HINDRET: Petter Northug kom seg helskinnet gjennom kaoset som oppstod etter at Cologna falt, men tapte dyrebare sekunder til Teichmann som vant.
Foto: Lise Åserud / Scanpix 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
HINDRET: Petter Northug kom seg helskinnet gjennom kaoset som oppstod etter at Cologna falt, men tapte dyrebare sekunder til Teichmann som vant. Foto: Lise Åserud / Scanpix Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

- Det var bare godt det, jeg var sliten og trengte en pause

Northug mener at fallet til Cologna ikke kostet ham seieren - snarere tvert imot.

OBERHOF/OSLO (Dagbladet): Det ble en dramatisk avslutning på dagens 15-kilometer klassisk for herrer. Like før målgang falt Dario Cologna og tok med seg flere utøvere i fallet. Petter Northug kom seg helskinnet forbi, men tapte dyrebare sekunder til Axel Teichmann i front.

Dermed kunne den tyske løperen enkelt gå først over mållinjen i Oberhof, til stor jubel for tilskuerne.

Petter Northug slo Dario Cologna, som kom sterkt tilbake etter fallet, i kampen om andreplassen.

- Det var bare godt det, jeg var sliten og trengte en kort pause, sa Petter Northug til NRK etter løpet.

ENSOM MAJESTET: Axel Teichmann kunne gå ensom over mållinjen etter det dramatiske fallet i Oberhof. Foto: AFP PHOTO / ROBERT MICHAEL
ENSOM MAJESTET: Axel Teichmann kunne gå ensom over mållinjen etter det dramatiske fallet i Oberhof. Foto: AFP PHOTO / ROBERT MICHAEL Vis mer

- Jeg lå litt bak i gruppa og hadde bare fokus på bakskiene til Matti Heikkinen. Plutselig så jeg at han kom fallende, og jeg måtte hoppe ut i snøen, men jeg holdt meg på beina. Men da var Teichmann for langt foran til at jeg kunne spurte om seieren, sier Northug til Dagbladet.

Northug mener likevel at ikke fallet kostet ham en etappeseier. - Hvis det ikke hadde vært for fallet, hadde jeg nok ikke vært på pallen i det hele tatt. Jeg hadde ikke en god nok posisjon, sier Northug.
Dramatisk start Det startet dramatisk på dagens 15-kilometer. Dario Cologna som startet snau fem sekunder bak Northug falt inne på stadion. Northug fikk tidlig en ledelse på ti sekunder til sveitseren. Etter noen kilometer samlet hele feltet seg, og det var en rolig kjøring fram til 12 kilometer.

- Jeg hørte at Dario falt, men jeg så at Manificat hadde kontakt med ham, så derfor ventet jeg bare, sa Northug til NRK.

Petter Northug lå framme i feltet hele veien, og gikk først inn i nesten hver eneste bakke. Det var nok med tanke på at han gikk med ski med rubb.

- Formen er fortsatt bra. Jeg merker at jeg trenger lite tid i lett terreng for å være klar for en ny motbakke, og det er et godt tegn, sier Northug.

LENGE SAMLET: Hovedfeltet tok det lenge rolig. Petter Northug var hele tiden med i front.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
LENGE SAMLET: Hovedfeltet tok det lenge rolig. Petter Northug var hele tiden med i front. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Axel Teichmann fikk 15 bonussekunder, Petter Northug 10 sekunder, og Dario Cologna 5 sekunder. Axel Teichmann leder sammendraget med 7,3 sekunder foran Northug. Cologna er 7,9 sekunder bak nordmannen.

Sjur Røthe ble nummer 18, Niklas Dyrhaug nummer 33, Petter Eliassen nummer 38, Kristian Tettli Rennemo nummer 45 og Ola Vigen Hattestad nummer 68 på dagens jaktstart.

Tour de Ski fortsetter med sprint klassisk i Oberstdorf lørdag.

FORNØYD: Petter Northug mener at han ikke ville kommet på pallen om ikke Cologna falt. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
FORNØYD: Petter Northug mener at han ikke ville kommet på pallen om ikke Cologna falt. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer