- Det var dette jeg hadde planer om

Hushovd overrasket alle andre enn seg selv da han tok den grønne trøya i fjellene.

VÅR GRØNNE MANN: Endelig kunne Thor Hushovd trekke på seg den grønne trøya igjen. Og det etter en imponerende innsats på en fjelletappe.Foto: Pascal Pavani, AFP/Scanpix
VÅR GRØNNE MANN: Endelig kunne Thor Hushovd trekke på seg den grønne trøya igjen. Og det etter en imponerende innsats på en fjelletappe.Foto: Pascal Pavani, AFP/ScanpixVis mer

(Dagbladet.no): Thor Hushovd imponerte voldsomt på dagens etappe. Ikke bare klarte han å henge med de antatte favorittene opp førstekategori-stigningen som innledet dagens etappe i Pyreeneene.

Da han rundet toppen stupte han utfor i en voldsom fart, og kjørte inn en utbrytergruppe med sterke ryttere som Cadel Evans og George Hincapie.

- Jeg hadde som mål å komme med foran, så jeg beit meg fast opp det første fjellet der. Jeg var helt på grensa hele tida, men jeg følte meg sterk, så jeg klarte å henge på, og så støtet jeg over toppen, sier Hushovd til TV 2.

På vei nedover fikk han blant annet selskap av temposterke Fabian Cancellara. Dermed kom Hushovd i posisjon til å vinne to innlagte spurter, som ga ham 12 poeng i kampen om den grønne trøya. Han lå ett poeng bak Mark Cavendish, men briten plukket ingen poeng i dag, og dermed har nordmannen en ledelse på 11 poeng.

- Hadde tro på det
Og selv om de fleste av oss andre nærmest vantro så Thors voldsomme opphenting, var det ikke noe sjokk for Cervélo-spurteren selv.

- Jeg hadde tro på det. Jeg var sikker på at det var mulig i dag morges. Det var det jeg hadde planer om. Jeg hadde gode bein, og da klarer en sånt, sier Thor.

I morgen er det mer fjell, og da regner Thor med å spare på kreftene etter dagens anstrengelser. Og da kjører han i grønt, med en klar ledelse på rivalen Cavendish.

- Jeg har en ledelse, men 11 poeng er ikke mye. Nå har jeg i alle fall trøya, og det er veldig godt. Selv om jeg gikk dypt i dag, så jeg må nok spare litt i morgen, sier Hushovd.

TOK DEN GRØNNE: Thor Hushovd, her i hvitt midt i bildet, blir enkel å kjenne igjen i feltet i morgen. Da sykler han nemlig i den grønne poengtrøya etter å ha vunnet to innlagte spurter på dagens etappe. Foto: Patrick Hertzog, AFP/Scanpix
TOK DEN GRØNNE: Thor Hushovd, her i hvitt midt i bildet, blir enkel å kjenne igjen i feltet i morgen. Da sykler han nemlig i den grønne poengtrøya etter å ha vunnet to innlagte spurter på dagens etappe. Foto: Patrick Hertzog, AFP/Scanpix Vis mer

Bruddet gikk inn
For tredje gang på de seks fellesstartene så langt i Tour de France gikk et brudd helt inn.

I dag var det fire mann som til slutt gjorde opp om seieren.

Til slutt var Caisse d'Epargne-rytter Luis-Leon Sanchez sterkest og vant foran Sandy Casar, Mikel Astarloza og Vladimir Efimkin.

Rinaldo Nocentini klarte å henge med favorittene inn til mål, og beholder dermed den gule trøya.

Utfor-Thor
Men med norske øyne er det utvilsomt Thor Hushovds tapre utforkjøring som imponerte mest.

Han klarte å henge med feltet opp til førstekategori-stigningen som var starten på dagens etappe. Ned fra toppen satte utforspesialisten Hushovd opp et voldsomt tempo og kjørte inn en utbrytergruppe med blant annet Cadel Evans og George Hincapie.

Før de to første innlagte spurtene ble også Sandy Casar, som hadde kjørt alene først til toppen, hentet inn.

Og på de to første av tre innlagte spurter vant Thor enkelt, tok seks poeng på hver av dem, og leder dermed poengkampen elleve poeng foran Mark Cavendish.

- Det var rett og slett imponerende. Han er i veldig god form og var innstilt på å prøve seg hvis muligheten bød seg, sier Hushovds trener Atle Kvålsvoll til NTB.

NY BRUDD-SUKSESS: Nok en gang lyktes utbryterne i å holde helt til mål. Caisse d'Epargne-rytter Luis-Leon Sanchez var smartest og sterkest av de fire utbryterne og vant etappen. Foto: Christophe Karaba, EPA/Scanpix
NY BRUDD-SUKSESS: Nok en gang lyktes utbryterne i å holde helt til mål. Caisse d'Epargne-rytter Luis-Leon Sanchez var smartest og sterkest av de fire utbryterne og vant etappen. Foto: Christophe Karaba, EPA/Scanpix Vis mer

- Sterk
Kurt Asle Arvesen så Thor forsvinne utfor den første utforbakken sammen med sin egen lagkamerat Fabian Cancellara.

- Jeg så han kjørte sammen med Fabian utfor. Thor er god teknisk. Men han er også sterk i dag, for det var tøft å sitte med til toppen, sier Kurt Asle Arvesen til TV 2 etter at han kjørte i mål sammen med favorittene i hovedfeltet.

- Det er bra at folk får se at Thor kan sykle både opp og ned og ikke bare rett fram. De fleste hadde nok ikke ventet dette i dag, sier Atle Kvålsvoll.

Mark Cavendish satte seg allerede i den første stigningen i den såkalte «bussen», en gruppe som tar det pent på de tøffeste etappene og bare passer på å komme innenfor tidsgrensa.

Thor havnet også i denne gruppa etter å ha ligget foran favorittfeltet opp den andre fjelltoppen på dagens etappe, en andrekategori-stigning. Men opp den tøffeste stigningen på dagens etappe, slapp han seg ned gjennom feltet og endte opp i grupettoen.

Til slutt kjørte «bussen» i mål 14 minutter bak Sanchez.