Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Marte Olsbu Røiseland 5 gull og 2 bronse skiskytter-VM2020

Det sykeste noensinne

Eller bare enda en norsk stjerne som er blitt god på normalt norsk vis?

BESTE NOENSINNE: Marte Olsbu Røiseland med historisk VM-prestasjon. Hun har som mange av de sterkeste norske utøverne møysommelig trasket den lange veien mot suksess FOTO: Berit Roald / NTB scanpix
BESTE NOENSINNE: Marte Olsbu Røiseland med historisk VM-prestasjon. Hun har som mange av de sterkeste norske utøverne møysommelig trasket den lange veien mot suksess FOTO: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

HVA skal du si når et verdensmesterskap i skiskyting har 7 øvelser, og Marte Olsbu Røiseland sitter igjen med medaljer i absolutt alle øvelser; 5 gull og 2 bronse:

- Det er det sykeste mesterskapet jeg noen gang kommer til å oppleve, sa Marte selv.

Og bommet for en gang skyld.

Stort mer normalt og frisk enn den prestasjonen hun har gjort i skiskytterparadiset Anterselva, er det ikke mulig å gjøre det i denne sporten.

FOR Marte er den ganske vanlige jenta som ble den mest overlegne mesteren sporten har sett i et VM. Ikke spesielt atletisk, ikke spesielt god på ski, men flink til å trene og en kløpper på å nå det hun setter som mål.

På den måten kunne du aldri ha plukket henne ut i en av norsk idretts altfor mange konkurransefokuserte barneakademier. På den tida var det ikke mulig å skjønne at dette er kvinnen som akkurat nå ligger an til å bli suveren vinner av Årets kvinnelige idrettsutøver på neste Idrettsgalla.

SELV da Marte begynte videregående på skiskytterlinja i Sirdal, var hun ikke i nærheten av Norges-eliten i sporten sin. Men hun var tett på den idrettslige tradisjonen som løfter fram stadig nye norske klasseløpere.

For på skolen i Sirdal traff hun den flinke treneren Roger Grubben; en av de mange tradisjonsbærerne i sporten. Sammen med ham begynte hun reisen mot årets sensasjonelle VM.

Jeg tror det er få skiskyttere som har tatt steg hver eneste sesong, slik Marte har gjort. Det er det som har gjort at hun til slutt er blitt veldig god , sa Grubben nylig til lokalavisa Fædrelandsvennen.

Det er en velkjent oppskrift.

FOR mens Marte Olsbu til nå i all sin hverdagslige vennlighet har vært perfekt modell for strikkeoppskrifter, er hun nå frontfiguren for toppidrett på norsk. Det er jo denne måten å bli god på som Olympiatoppen har predikert i år etter år. Vær tålmodig, konsentrer deg om de avgjørende detaljene og tren med mål om å ha en lang karriere.

Det er jo det Marte har gjort i årevis, og fått en utvikling som tilsynelatende bare har pekt oppover.

SLIK har ikke hun selv nødvendigvis følt det hele tida. Underveis har flere skader gitt utfordringer. Det er der noen av de egentlige mestertalentene hennes viser seg.

I dag kunne du se mer av det som til slutt blir til gull. Siste stående var imponerende. Det er bare de aller største utøverne som er i stand til å beholde roen når den siste patronen mangler, og du må hente ut et ekstraskudd for å få fullført den feilfrie serien.

DET er disse rolige valgene som har løftet Marte Olsbu Røiseland fram til posisjonen som verdens beste kvinnelige skiskytter. Det viktigste gjorde hun kanskje for noen måneder siden da hun droppet verdenscupen for å satse alt på VM.

Valget var omdiskutert, men helt riktig. På den måten fikk hun gjennomført den treningen som holdt til sju storløp på halvannen uke.

Akkurat det er ikke normalt.

Hele Norges coronakart