- Det var en heksejakt på meg og Gamst

Men nå er fiaskoparet blitt et suksesspar.

STORE KONTRASTER: Høsten 2008 var Åge Hareide innstilt på å gi opp å bruke John Arne Riise og Morten Gamst Pedersen sammen på Norges venstreside. Under Drillo fungerer det så meget bedre. Foto: Erlend Aas / Scanpix
STORE KONTRASTER: Høsten 2008 var Åge Hareide innstilt på å gi opp å bruke John Arne Riise og Morten Gamst Pedersen sammen på Norges venstreside. Under Drillo fungerer det så meget bedre. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

||| REYKJAVIK (Dagbladet): John Arne Riise og Morten Gamst Pedersen har i en årrekke vært blant landslagets største profiler.

På banen har de to likevel slitt fælt med å finne kjemien, og etter hvert ble det nærmest for en sannhet å regne at duoen ikke kunne spille sammen på venstresida.

Høsten 2008 antydet daværende landslagssjef Åge Hareide at han hadde gitt opp å få Riise og Gamst på samme bølgelengde.

- Vi får se. Vi skal sette oss ned og se på det, svarte han.

- Folk var ute etter oss
Men bedre seint enn aldri. For nå står endelig den norske venstresida fram, og under Drillo er Gamst og Riise landslagets toppscorere med henholdsvis fem og fire mål hver.

Roma-proffen mener floppstempelet Norges venstreside ble tildelt var ufortjent.

- Det var en heksejakt på meg og Gamst, og det harmonerte ikke med virkeligheten selv om vi ikke presterte i hver kamp, sier Riise til Dagbladet.

- Så du føler at folk var ute etter dere?

- Ja, sånn er det gjerne å være blant de mest profilerte spillerne. Det var tøft for oss, men vi har reist oss og spiller bra sammen nå. Gamst er happy i Blackburn og trives med rollen sin, og det samme gjør jeg i Roma. Vi vet vi er en viktig del av laget, sier han.

- John Arne er dristig
Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen har ingen god forklaring på hvorfor to av Norges største profiler først nå har funnet tonen.

- Det er riktig at de ikke funket før. Jeg vet ikke hvorfor, men nå de har vært gode. Mot Frankrike var de veldig bra begge to, og kom meget godt ut av spilleranalysen. De har komplementære ferdigheter. Gamst har et veldig godt venstrebein og er voldsomt løpssterk. Så kommer John Arne bakfra med et av Europas beste tilslag på ballen, sier Drillo til Dagbladet.

Før han likevel lanserer en teori på hva som er annerledes nå i forhold til før.

- De har klart å funke sammen fordi de har fått til overlappen. John Arne er dristig og tar sjanser, men kommer stort sett heldig ut av det. 

SCORET MOT ISLAND SIST: John Arne Riise ga Norge ledelsen mot Island for ett år siden, men etterpå ble Norge rundspilt og var heldige som fikk 1-1. Denne gangen tror Riise på en helt annen kamp. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
SCORET MOT ISLAND SIST: John Arne Riise ga Norge ledelsen mot Island for ett år siden, men etterpå ble Norge rundspilt og var heldige som fikk 1-1. Denne gangen tror Riise på en helt annen kamp. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

- Og dette gir du ditt samtykke til?

- Ja, med ballen i laget er jeg veldig offensivt tenkende. Jeg har inntrykk av når media snakker om offensiv/defensiv tenker de mer presshøyde enn jeg gjør. Jeg tenker mer på å ta sjanser med ballen i laget. Vi tenker forskjellig der, har jeg registrert, sier Drillo.

Kribler i beina
Det var John Arne Riise som sendte Norge i ledelsen sist de gjestet Reykjavik og Island, for temmelig nøyaktig ett år siden. Men etter ledermålet i det 10. minutt gikk Drillos menn opp i liminga, var heldig som slapp unna med uavgjort, og måtte se VM-drømmen glippe.

Denne gangen tror Riise at islendingene vil få møte et annet og bedre norsk lag.

- Vi er bedre forberedt. Det er flere som er i god form på klubblagene, det er mer rutine og vi føler oss veldig bra. Det kribler i beina og kroppen etter å komme i gang. Det er to store kamper vi har foran oss, sier Riise.

- Island er vel et lag dere bør slå for å komme til EM?

- Det er en kamp vi skal vinne, såpass må vi tørre å si, sier Riise til Dagbladet.

PS! I Reykjavik i fjor brukte Riise mye av tida si på å snakke om rettssaken mot sin eks-agent Einar Baardsen, som ble frikjent dagen før kampen. Riises økonomiske rådgiver John H. Nordbrekken har anslått at klienten har tapt over 30 millioner kroner grunnet samarbeidet. I sommer ble Roma-proffen omsider gjeldsfri.

- Det er en behagelig følelse, smiler Riise.
Venstrebacken hadde en treig start på EM-kvalifiseringen. Selv
ikke da laget blomstret i sommer var Riise på det nivået han
har bør være. Gjorde jobben defensivt, men fikk ikke
samarbeidet med Gamst til å fungere. Omslaget kom borte mot
Moldova. Mot Hellas hjemme spilte han sin beste landskamp.

FORNØYD: Drillo sier at Riise og Gamst nå er bankers på laget. 
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
FORNØYD: Drillo sier at Riise og Gamst nå er bankers på laget. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer