- Det var egentlig veldig enkelt

John Carew om drømmemålet som endte tørken.

||| • Se alle mål og høydepunkter her!

LARNACA (Dagbladet): Kypros - Norge 1-2.

- Jeg har ingen unnskyldninger, sa John Carew til Dagbladet dagen før kampen mot Kypros.

Han siktet til det faktum at han bare hadde to landslagsmål på de siste tre årene, og at den siste nettkjenningen kom så seint som i november i fjor.

Men 42 minutter inn i kampen mot Kypros var alt glemt.

Morten Gamst Pedersen spilte fri Christian Grindheim på venstrekanten med en følsom flikk, midtbaneterrieren løftet blikket og slo inn i midten mot der «Hulken» ventet på ballen med en midtstopper i ryggen.

Carew slapp ballen mellom beina sine — eventuelt bommet på ballen slik Gamsten fleipet om etterpå — og var plutselig alene med keeper Antonis Giorgallidis. Mens alle ventet på skuddet viste Villa-spissen nerver av stål da han ventet ut både keeper og en skliende forsvarsspiller, for han trillet ballen i mål.

Veldig enkelt
Slik beskriver han selv det lille kunststykket:

- Christian slår inn fra venstre, og jeg velger å la den gå mellom beina mine fordi det var vanskelig å snu opp der. Det fungerte perfekt, og så kom den andre stopperen og keeperen rushende mot meg. Det var egentlig veldig enkelt å dra vekk begge to og sette den i mål.

Men det kunne fort gått annerledes, for Carew planla egentlig en annen type avslutning da han kom alene gjennom.

- Jeg vurderte å skyte med en gang, det var en sånn vurderingssak underveis. Jeg fikk tid til å tenke, og planla egentlig å lobbe, for keeperen kom kjapt på meg. Men så oppdaget jeg han til høyre, og tenkte «hvorfor ikke dra av begge to?».

Ikke sånn reaksjon
Scoringen sendte Norge opp i 2-0, og med unntak av Tom Høgli — som på nøkternt vis marsjerte rett tilbake mot backplassen sin — havnet hele laget i ei klynge borte ved hjørneflagget.

- Det var fantastisk at John fikk et mål, men selv om han ikke hadde gjort det, var dette en kanonkamp av ham. Da han først tok den skuddfinta tenkte jeg: «For faen, få den i mål nå da!». Han fortjente dette. Du så lettelsen da vi feiret målet sammen med ham, sier John Arne Riise.

John Carew vil imidlertid ikke si at målet føltes som en lettelse.

- Nei, det er vel ikke mer enn to, tre kamper siden sist jeg scoret, sier Carew til Dagbladet — og kan kanskje mistenkes for litt selektiv hukommelse akkurat der.

- Det var ikke en sånn type reaksjon. Men hvis jeg kan være med og bidra gjennom å score mål i en kvalik, og det kan bli avgjørende for laget, betyr det mye. Jeg er der for å skape sjanser for meg selv og andre, og forhåpentligvis score på noen av dem, legger han til.

Carew leverte en meget god landskamp, og var også nær en spektakulær andrescoring da han med ryggen delvis vendt mot mål fikk drømmetreff på volley etter Bjørn Helge Riises innlegg.

Men denne gangen var keeperen der han skulle, og bokset ballen til corner.

- Det var en fin redning, jeg trodde den ville gå inn med det samme jeg traff. Noen ganger får du den følelsen, du trenger nesten ikke se hva som skjer en gang, sier Carew.

Han var utslitt da han ble byttet ut seint i 2. omgang, og brukte lang tid på å komme seg av banen.

- Jeg var kjørt, og også nervøs etter at de fikk scoringen. De skapte en del problemer for oss, og jo mer tid jeg brukte på å gå av banen, jo bedre for oss, sier han.

Drillo-effekten
Dagbladet talte sju sjanser til Kypros, det samme som Norge, men igjen ble kampen altså vippet i norsk favør.

Carew nekter å tro at det er tilfeldig med en trener som Drillo.

- Det er Drillo-effekten, vi kan ikke legge skjul på det. Det er veldig typisk Drillo, det har vært sånn i alle år. For et par år siden ville denne kampen vært stang ut. Nå var det motsatt.

- Tror du vi kommer til EM nå?

- Ja, nå tror jeg det. Vi er ikke der ennå, men for en fantastisk start. Det er veldig få kamper som skal spilles, bare åtte, så ni poeng på de tre første betyr at et godt stykke arbeid er gjort, sier han til Dagbladet.

Han kunne imidlertid ønske at de ikke måtte vente helt til mars for den neste viktige kampen, hjemme mot Danmark.

- Jeg skulle ønske at vi hadde to, tre kamper til de neste to månedene, med den flyten vi har nå.

Blir med til Kroatia
En kamp blir det i hvert fall, John Carew blir med til privatkampen mot Kroatia selv om den betyr mye mindre enn kampen i kveld og de forestående Premier League-rundene.

- Det er ingen grunn til at jeg ikke blir med, jeg er nettopp kommet tilbake fra skade og trenger så mye matchtrening som mulig. Det er sikkert andre som vil få muligheten mot Kroatia, men jeg kan jo komme inn de siste tjue minuttene, sier han.

- Dessuten er det ikke bare kampen det handler om, dette er en fantastisk gjeng å være sammen med. Det er alltid hyggelig når vi er samlet.