MÅLPOENG: Antall mål og assist må økes, tydeliggjør Vitesse-trener Leonid Slutskij. Foto: Bildbyrån
MÅLPOENG: Antall mål og assist må økes, tydeliggjør Vitesse-trener Leonid Slutskij. Foto: BildbyrånVis mer

Leonid Slutskij med klare krav til Martin Ødegaard

- Det var en forbannelse over Martins pasninger

Vitesses russiske trener Leonid Slutskij er klokkeklar på hva han krever fra Martin Ødegaard (19). Tidligere lagkompis Morten Thorsby håper «forbannelsen» slipper taket.

Martin Ødegaards (19) nye arbeidsgiver Vitesse Arnhem blir ansett som ett hakk bedre enn gamleklubben Heerenveen. Det skriver blant annet av den nederlandske avisa de Gelderlander.

Til Dagbladet sier Heerenveen-spiller Morten Thorsby at han ikke er helt enig i det. Indreløperen mener forskjellene er små.

- Det er ikke så stor forskjell på Heerenveen og Vitesse, selv om de jevnt over har vært hakket bedre enn oss de siste 3-4 sesongene. Vitesse har vist i sesongavslutningene at de har en bredere stall og et høyere maksnivå, men det er ikke mye som skiller oss, sier Thorsby til Dagbladet.

- Samtidig kan jeg forstå Martins valg. Vitesse er en av klubbene i Nederland med høyest ambisjoner. De har gode fasiliteter og har en spillestil som passer Martin godt. Vitesse har en veldig synlig 10-er som kanskje ikke vi har i samme grad i vårt spillesystem. Det er i 10-ern Martin er best i, mener 22-åringen.

Treneren krav

ET LITE STEG: Morten Thorsby (t.h.) mener det ikke er stor forskjell på Heerenveen og Martin Ødegaards (t.v.) nye klubb Vitesse. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
ET LITE STEG: Morten Thorsby (t.h.) mener det ikke er stor forskjell på Heerenveen og Martin Ødegaards (t.v.) nye klubb Vitesse. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Karvene til Ødegaard økes i Vitesse.

Det er klubbens russiske trener Leonid Slutskij tydelig på.

Han verdsetter Ødegaards kvaliteter, men er også klar over hans statistikk og forbedringspotensial:

Antall målpoeng er for få. Antall mål og assist må opp.

- Ødegaard må bli mer effektiv. Det er det alt handler om, tydeliggjør Vitesses russiske trener overfor lokalavisa de Gelderlander.

Det er Ødegaard også selv klar på, forteller kompisen Thorsby til Dagbladet.

- En forbannelse over Martins pasninger

Heerenveens målfarlige indreløper påpeker samtidig at 19-åringen fra Drammen var svært uheldig som endte opp med bare to mål og én assist forrige sesong.

- Martin var uheldig som var mye skadet forrige sesong og burde vel stått med ti assist, om medspillerne hadde hatt normal effektivitet. Martin er kapabel til å skru opp målpoengantallet flere hakk, sier Morten Thorsby til Dagbladet.

FORKLARER: Thorstein Helstad gir et innblikk fra garderobemiljøet. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer Vis mer

- Det var en forbannelse over Martins pasninger forrige sesong, hvor Martin gjorde alt rett, men sjansene ble blåst bort, forteller Heerenveen-profilen.

Et dypdykk i Ødegaards underliggende tall fra forrige sesong, viser at Thorsby er på ballen.

Oppsiktsvekkende tall

Expected goals (xA) og expected assists (xA) er begreper og verktøy som anvendes i stadig større grad for å se hva som ligger bak tallene og avdekke hvem som har over- og underprestert når man sammenlikner hvor mange og hvor store målsjanser en spiller har skapt opp mot reell uttelling.

Her kan vi se - med tall utarbeidet fra Stratabet - at Ødegaards expected assists var hele 5,44, selv om han bare endte opp med én assist. Med andre ord burde nordmannen stått med fem-seks målgivende pasninger forrige sesongen om lagkompisene hans hadde hatt en helt gjennomsnittlig uttelling på sjansene som 19-åringene skapte.

Heerenveen-ekspert Reon Boeringa sitter med samme inntrykk som Thorsby og som de underliggende tallene viser.

- Jeg har sett nesten alle kampene, og jeg føler ikke tallene forteller hele sannheten. Martin burde hatt mange fleste mål og assist, sier Boeringa til Dagbladet.

- Vi kan ikke klandre Ødegaard for at lagkompisene ikke har klart å omsette sjansene han har skapt for dem i mål. For det har vært mye ineffektivitet, og Ødegaard hadde utvilsomt fortjent flere målgivende pasninger, hvis effektiviteten på lagkompisene hadde vært normal.

Utfordringen

Når det er sagt, kan man ikke gjemme seg bak uflaks og marginer imot over lang tid.

Kravet fra Vitesses russiske trener er ufravikelig: Ødegaard må forbedre produksjonen av målpoeng.

- Det vet han. Martin er en utrolig god spiller som gjør fantastiske ting med ballen, men må få opp antall mål og assist. Det er viktig om han skal nå fram i det trange nåløyet i Real Madrid, sier Thorsby til Dagbladet.

- Du har notert deg for langt flere scoringer og målpoeng enn Martin fra din indreløperposisjon. Har han søkt råd fra deg på dette området?

- Vi har veldig ulik posisjon, der jeg kommer med dype løp fra boksen, mens Martin er mer en tilrettelegger som skaper sjanser for andre - og også skaper sine egne sjanser selv med driblinger, svarer Heerenveen-spilleren.

Fortviler etter Ødegaard-overgang

Ødegaard er den tiende nykommeren i Vitesse denne sommeren og er hentet for å gi laget den kreative kraften som behøves i tomrommet etter Chelsea-eide Mason Mount (19), som denne sesongen i stedet er leid ut fra Chelsea til Derby.

En som trolig blir skadelidende av Ødegaards ankomst, er Vitesse' offensive midtbanespiller Thomas Bruns. 26-åringen startet forrige sesong bra, men ble faset ut i laget da det løsnet for Mason Mount.

Nå frykter han at Ødegaard vil plassere ham på benken på samme måte.

Bruns kom fra Heracles til Vitesse forrige sesong og har en kontrakt til 2021, skriver de Gelderlander. Med Ødegaard inn i stallen, spøker det imidlertid for Bruns.

- Dessverre skjer sånt i fotball, sier han til avisa.

- Det viktigste for meg er å spille fotball et sted. Det kan bli i Nederland, men også i et annet land. Jeg holder alle muligheter åpne.

Målestokken

Trolig forsvinner Bruns, fordi Vitesse har troen på at Ødegaard skal gi laget den kreative kraften og de målpoengene som Mount leverte forrige sesong.

Utfordringen er formidabel for den norske midtbanejuvelen.

Forrige sesong leverte Mason Mount hele 23 målpoeng i den nederlandske toppdivisjonen på 25 kamper fra start, samt sju innhopp.

Ødegaard noterte seg for bare tre målpoeng på 24 kamper, samtlige fra start. Mount hadde på sin side en vanvittig sesongavslutning med hele tolv målpoeng på de sju siste kampene

Den norske 19-åringen er tiltenkt rollen bak spydspiss og toppscorer Bryan Linssen, som scoret 15 ganger forrige sesong, i tillegg til åtte assist. Vitesse har også gode kantspillere og en offensiv vingback i tidligere Manchester United-spiller Alexander Büttner, som leverte åtte målgivende pasninger forrige sesong.

- Martin har strålende tekniske ferdigheter. Hans oppgave er å gi laget en ekstra offensiv dimensjon og nye impulser denne sesongen, sier Vitesse-direktør Marc van Hintum.