enn godt om disiplin, presisjon og massemobilisering av mennesker, men er på vei til å se den enkelte også:

- Alle kan bli mestere over sin egen skjebne, sa Hou Bin selv under et foredrag på det prestisjetunge Peking Universitetet forleden.

På vei opp av Fugleredet viste han det.

Det største vågestykket