Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det tør jeg ikke tenke på

Fotballpresident Terje Svendsen om verst tenkelig scenario i coronakrisa. Han ber nå om 600 millioner i redningspakke.

TRENGER MER: Fotballpresident Terje Svendsen mener at tiltakspakkene fra regjeringen ikke er nok. Video: Dagbladet TV Vis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Fotballpresident Terje Svendsen (64) frykter for den norske fotballmodellen om ikke sesongen sparkes i gang snart.

På en pressekonferanse malte Svendsen et dystert bilde av situasjonen som norske fotball befinner seg i som følge av coronaepidemien.

Han viste til at det blant annet dreier seg om 3000 berørte arbeidsplasser. «Uten toppkamper i 2020 settes hele fotballbransjen på spill», er meldingen.

- Det er ei spesiell tid. Coronaen har snudd tilværelsen på hodet, sier Svendsen, som omtaler det som «surrealistisk».

- Det er en helt merkelig og spesiell situasjon som vi er oppe i. Det gjelder hele samfunnet og man må tenke seg om, for det er mange sektorer som er viktigere enn fotballen. Men samtidig med så mange engasjerte i fotballen, med barn og unge, ikke minst den psykiske og fysiske helsa som bredden betyr, og den underholdningsverdien som toppklubbene utgjør, så er dette et savn i hverdagen, sier Svendsen til Dagbladet.

- Det er så dramatisk

På spørsmål fra Dagbladet hva som er det verst tenkelige scenariet for fotballen, svarer Svendsen:

- Det tør jeg ikke tenke på, for det er så dramatisk at hvis det for eksempel ikke skulle bli fotballaktivitet i 2020, så er det et utrolig dramatisk scenario. Det håper jeg og tror ikke skjer, men selvfølgelig vil vi lytte til helsemyndighetene og innrette oss deretter.

Generalsekretær Pål Bjerketvedt viste til «gode møter» med Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Målet er at Eliteserien skal sparkes i gang og avsluttes i løpet av 2020 eller seinest utover noen uker i 2021.

- Nå åpnes jo gradvis barnehager og skoler, og jeg er sikker på at vi vil høste erfaringer derfra. Vi ser også på hvordan kan toppfotballen organiseres og avvikles, innenfor et smittevernfaglig regelverk, sier Svendsen.

FORTVILET: Coronaen blir også dyr for fotballen. Fotballpresident Terje Svendsen vil ha mer støtte. Vis mer

Bekymring

NFF kaller mener at fotballmodellen, med samspillet mellom topp og bredde, er unikt i Norge. Det er en gjensidig økonomisk avhengighet, og det er en reell bekymring for at det hele skal falle sammen.

- Vi har en unik modell i Norge hvor toppklubber for herrer og landslag, vi må være så ærlig å si at de også finansierer bredden, gjennom at vi klarer å ha 18 fotballkretser som organiserer barne- og ungdomsfotball og også voksenfotball i breddeperspektivet, sier Svendsen, som peker på at kretsledere er bekymret for frafall.

Idretten og frivilligheten har levert søknader for 371 av de 700 millionene som var satt av til statlig kompensasjon, skriver NTB. Idrettsarrangører står bak søknader for til sammen 264 millioner kroner og det har kommet kritikk mot at ordningen burde ha favnet bredere.

Svendsen rettet torsdag kritikk til regjeringen og ba om å bevilge til sammen 600 millioner til fotballen som en krisepakke, fordelt likt mellom topp- og breddefotballen. Han legger dermed press på politikerne.

- Treffer ikke idretten

Fotballpresidenten har selv vært i kontakt med fortvilte klubbledere som sliter med å betale regninger.

- Det gjelder både bredde- og toppklubber. Det er mange klubber i Norge som er store næringsaktører. Vi har løpende faste kostnader og forpliktelser som skal dekkes, og de tiltakspakkene som så langt har kommet fra myndighetene treffer ikke idretten og fotballen særlig godt, sier Svendsen og fortsetter:

- Det er bekymringen til veldig mange, at det er likviditetstørke. Det er også telefoner fra bekymrede klubbledere som ikke ser hvordan de skal klare å dekke regninger som forfaller i mai, sier Svendsen.

Han er ikke redd for at han snakker for døve ører.

- Jeg opplever at myndighetene har sagt at man skal kompenserer for de tiltakene som nedstengningen av Norge har betydd, og fotballen er nedstengt. Så jeg regner med at politikerne stiller opp både for idretten og fotballen, sier Svendsen.

Det er fortsatt ikke lagt fram konkrete planer for når det kan spilles fotball igjen i Norge. Foreløpig er det stopp i konkurranser fram til 15. juni.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!