Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det svir helt sinnssykt, men sporten trenger det

Kaggestad roser dop-åpenheten til Vaughters.

SNAKKER OG SNAKKER: Garmin-Sharp-sjef Jonathan Vaughters vil helst ha alt dopinggrumset fra sykkelsportens fortid opp fra bunnen.
Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpix
SNAKKER OG SNAKKER: Garmin-Sharp-sjef Jonathan Vaughters vil helst ha alt dopinggrumset fra sykkelsportens fortid opp fra bunnen. Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Garmin-Sharp-sjef Jonathan Vaughters har virkelig rørt i sykkelgryta det siste døgnet.

Etter å ha navngitt flere syklister som eks-dopere i en nettdebatt i går kveld, fulgte han opp med å anklage sin egen sportsdirektør Johnny Weltz for å holde tilbake sannheten om hva han visste om tilstandene i sporten for noen år tilbake.

Danske Weltz er blant dem som kommer dårlig ut av Tyler Hamiltons avslørende bok om dopingmisbruket på 90- og 00-tallet, men Garmin-Sharps sportsdirektør nekter fortsatt for alt. Det liker Vaughters dårlig.

- Jeg tror ikke han har vært så ærlig og åpen som han kan være. Jeg vet ikke hva Johnny Weltz har gjort eller ikke gjort, men jeg var selv en del av US Postal-laget på den tiden, og jeg vet hva som foregikk. Jeg tror det ville være bedre om Johnny bare sa «Ok, det skjedde i 1997, og jeg er lei meg for det, men det er mange år siden og ting har endret seg», sier amerikaneren blant annet til sporten.dk.

Nettopp den type åpenhet står sentralt i måten Jonathan Vaughters tilsynelatende vil drive sine sykkellag, og var også bakgrunnen for nettdiskusjonen i går kveld.

Kaggestad-ros
Vaughters, som selv har innrømmet å ha dopet seg, forsvarer nemlig at han henter inn dopdømte syklister som har sonet sin straff, og mener det er viktigere å ta et oppgjør med fortida for å kunne se framover.

TV 2s sykkelekspert og tidligere proffsyklist Mads Kaggestad mener innstillingen til Vaughters fortjener ros.

- Dette er spenstige uttalelser, og det er ganske oppsiktsvekkende at han kommer med dem. Men vi trenger mer av det, folk som går ut og bryter stillhetens lov. Vaughters fronter en åpenhetskultur som sporten trenger, selv om det så klart svir noe helt sinnssykt, sier han til Dagbladet.

Svir gjør det kanskje for Christian Vande Velde, David Zabriskie og Tom Davidson også, som alle ble navngitt av Thor Hushovds eks-sjef Vaughters i går.

Samtidig tror ikke Mads Kaggestad at noe av det amerikaneren kommer med er tilfeldige utbrudd.

- Vande Velde og Zabriskie har begge vært sterkt linket til Lance Armstrong, og det viser seg jo at det finnes brokete fortid blant mange som har vært innom US Postal-laget. At Tom Danielson blandes inn, det overrasker meg mer. Samtidig har Vaughters ganske tett kontakt med disse rytterne, også på et personlig plan, sier han.

ROS: Mads Kaggestad mener Vaughters framstår som troverdig når han presser andre til å innrømme sine feil.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
ROS: Mads Kaggestad mener Vaughters framstår som troverdig når han presser andre til å innrømme sine feil. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

- Det er vanskelig å si hvor planlagt og samkjørt dette er, men Vaughters er vanligvis ganske god og opptatt av mediestrategi. Han vet selvfølgelig at alt han skriver på Twitter, i forum og slike ting blir plukket opp, så han er ganske smart. Det er også sannsynlig at Garmin-ledelsen støtter ham i denne strategien, og ser at dette får mye oppmerksomhet. Det styrker Garmins merkevare, også som antidoping-opptatt, mener Kaggestad.

Risikerer utfrysing
For selv om Vande Velde, Zabriskie og ikke minst David Millar alle kobles til doping i fortida, har Jonathan Vaughters ingen problemer med å ansette dem i sine lag.

Samtidig er antidoping-innstillingen tydelig, noe Mads Kaggestad også tror var viktig i beslutningen om å hente inn aldri doptatte Thor Hushovd etter nordmannens VM-gull.

- Det er en sjanse for at Vaughters får kritikk i miljøet, og oppfattes som dobbeltmoralistisk, det er klart. De som snakker ut risikerer å bli fryst ut, både av de som aldri fikk konkurrert på likt grunnlag som doperne, jeg kunne jo tenkt på den måten. Men også av de som eventuelt har jukset sammen med dem, men som velger å holde kjeft og mener resten også burde gjøre det, sier Kaggestad til Dagbladet.

- David Millar, for eksempel, omtaler seg selv som eks-doper, og legger ikke skjul på det. Jeg liker måten han fremstår på nå, han virker veldig ærlig, og sitter i WADAs utøverkomité. Folk kritiserer ham for å være dobbeltmoralistisk, men det er jeg ikke enig i. Vi trenger mer av dette, sier TV 2-eksperten.

Mads Kaggestad mener også det er interessant at Vaughters legger såpass mye press på kollega Johnny Weltz, som foreløpig framstår som en av dem som helst vil legge lokk på fortida.

- Han mener at alle vet veldig godt mer enn det de sier, og han har vel en oppfatning av at Johny Weltz også har vært involvert i ting han kanskje burde stå fram med. Man kan ikke vite når folk lyver, men Vaughters virker ppriktig og ærlig og jeg syns det virker troverdig. Jeg er mye mer mistenksom til de som aldri sier noe, sier Kaggestad.

Johnny Weltz har foreløpig ikke kommentert sin sjefs uttalelser i dansk presse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media