GIR UT BOK: Johannes Høsflot Klæbo og morfar Kåre Høsflot gir ut bok om samarbeidet som har tatt 22-årige Klæbo til verdenstoppen i langrenn. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
GIR UT BOK: Johannes Høsflot Klæbo og morfar Kåre Høsflot gir ut bok om samarbeidet som har tatt 22-årige Klæbo til verdenstoppen i langrenn. Foto: Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer

Johannes Høsflot Klæbo med sår hals før OL

Det ukjente OL-dramaet: Klæbo gikk rundt i to uker og trodde han var syk

Johannes Høsflot Klæbo (22) hadde vondt i halsen i to uker før OL. Etter sprinten var det som forduftet. Han tror det var psykisk.

BYÅSEN (Dagbladet): I disse dager kommer boka «Johannes og morfar» i butikkhyllene. Boka, ført i pennen av Knut Georg Andresen, skildrer forholdet mellom Johannes Høsflot Klæbo og morfar og trener Kåre Høsflot.

Det kommer fram i boka at unge Klæbo, som hadde gjort en kanonsesong og var favoritt på flere distanser i OL i Pyeongchang, kjente på det enorme presset foran mesterskapet.

«I to uker før OL gikk han rundt og trodde han var syk med sår hals, noe han holdt helt for seg selv. Da sprinten var over og gullet sikret, forsvant den såre halsen som dugg for solen,» heter det i boka.

Videre står det at det utvilsomt var rent psykisk.

GIT UT BOK: Langrennsstjerne Johannes Høsflot Klæbo gir ut bok. I boka kommer det fram at han har mange danske fans. Slik merker han det. Reporter: Marthe Ihle. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Psykisk

Det innrømmer også Klæbo overfor Dagbladet.

– Ja, jeg er ganske sikker på at det var psykisk. Etter at jeg kom i mål etter sprinten, var det borte. Jeg følte meg aldri syk, det var en litt annen følelse enn at jeg faktisk hadde en forkjølelse, sier Klæbo til Dagbladet.

OL gikk som kjent veldig bra for 22-åringen. Han dro hjem med gull i sprint, lagsprint og stafett. Men til tross for sykdommen, tok han noen forbehold:

– Jeg kjente jo på det i to uker. Vi kutta økter og gjorde noen forandringer, men heldigvis gikk det fint, når vi teller opp etterpå, sier han.

Hans måte å være nervøs på

Men han tror hele grunnen var at han kjente på presset. Han hadde herjet i verdenscupen, og var naturligvis storfavoritt på flere distanser.

– Det er jo det største som har skjedd. Før OL var jeg mest gira på at det skulle bli ferdig. Det var tungt å gå rundt og være redd for å bli forkjøla. Alle forventet jo at jeg skulle ta gull, sier 22-åringen.

Da ble Playstation til stor hjelp for å roe ned og koble av.

– Sett i ettertid syntes jeg det var utfordrende, men jeg er glad for, og heldig, at jeg har de folkene jeg har rundt meg. Det var kanskje min måte å være ordentlig nervøs og gira på. Det må jeg bare ta lærdom av, da slipper jeg forhåpentligvis å kjenne på det neste gang, sier Klæbo.

Ser fram til sesongstart

16. november går langrennseliten i gang med en ny sesong. Da er det nasjonal sesongåpning på Beitostølen.

Johannes Høsflot Klæbo slo gjennom med et brak på nettopp Beitostølen i 2016. Siden har han bare blitt bedre og bedre. I OL i Pyeongchang kom han hjem med tre OL-gull.

Men motivasjonen er i aller høyeste grad på plass. Nå ser han fram til å gå i gang med sesongen.

– Jeg gleder meg til å komme i gang og konkurrere. Hodet begynner å bli lei av å trene, sier Klæbo.

Det store høydepunktet denne sesongen blir VM i Seefeld.