- Det trigger meg

Therese Johaug (33) kjenner seg selv igjen i Frida Karlsson (22). Men hun hater å bli slått av det svenske håpet.

JAGER OL-FORM: Therese Johaug er ute og tester løypene på Lillehammer. I bakhodet har hun kanskje Frida Karlsson. Denne sesongen handler om å være i best mulig form til OL for 33-åringen. Foto: Bjørn Langsem
JAGER OL-FORM: Therese Johaug er ute og tester løypene på Lillehammer. I bakhodet har hun kanskje Frida Karlsson. Denne sesongen handler om å være i best mulig form til OL for 33-åringen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert

LILLEHAMMER (Dagbladet): - En fighter. Vinnerskalle. Og offensiv.

Det er de tre første ordene Therese Johaug nevner når hun får spørsmål om svenske Frida Karlsson.

I tida framover kommer den norske skidronningen til å få mange dueller med det svenske håpet.

Og det er etterlengtet, sier Johaug til Dagbladet på Lillehammer, hvor de to møtes til duell igjen på 10 kilometer fristil lørdag.

- Trigger meg

Ei uke har gått siden Therese Johaug ble slått av Frida Karlsson på 10 kilometer klassisk i finske Ruka. Det tente for alvor en flamme i 33-åringen fra Dalsbygda.

GA JOHAUG BANK LØRDAG: Frida Karlsson. Foto: Bjørn Langsem
GA JOHAUG BANK LØRDAG: Frida Karlsson. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Dagen etterpå var hun fast bestemt på å trosse sprengkulda og slå tilbake, og som langrennssjef Espen Bjervig sa i forkant av rennet:

«Ti ville hester kunne ikke ha stoppet Therese i dag».

Og han fikk ordene i behold.

SLO TILBAKE: SØNDAG Therese Johaug tok igjen Frida Karlsson og vant kvinnenes jaktstart. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SLO TILBAKE: SØNDAG Therese Johaug tok igjen Frida Karlsson og vant kvinnenes jaktstart. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Johaug smadret Karlsson, og seks dager seinere nyter 33-åringen fortsatt seieren.

Hun får spørsmålet om Karlsson etter at hun har svart på Klæbo-bråk og Fossesholms uttaksdrama, og øynene lyser opp når hun drømmer seg tilbake til søndagens jaktstart i Ruka.

Konkurranseinstinkt og vinnervilje bobler over når 33-åringen smaker en ekstra gang på seieren i de finske skogene. Som altså var en «helt vanlig» verdenscupseier. Johaug hadde 76 av dem fra før. I tillegg til tre Tour de Ski- og totalseire i verdenscupen, og småpene 22 medaljer fra OL og VM.

SPRINT: Johannes Høsflot Klæbo har lagt sponsorbråket bak seg, og var helt suveren på sprinten, Emil Iversen ville ikke snakke med media, og Johanna Hagström synes brillene er viktigere enn pallplass i verdenscupen. Video: Løkås/Haarstad. Klipp: NRK Vis mer

- Det trigger meg at jeg blir slått av henne, innrømmer Johaug.

Hun fortsetter:

- Den følelsen jeg hadde på søndag var en ordentlig idrettsglede igjen. Det var litt fighting igjen, og når du klarer å ta det så er så deilig.

- Noe du har savnet?

- Nei, jeg føler at jeg har fått det innimellom, for å si det sånn. Men så har jeg hatt mine toppløp der jeg har vært overlegen også.

Kjenner seg igjen

Frida Karlsson kom med rakettform inn i langrennssirkuset. Hun tok tre VM-medaljer i Seefeld, 19 år gammel, og fulgte opp med to medaljer i Oberstdorf-VM tidligere i år.

Hun er også en outsider til OL-gull i en alder av 22. Karlsson har gjort det klinkende klart overfor Dagbladet at hun kommer til å gi Johaug kamp så ofte hun kan:

SPONSORBRÅK: Johannes Høsflot Klæbo virket ikke særlig fornøyd pressens spørsmål i kjølvannet av sponsorbråket med skiforbundet, og tvillingsøstrene Udnes Weng har funnet en løsning på kuldegradene. Video: Løkås/Haarstad. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg går alltid for å vinne. Det er tøft å slå Therese, men jeg skal hogge til når hun ikke har en toppdag.

Johaug sier at hun kjenner seg igjen i mye av det Karlsson leverer i sporet fra sin egen «ungdom»:

- Måten hun går på. Offensiviteten. Jeg kjenner meg selv i mye av måten hun går på. Hun har tatt store steg og er i kjempeform, så det blir spennende å følge med henne utover vinteren.

- Er hun i for tidlig form?

- Det skal ikke jeg svare noe på. Det får hun svare på selv.

Jager trening

Til tross for at hun elsket å gi den svenske kvinnen bank har Therese Johaug gjort det klinkende klart før årets sesong at det viktigste for henne blir OL. Alt handler om å ta det individuelle OL-gullet hun mangler i samlingen.

Derfor har hun også nedprioritert intensive treninger for lange og rolige økter i høyden. Det, kombinert med lite snø i Norge, gjør at Johaug føler hun har mer å gå på framover:

-Jeg vet at jeg kan heve meg noen hakk utover vinteren. Jeg står 100 prosent inne for de valgene jeg har tatt med mye høydetrening, men jeg trenger renn i kroppen.

Det første kommer lørdag. Det viktigste kommer i Beijing i februar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer