Det svenske fenomenet vekker oppsikt

Jan Gunnar Solli: - Vanskelig å beskrive.

STEMNING:  Hammarby har en enestående supporterkultur. Laget spiller hjemmekampene på Tele2 Arena i Stockholm. Foto: Nils Petter Nilsson
STEMNING: Hammarby har en enestående supporterkultur. Laget spiller hjemmekampene på Tele2 Arena i Stockholm. Foto: Nils Petter NilssonVis mer

(Dagbladet): Hver gang Hammarby spiller hjemmekamp, kommer over 19 000 tilskuere i snitt. Ikke nok med det: Klubben er ikke engang i den øverste fotballdivisjonen i Sverige.

- Det er en vanvittig entusiasme rundt laget. Publikum har en sult som er vanskelig å beskrive, sier den norske midtbanespilleren Jan Gunnar Solli (33) til Dagbladet.

Hammarby har det høyeste publikumssnittet i hele Norden. Verken F.C. København, Rosenborg eller Malmö kan vise til makan. Fotball-Europa måper av hva klubben og supporterne får til, størrelsen tatt i betraktning.

Svensk thriller Jan Gunnar Solli har ei fortid i Rosenborg og Brann, og kom til Stockholms-klubben før sesongen. Når det gjenstår to runder av Superettan, det nest øverste nivået i seriesystemet, topper Hammarby tabellen.

Laget slåss med Sundsvall og Ljungskile om opprykk til Allsvenskan. Innspurten blir en thriller.

- Det er spennende dager. Sist klubben spilte i Allsvenskan, var for fem år siden. Trykket overgår mye av det som skjer ute i Europa, mener Solli.

Høy klasse Han har 40 landskamper for Norge. Den siste spilte han mot Island i 2010, og i dag er det bare ambisjonene med Hammarby som gjelder.

Svensk fotball har opplevd forbannet mye dritt på og utenfor tribunene de siste åra. Men i den andre enden av skalaen, når vi trekker fram den positive biten, er supporterkulturen i den øverste Europa-klassen.

AIK, Djurgården, IFK Göteborg og ikke minst Malmö kan også vise til elektriske tilstander.

Skryter Hammarby ble til i et arbeidermiljø i Stockholm. Klubben skulle være en motvekt til AIK og Djurgården. I dag spilles hjemmekampene på Tele2 Arena, som har en kapasitet på 33 000 tilskuere.

- Det er fotball og kameratskap. Alle kommer i supporterutstyr. Publikum - ikke bare den harde kjerne - tør å stå opp og skrike. Det smitter over på sidemannen, sier Solli.

- Unik opplevelse Han fortsetter:

- Mange klubber har noe å lære. Lydnivået på arenaen er helt fantastisk. Jeg fikk besøk av 15 personer fra Norge. De syntes det var en unik opplevelse.

Atmosfæren og rammen rundt kampene inspirerer Solli til å gi jernet.

- Jeg får høre at steget ikke er som tidligere. Men jeg føler at jeg fortsatt er en god fotballspiller, sier nordmannen, som har ett mål og fem assists.

- Jeg har spilt venstreback i tre kamper. Men først og fremst er jeg en midtbanespiller som går på løp. Systemet er 4-2-3-1.

Musikk Solli stortrives også utenfor banen i Stockholm.

I sin tid fikk han et milliontilbud fra belgiske Lokeren. I stedet gikk turen til New York Red Bulls, der han kunne kombinere fotball og musikk. Akkurat som i Stockholm.

- Jeg produserer musikk, og vil satse på en karriere innenfor dette. To av personene i produksjonsteamet bor i Stockholm. Dette gjør det lettere å opprettholde kvaliteten.

Han har også vært DJ på nattklubber der hotellarvingen Paris Hilton har kastet glans, men sier at dette er underordnet.

Flere nordmenn Også tre andre nordmenn spiller i Hammarby: Fredrik Torsteinbø, Lars Fuhre og Lars Sætra.

Neste kamp er borte mot GAIS søndag.

- Det er ventet at over 4000 tilskuere reiser over fra Stockholm, sier Solli.

Vanvittig!

NORSK I HAMMARBY:  Jan Gunnar Solli. Foto: Andreas Sandström / Bildbyrån
NORSK I HAMMARBY: Jan Gunnar Solli. Foto: Andreas Sandström / Bildbyrån Vis mer