TOK OPP JAKTEN PÅ WEBB: Akkurat som da Michael Ballack galopperte etter Tom Henning Øvrebø den berømte kvelden på Stamford Bridge, satte Arjen Robben etter Howard Webb da han overså trøyeholdingen til Carles Puyol i søndagens VM-finale. Webb har fått hard medfart etter kampen, spesielt fra nederlandsk side, men har god samvittighet. Foto:   REUTERS/Carlos Barria
TOK OPP JAKTEN PÅ WEBB: Akkurat som da Michael Ballack galopperte etter Tom Henning Øvrebø den berømte kvelden på Stamford Bridge, satte Arjen Robben etter Howard Webb da han overså trøyeholdingen til Carles Puyol i søndagens VM-finale. Webb har fått hard medfart etter kampen, spesielt fra nederlandsk side, men har god samvittighet. Foto: REUTERS/Carlos BarriaVis mer

- Det var en ekstremt tøff kamp å dømme

Men finaledommer Webb er fornøyd med egen innsats.

||| (Dagbladet): Premier League-dommer Howard Webb er blitt hudflettet fra både spansk og nederlandsk side for sin kampledelse i VM-finalen, der han delte ut rekordhøye 14 gule og ett rødt kort.

I Spania har kritikken handlet om at Webb burde slått hardere ned på grisetaklingene fra Nederland, mens det i treskolandet har blitt hevdet at dommeren generelt dømte i favør av verdensmesterne, i tillegg til misnøye med en corner de aldri fikk i forkant av Iniestas vinnermål.

Hovedpersonen selv har latt være å uttale seg - helt fram til nå.

Måtte markere seg
I kveld sendte han ut en pressemelding via det engelske fotballforbundet (FA), der han innrømmer at kampen var en av de tøffeste han noensinne har ledet. Men han føler han kom fra oppgaven med æren i behold.

- Vi var fornøyde med at vi gjorde en tøff jobb under vanskelige omstendigheter etter beste evne. Det var en ekstremt utfordrende kamp å dømme, sier Webb ifølge BBC.

Det er de færreste uenige med ham i, for det haglet med stygge taklinger og vanskelige situasjoner fra første spark.

Nigel de Jong plantet knottene sine inn i brystet på Xabi Alonso, mens Mark van Bommel suste inn i Andres Iniesta med stor hastighet. Begge forseelsene kunne gitt direkte rødt kort, men Webb nøyde seg med gult begge ganger.

- Vi prøvde å bruke sunn fornuft, med tanke på kampens dimensjon for begge lag. Tidlig i kampen forsøkte vi å snakke med spillerne om noen av taklingene, vi sendte dem vekk når de omringet oss dommere og snakket med de erfarne lagkameratene deres i håp om at de skulle roe seg ned. Det var en av de tøffeste kampene vi noen gang kommer til å lede, og vi føler at vi jobbet hardt for å holde fokuset på fotballen i størst mulig grad, forklarer Webb.

Han går ikke inn på noen av enkeltsituasjonene, men sier han følte det ble nødvendig å markere seg i et forsøk på å holde kampen under en viss kontroll.

Har fått støtte
Fra mer nøytralt hold har Webb fått bred støtte i etterkant, blant annet av FIFA-president Sepp Blatter og vår egen dommersjef Rune Pedersen.

- Webb kom godt fra det. Både i forhold til tydelighet og det at han prøvde å gi spillerne mulighet til å holde seg i kampen. Han gjorde de fleste avgjørelser rett, både når det gjelder fellinger og andre ting.

- Isolert sett er det nok hjemmel til å gi rødt kort for et par-tre av taklingene, men i en finale må man ligge på samme linje som resten av mesterskapet. Jeg tror Webb prøvde å utvise klokskap og lederskap framfor å være for rask med utvisningene, og det syntes jeg han lyktes med, sa Pedersen til Dagbladet.

INFLASJON I KORT: Howard Webb delte ut åtte gule og ett rødt til Nederland. Her er det John Heitinga som må forlate banen. Foto:  AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT
INFLASJON I KORT: Howard Webb delte ut åtte gule og ett rødt til Nederland. Her er det John Heitinga som må forlate banen. Foto: AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT Vis mer