Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball-VM 2018, gruppe G: Tunisia-England 1-2

Det VAR en gang dommere ble sendt rett hjem fra VM. Håper det er nå

Englands gode VM-åpning mot Tunisia ble nesten ødelagt av en dommer som ikke hørte på rådene fra bakrommet. Det VAR ikke sånn det skulle være.

DOMMER I FOKUS: Colombianske Wilman Roldan havnet i sentrum av begivenhetene i oppgjøret mellom Tunisia og England. Foto: AP Photo/Frank Augstein/NTB scanpix
DOMMER I FOKUS: Colombianske Wilman Roldan havnet i sentrum av begivenhetene i oppgjøret mellom Tunisia og England. Foto: AP Photo/Frank Augstein/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tunisia-England 1–2 (1–1)

DET VAR IKKE bare fortjent da Harry Kane headet England til tre poeng på overtid. Det var helt nødvendig for et VM som skjemmes av dårlig dømming. Noen ganger må nemlig rettferdigheten skje fyllest.

Det gjorde den så til de milde grader i Volgograd.

ENGLAND VAR GODE i denne åpningskampen. De ser helt ålreit ut i det meste de foretar seg, produserer målsjanser og mister inntil videre ikke hodet selv om motgangen på mange måter ble tredd ned over hodene på dem. Men dommerstanden, derimot, den sliter.

Selv med videohjelp er nivået for enkelte av dem i nabolaget til skremmende.

DET SKYLDES IKKE bare at noen av dem i utgangspunktet dømmer dårlig. Elendigheta og urettferdigheten vi opplever handler mest om at enkelte hever seg over teknologien, og nekter å bruke hjelpemiddelet som kan gjøre dårlig dømming bedre. Jeg vet ikke hvorfor det skjer, jeg registrerer bare at den ene dommerfeilen etter den andre får passere.

Da rettferdigheten i stor utstrekning endelig skulle innhente fotballen er det på mange måter blitt enda verre.

Med introduksjonen av videoassistert dømming har de (dommerne) muligheter til å gjøre noe med det.

Isteden snur mange av dem ryggen til.

PRESSET HAR IKKE vært like stort som det pleier å være denne gangen ut for England. Endelig vil sikkert mange si. De har jo for vane å dra til mesterskap som selvoppnevnte tittelkandidater.

Bare for å gå på trynet, fortjent eller ufortjent, men alltid på trynet.

Denne gangen har det vært relativt rolig.

Denne gangen har fornuften trumfet dumskapen.

JEG TROR IKKE det tar av etter dette heller selv om England endelig vant en VM-kamp igjen og fikk sin første tomålsscorer siden Gary Lineker i kvartfinalen mot Kamerun i 1990. Ikke riktig ennå i hvert fall. Det er nemlig noe med dette laget. Og atmosfæren rundt, en slags endelig-ro ingen engelske landslag har hatt siden VM-triumfen i 1966.

Et momentum verd å ta vare på, ikke ødelegge med kjas, mas og oppskrudde forventninger.

MEN DET KUNNE gått galt. På grunn av dømmingen. Selv om England var på hugget, tok ledelsen etter elleve minutter og produserte sju store målsjanser før pause, så kunne det gått riktig galt. For i løpet av den første omgangen hadde Tunisia utliknet på et straffespark det er mulig på diskutere, og Harry Kane og England blitt snytt for en av de klareste straffefelt-forseelsene så langt i VM.

Hvor var VAR da?

Eller var det bare dommeren som VAR arrogant og sjølgod.

SYSTEMET MED GUTTA på bakrommet, de som sitter der og ser på TV-skjermene sine, fungerer på følgende måte: Når en situasjon ikke dømmes på banen, men vurderes annerledes av videodommerne, sendes det et signal til dommeren. Hva han gjør med det er opp til han. Det er dommeren som bestemmer om han vil ta en titt til på situasjonen. Og tar du ikke en titt på straffesituasjoner du får beskjed om har FIFA bare en ting å gjøre.

Sende dommeren hjem.

OM DET IKKE ligger føringer der da. Fra FIFA: Om ikke å bruke VAR for mye. Vi har det gutter, det er et strålende hjelpemiddel, men være forsiktige. Blir det for mye blir kampene oppstykket og da vil kritikken hagle. Jeg har ingen kilder på at der er sånn, men jeg sitter med en følelse av at det kanskje ligger en eller annen føring.

Hvis det er tilfellet må lisensen til egne vurderinger inndras med umiddelbar virkning.

Hvis ikke må dommere sendes hjem allerede i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!