Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Det takles på sletta

Turneringsspillet er i gang, og det smeller i taklingene på Ekeberg. Nå har forskere funnet grunnen til grisespillet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EKEBERGSLETTA (Dagbladet): Kampen du spiller er inne i siste minuttet, og ved hjelp av et par små regelbrudd kan du score det avgjørende målet for laget ditt. Ville du gjort det? Prøve deg på den lille dytten, en diskré hands, en stygg takling. Hvor langt er du villig til å gå?

- Det er to måter å forholde seg til en kamp på, forteller 1. amanuensis ved Norges idrettshøgskole, Yngvar Ommundsen.

- Enten ser du på motstanderen som en slags medspiller du skal fungere i en kamp med, eller så ser du på ham som en som skal beseires.

Ommundsen har sammen med Glyn C. Roberts, Pierre N. Lemyre, og Blake Miller forsket på hva som fører til juks og fanteri i idretten. Undersøkelsen skal publiseres i tidsskrift for Norsk psykologforening.

- Mindre moralske

- I all hovedsak dreier det seg om det klimaet en trener skaper i laget sitt. Han er en enorm autoritetsfigur, sier Ommundsen.

Han har funnet ut at de fleste trenere fokuserer på det å mestre oppgaver på banen, mens et mindretall er veldig gira på prestasjon.

- Prestasjonsorienterte trenere skaper en «nå skal vi ta dem»-holdning, som gir en ubevisst aksept blant spillerne om at det ikke gjør noe å skade motstanderne, forklarer Ommundsen.

- Disse spillerne blir etter hvert selvopptatte og foretar mindre moden moralsk resonnering, sier han.

Vennskap i laget

For å snu dette er resepten å være positiv.

- Hvis treneren fokuserer på det å mestre en oppgave og bygger spillere opp med ros, vil deres opplevelse bli positiv. De vil da på sikt prestere bedre og oppnår også en sosial gevinst, sier forskeren.

Fordi:

- En treners holdninger betyr veldig mye for vennskapet i laget. Fokus på mestring skaper vennskap og sosial akseptering, forteller Ommundsen, som understreker at lysten til å vinne alltid må ligge der.

Det er det man presterer som betyr mest.

<!--BTEK0-->UTVIST: Dommeren sa at jeg slo. Men jeg skjønner ikke hva han snakker om, sier Christian Hellerud (16) på KFUM-kameratene. Her blir han utvist i en kamp mot Tromsø. <!--FOTO-->
TAR MANNEN: Her er et typisk eksempel på ulovlig takling. Her tar en Bækkelags-spiller foten til brasilianske Rafael Zarour.