KYSSER GULLSKIENE: Emil Hegle Svendsen tok sølv på sprinten. På 20 kilometeren i kveld gikk han helt til topps etter 19 av 20 treff på standplass. 
Foto: Tobias Röstlund, Scanpix
KYSSER GULLSKIENE: Emil Hegle Svendsen tok sølv på sprinten. På 20 kilometeren i kveld gikk han helt til topps etter 19 av 20 treff på standplass. Foto: Tobias Röstlund, ScanpixVis mer

- Det var bare å gi f... og gjøre det

Gull til Emil - delt sølv til Ole Einar.

||| WHISTLER/OSLO (Dagbladet): Emil Hegle Svendsen vant 20 kilometer skiskyting i Whistler foran Ole Einar Bjørndalen og Sergej Novikov fra Hviterussland, og tok Norges andre OL-gull for dagen.

Emil skjøt fullt hus på de tre første skytingene, men måtte tåle et tilleggsminutt på siste skyting. Det gjorde ingenting.

Ole Einar holdt riktignok høyere tempo i sporet, men med en bom på hver av de to stående skytingene endte han 9,5 sekunder bak Hegle Svendsen i mål.

- Jeg er veldig flink til å å kjenne etter hva som er riktig for meg. Denne gangen var det bare... Jeg visste at jeg var god nok, at det bare var å gi faen og gå ut og gjøre det. Det funket, sier Emil etter løpet.

- Etter det som skjedde på jaktstarten, hva slags følelser hadde du før dette løpet?

SØLVGUTT: Ole Einar Bjørndalen knuste Emil i sporet, men med ett tilleggsminutt mer, ble han slått med 9,5 sekunder. Foto: Franck Fife, AFP/Scanpix
SØLVGUTT: Ole Einar Bjørndalen knuste Emil i sporet, men med ett tilleggsminutt mer, ble han slått med 9,5 sekunder. Foto: Franck Fife, AFP/Scanpix Vis mer

- Det er vanskelig å snakke. Det er en utrolig god følelse, selvfølgelig. Jeg kom til OL med mål om å ta medalje etter den oppladningen jeg hadde våget jeg ikke å håpe på noe gull. Men det har ligget i bakhodet hele tida som en drøm. Det er litt uvirkelig at det skjer, sier Hegle Svendsen.

Inspirert av Tora
Sergej Novikov traff på alle 20 skudd, og gikk inn på nøyaktig samme tid som Bjørndalen.

- Jeg var redd for å møte veggen, og våget ikke å starte kjøret med en gang. Jeg kunne nok klart å ta inn 3-4 sekunder til, men ikke ni, sier skiskytterkongen om å dele sølvet med hviterusseern.

SÅ SATT GULLET: Emil Hegle Svendsen presterte 19 av 20 treff på standplass - det holdt i massevis.  Foto: SCANPIX/AFP/ALBERTO PIZOLI
SÅ SATT GULLET: Emil Hegle Svendsen presterte 19 av 20 treff på standplass - det holdt i massevis. Foto: SCANPIX/AFP/ALBERTO PIZOLI Vis mer

- Er du fornøyd?

- Erru gæren. Jeg er vanvittig fornøyd. Jeg vinner sølvet når det er en nordmann som står foran meg. Ellers ville det vært å tape gullet, sier Ole Einar.

Emils skyting avgjorde altså duellen til hans fordel.

- Jeg tenkte bare på bra avtrekk og ga faen i gull, sølv og bronse, sier Hegle Svendsen om den delen av konkurransen.

Den nybakte olympiske mesteren sier han lot seg inspirere av Tora Bergers gull tidligere i dag.

- Jeg så på Tora at hun var i det rette moduset, og det tok jeg med meg, sier han.

Reiste seg
Etter jaktstarten var Emil så skuffet at han måtte gå en tur til skogs og gråte noen bitre tårer før han orket å snakke om løpet sitt. I dag valgte han en annen tilnærming til løpet.

- Var det et perfekt løp?

- Det var et veldig bra løp, jeg følte jeg var offensiv hele veien. Jeg tvilte veldig lite, det var det som var målet. I dag hadde jeg litt mer fart i beina. Løpet var utrolig tøft, det var steinvarmt hele veien. Og det var knallhardt på sisterunden da jeg hørte at Ole Einar jaget bak. Jeg måtte bare gå med det jeg hadde. Jeg var utrolig sliten.

Blant de første gratulantene var jaktstartvinneren, og kanskje OLs muntreste mann, svenske Björn Ferry.

- Bra at dere lykkes også. Men de bommet jo noen skudd. De skal ha flaks noen ganger de også, sier han glisende til NRK om de norske medaljørene.