JAKTER GULT: Etter sammenlagtseieren i Giro d´Italia i mai jakter Alberto Contador gul trøye i Tour de France. Foto Mauro Ujetto/Demotix/Corbis
JAKTER GULT: Etter sammenlagtseieren i Giro d´Italia i mai jakter Alberto Contador gul trøye i Tour de France. Foto Mauro Ujetto/Demotix/CorbisVis mer

«Det umulige» motiverer Contador

Jakter Tour-suksess med Giro-seieren i boks: - Dette vil folk huske i lang tid.

(procycling.no): «Kampen om rosa» gikk ikke uten betydelige hinder på veien for Alberto Contador.

Flere velt, en alvorlig skulderskade, anklager om mekanisk doping og skarp konkurranse fra Astana gjorde Giro d´Italia til en krevende affære for den 32 år gamle Pinto-rytteren.  

Likevel fikk vi aldri se en stresset eller famlende «El Pistolero» falle ut av siktemidlene. Konkurrentene ble alltid holdt på skuddavstand og Contador virket aldri truet, selv da han ble distansert på Colle delle Finestre dagen før Milano.  

Drøye fem uker senere sikter han seg inn på Tour de France, i håp om å bli kopiere blant andre Coppi, Merckx, Hinault og Pantani — som alle har vunnet både den italienske og franske Grand Tour samme år.    

- Jeg blir bare enda mer motivert når folk sier at Giro d´Italia-Tour de France dobbeltseier er umulig, sier Contador i et intervju med den spanske avisen El País.    

- Jeg håper å klare det. Jeg har sett på forskjellige typer ryttere som har stått på podiene sammen med meg. Alt fra temporyttere som Cadel Evans til klatrere som Andy Schleck, nå i det siste Chris Froome og yngre ryttere på vei opp. Det er blitt tre generasjoner. At jeg har klart å holde meg som favoritt siden 2007 gir meg stor stolthet, sier Contador.  

Ingen siden Pantani
Ingen har tatt en Giro-Tour dobbeltseier siden Marco Pantani vant den famøse Festina-utgaven i 1998. Grunnet fotball-VM hadde «Il Pirata» én ekstra uke restitusjon mellom rittene, hvilket kom godt med da han seilte ifra Jan Ullrich på Galibier og opp til seier på Les Deux Alpes.  

En rapport levert av det franske senatet 15 år senere hevdet Pantani brukte EPO. Byråkratenes avsløringer åpnet naturlig nok ikke for imøtekommelse.    

Den første som klarte Giro-Tour bragden var en annen italiener. I 1949 slo Fausto Coppi sin erkerival Gino Bartali med 23 minutter i giroen og nesten elleve minutter i touren. Tre år senere tok han enda en dobbeltseier.  

Det italienske fenomenet Coppi er som regel kilde til all uvirkelig statistikk som finnes i sykkelsporten (sammen med Merckx). For den tidligere dopingtatte Contador, som er inne i sin nest siste sesong, vil en Giro-Tour dobbel kaste glans over et ettermæle mange vil ha et ambivalent forhold til.  

- Det er en personlig utfordring og en stor drøm. Touren er det viktigste rittet. Rittet som endrer livet ditt, det kan jeg gå god for. Man skjønner ikke helt hvor viktig det er, før man vinner det. Samtidig vil nok ikke enda én Tour-seier gjøre min karriere mer minnerik, sier Contador - som når har sju offisielle Grand Tour-seire (ni ifølge han selv).   

- På den andre siden, hvis jeg vinner en Giro-Tour, er det noe som folk vil huske i lang tid. Det blir veldig vanskelig, men jeg gjør absolutt alt for å restituere meg best mulig, hver time, hvert minutt, hver dag. Dette er ikke bare en fysisk utfordring, men også en mental utfordring. Og så må rittet utvikle seg bra, men... folk er overbevist om at det er umulig, og det motiverer meg enda mer.  

Contador ser ikke på seg selv som den største favoritten. Spanjolen hevder at han er på ganske samme nivå som Chris Froome, Vincenzo Nibali og Nairo Quintana.  

- Selv om det ikke er en lang tempo, vil jeg si at Froome er den som skiller seg ut.