-  Det var dette jeg var født for

Amerikaneren Justin Gatlin (22) er verdens raskeste mann. Og den eneste som ikke er overrasket.

ATEN (Dagbladet): -  Dette er hva jeg er født for. Dette er grunnen til at jeg springer. Og dette er grunnen til at jeg lever, jubelforklarte Gatlin i katakombene på stadion i Aten seint i går kveld.

Han var nettopp kronet. Den nye kongen. Og 9,85 er tidenes sjette beste sprint gjennom tidene. Fortere enn Carl Lewis noen gang sprang. Han perset med sju hundredeler. I OL-finalen.

Da er det lov å være stor i kjeften.

Oddsbombe

Prestisjebarometeret i et OL er ganske enkelt. Først kommer 100-meteren for menn. Så kommer 100-meteren for menn. Så kommer alt annet. Og før gårsdagens kappløp i heksegryta på Olympiastadion med pluss 30 i colaen, trodde alle saken var grei. Verdens-ener Asafa Powell skulle kjempe med veteranen Maurice Greene og det nye stjerneskuddet Shawn Crawford (årsbeste i verden før OL-finalen) om tittelen som klodens raskeste mann. Det gikk ikke. En super start gjorde at Gatlin fikk det lille overtaket.

-  Jeg prøver fremdeles å greie å føle hvor raskt jeg løp, sier Gatlin og gliser.

Bak står gamlekongen Maurice Greene og jubler. Antydningene til piping etter at bronsevinneren la ut på en egen seiersrunde, bryr han seg ikke om.

-  Jeg takker Gud for at jeg er her nå. Det har vært en lang vei å gå, sier OL-vinneren fra 2000.

Det uungåelige

Og da noen journalister spør OL-vinner Gatlin hvordan det er å være best i en øvelse som har dratt seg sjøl så langt ned i dopgjørma at stundene uten nye avsløringer er som helligdager å regne, sier den nye mesteren følgende:

-  Det er akkurat derfor jeg trener så hardt. For å vise at idretten er ren, sier Gatlin.

Gatlins trener Trevor Graham beskriver eleven slik.

-  Han er verdens snilleste gutt. Jeg kaller ham min sønn. Og han kaller meg min pappa, sier Graham.

Det var en kveld for de store ord. Hvor mye de betyr, er noe annet.

KLODENS RASKESTE: Amerikanske Justin Gatlin overrasket alle og ble klodens raskeste mann. Her blir han gratulert av landsmannen Shawn Crawford , som kom på fjerdeplass.