MISTER LEDELSEN: Aleksandr Legkov er trukket 15 sekunder etter hans spurt på oppløpet på dagens fellesstart. Russeren spurtet mellom to oppkjørte spor. Foto: AP Photo/Armando Trovati
MISTER LEDELSEN: Aleksandr Legkov er trukket 15 sekunder etter hans spurt på oppløpet på dagens fellesstart. Russeren spurtet mellom to oppkjørte spor. Foto: AP Photo/Armando TrovatiVis mer

- Det var en grisespurt

Legkov straffes og mister Tour-ledelsen.

VAL DI FIEMME/OSLO (Dagbladet): Aleksander Legkov viste styrke på dagens 15 kilometer fellesstart - og overtok egentlig ledelsen i sammendraget etter Petter Northugs sprekk.

Etter løpet er russeren ilagt en straff på 15 sekunder, etter at han spurtet mellom to spor på oppløpet. Legkov ble egentlig nummer fem i spurten, foran blant annet tyske Tobias Angerer.

Tidsstraffen betyr at Legkov - som hadde åtte sekunder til Dario Cologna og 20 til Northug før monsterbakken -  mister sammenlagtledelsen i Tour de Ski.

Dermed er Cologna sammenlagtleder i touren og går ut først i morgen. Han har 6,5 sekund ned til Legkov, mens Northug er 11,5 sekunder bak sveitseren.

Løfshus overrasket Den norske landslagssjefen Vidar Løfshus hadde forventet en reaksjon mot Legkov, men er likevel overrasket.

- Da må jeg lese reglene, jeg har aldri hørt om noe sånt. Normalt plasseres du sist i løpet med et sekund pluss, eller så får du et gult kort, altså en skriftlig advarsel.  Jeg kan ikke reglene godt nok, men det høres merkelig ut.

- Hva synes du om oppløpet?

- Det var et griseoppløp.

- Hva mener du burde skjedd?

- For meg hadde det holdt med en advarsel, men det må være enten eller, ikke noen midt imellom-øvelse, slik jeg tenker, men de har sikkert en begrunnelse. De må lage regler som er vanntette.

- Så du mener det er en improvisert straffumåling?

- Ja, jeg føler det.

- Var skøyting - Hvordan hadde du reagert hvis en av dine hadde fått en slik straff?

- Det var et grisete oppløp, det er det eneste jeg kan si. Det var helt klart skøyting, og så hindret han Angerer helt klart.

- Betyr det noe for morgendagen?

- Nei, og det er det de ser på, at det ikke skal velte Tour de Ski. Man gjør ikke sånt med han som leder Tour de Ski. Det er vel det samme i Tour de France, Mark Cavendish blir ikke kastet ut hvis han er litt uhelig i en spurt.

Tungt for Northug Northug endte på en skuffende 28. plass på dagens etappe, og var skuffet etter rennet.

- Planen var å ligge i front og angripe bonussekunder, men jeg hadde ikke den beste følelsen i dag, så jeg visste at jeg måtte angripe på den første fordi det ville bli tøft på andre og tredje. Det var planen, sier Northug til Dagbladet og pressen etter løpet.

- Jeg prøvde å holde meg i gruppa, men det ble for tøft på sisterunden. Jeg er ganske fornøyd med utgangspunktet før sisteetappen. Jeg tror det blir fire karer som slåss om seieren, sier han.

- Jeg visste at jeg ikke hadde dagen og da må man forandre planene litt. Hadde jeg ligget bak i feltet hele veien, hadde jeg gått glipp av 15 sekunder, derfor tok jeg den første. Nå er det bare å glemme dette løpet, komme tilbake i morgen og gjøre mitt beste, sier Northug.