SKITTENT SPILL: Jørgen Jalland (t.h) forteller om utbredt kampfiksing i russisk fotball da han spilte for Rubin Kazan i 2005 og 2006.     Foto: REUTERS/Giampiero Sposito/NTB Scanpix
SKITTENT SPILL: Jørgen Jalland (t.h) forteller om utbredt kampfiksing i russisk fotball da han spilte for Rubin Kazan i 2005 og 2006. Foto: REUTERS/Giampiero Sposito/NTB ScanpixVis mer

- Det var en forferdelig opplevelse

Jørgen Jalland (36) forteller om utbredt kampfiksing i Russland.

(Dagbladet): I et intervju med VG forteller Erik Hagen og Jørgen Jalland i dag om utbredt kampfiksing i Russland. Sistnevnte spilte to sesonger i Rubin Kazan i 2005 og 2006, og opplevde kampfiksing ved flere anledninger.

- Det var dommeravgjørelser som gikk den ene veien hele tiden. Med annullerte mål for offside, straffespark, enkle frispark og slike type ting. Alle dommere kan gjøre feil, men når du har spilt en del fotballkamper blir det veldig tydelig når det er systematisk. Det fremsto slik i enkelte kamper. Det skjedde ikke i hver kamp, men i enkelte kamper var det tydelig at dommeren var påvirket, sier Jalland til Dagbladet.

- Hva gjør det med deg som fotballspiller når du føler at alt er rigget?

- Det tar bort hele gleden med å spille kamp. Det var en forferdelig opplevelse. I Norge har jeg aldri opplevd noe liknende. Det å skjønne at det du spiller ikke er en ærlig kamp, tar bort gleden. Du vil at kampen skal bli avsluttet med en gang, sier Jalland.

Mottok penger Han utelukker ikke at ledelsen i klubben kjente til kampfiksingen.

- I enkelte tilfeller tror jeg ledelsen har en finger med i spillet. Særlig mot slutten av sesong når det står om seriemesterskap og nedrykk, sier Jalland.

Ved et tilfelle mottok Jalland også penger fra en tredjepart for å bidra til at klubbens hans vant en kamp. De som startet kampen fikk 7000 dollar, de som startet på benken fikk 4000 dollar.

- Det var fra et tredjelag som ønsket at vi skulle slå en motstander. Jeg fikk de pengene i etterkant. Jeg vet ikke om det var det at de ikke stolte på den norske moralen, siden jeg ikke fikk vite noe i forkant, men det var helt sikkert spillere på laget som visste om det. Den kampen opplevde jeg som fair-spilt. Jeg reagerte ikke på dommergjerninger eller andre ting. Men det var ikke det vi i Norge kaller fair play, sier Jalland.

Uforberedt - Ble du overrasket da du ble kjent med hvor utbredt kampfiksing var i Russland?

- Ja. Som sagt var det mange kamper jeg ikke følte var slik. Men jeg opplevde det flere ganger. Jeg var helt uforberedt, og hadde ikke tenkt tanken. Det var en veldig negativ opplevelse. Jeg mistenker at forholdene er ganske like nå, men det blir bare spekulasjoner. Det må sikkert en del til for at ting skal forandre seg. Først må det komme fram i lyset, så får vi ta det derfra, sier Jalland.

Jørgen Jalland er for tiden hovedtrener i Ørn-Horten.