STOPP: Motoren på Ullevålseters KTM skar seg etter rundt 290 kilometer av dagens spesialetappe på totalt 433 km mellom San Luis og San Rafael. Hvorfor den skar seg er helt uvisst for teamet og har ikke noe med oljemangel å gjøre, hvilket ofte er årsaken. Foto: Håkon Bjercke Media / NTB scanpix
STOPP: Motoren på Ullevålseters KTM skar seg etter rundt 290 kilometer av dagens spesialetappe på totalt 433 km mellom San Luis og San Rafael. Hvorfor den skar seg er helt uvisst for teamet og har ikke noe med oljemangel å gjøre, hvilket ofte er årsaken. Foto: Håkon Bjercke Media / NTB scanpixVis mer

- Det var en hel gjeng som ville ta alt jeg eier og har. Der ville du ikke ha vært

Dramatisk for Ullevålseter i Rally Dakar.

(Dagbladet): I kveld kom meldingen om at Pål Anders Ullevålseter måtte bryte årets utgave av Rally Dakar. Og det under mildt sagt mystiske omstendigheter.

Motoren på Ullevålseters KTM skar seg etter rundt 290 kilometer av dagens spesialetappe på totalt 433 km mellom San Luis og San Rafael. Hvorfor den skar seg er helt uvisst for teamet og har ikke noe med oljemangel å gjøre, hvilket ofte er årsaken.

Etter motorstoppet skal fem menn ha møtt Ullevålseter og sagt at de ville hjelpe ham med å få sykkelen tilbake til depotet.

- Jeg vet hvor sykkelen var, men jeg vet ikke om jeg får den igjen. Den sto midt uti noen sanddyner der hvor det er veldig mange veier. Vi har sånn satellittsystem, så arrangøren kan se hvor den står. Den blir normalt plukket opp 12-15 timer etter at jeg har vært der, sier Ullevålseter til Dagbladet.

Dramatikk Og her startet dramatikken. Dette er en sykkel som er spekket med verdifullt utstyr, og derfor var 45-åringen skeptisk til å la de fem mennene ta hånd om den alene. Han skal så ha fått tilbud om å sitte på i en bil hvor en av de fem mennenes bror var sjåfør. Dette takket han ja til.

- Det var ikke noe problem å forlate sykkelen, for der ville du ikke ha vært. Det var over 40 varmegrader, og en hel gjeng som vil ha alt du eier og har. Det er så mye rart som skjer, sier Ullevålseter.

BRYTER: Pål Anders Ullevålseter måtte bryte årets utgave av Rally Dakar etter problemer med motorsykkelen. Her fra 2011. Foto: Julie Kristoffersen / Scanpix
BRYTER: Pål Anders Ullevålseter måtte bryte årets utgave av Rally Dakar etter problemer med motorsykkelen. Her fra 2011. Foto: Julie Kristoffersen / Scanpix Vis mer

- Det var så mye utrygge omgivelser. Jeg skjønte at om jeg forlater dette stedet, så stjeler de instrumentene mine eller hele sykkelen. Så jeg tok med tre instrumenter til 20 000 kroner per stykk.

Svindel? Etter om lag 20 minutters kjøring fikk mannen som kjørte Ullevålseter en telefon fra en av mennene som ble igjen med sykkelen med beskjed om at broren hans har tatt sitt eget liv. Ullevålseter ble deretter sluppet av, og fikk kjøre med noen andre videre mens sjåføren dro for å finne politiet.

- Det var fem stykker der. Så fikk jeg haik med to stykker som skulle kjøre meg ut av ørkenen. Det var snakk om 1000 kroner for ti mil. Da vi hadde kjørt i to mil, så får den en fyren en telefon. Og da har han ene av de tre andre skutt seg selv.

Tror du at du har blitt svindlet?

- Nei, det er tilfelle. Han får beskjed om å kontakte politiet. Fordi broren til han ene i bilen er død. Det var masse politi langs løypa. Jeg har ikke betalt noen ting for turen. Han som fikk telefonen går ut og prater med politiet. Da hopper jeg ut av bilen og finner noen andre å haike med. Han skulle ikke ha pengene likevel, forteller han.

- Jeg er ganske sikker på at det ikke har noe med det (svindel) å gjøre. Helt siden jeg landet i Buenos Aires, så har det skjedd så mye rart. Det er ingenting som overrasker meg lenger.

50/50 Likevel, Ullevålseter er skuffet etter at løpet er allerede på den andre etappen. Dette var ikke det han hadde sett for seg før start.

LADET OPP: Pål Anders Ullevålseter kjørte i sitt 13. Rally Dakar. Før jul holdt han sitt tradisjonelle julemøte på Ullevålseter hvor han informerte om planene med innslag av brasiliansk sambadans. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
LADET OPP: Pål Anders Ullevålseter kjørte i sitt 13. Rally Dakar. Før jul holdt han sitt tradisjonelle julemøte på Ullevålseter hvor han informerte om planene med innslag av brasiliansk sambadans. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Det er utrolig kjipt. Det er dag to liksom. Jeg prøver å trøste meg med at det ikke er dag 12. Så har jeg mekanikere som jeg har hatt i 12 år, og vi har kjørt elleve ganger i Dakar uten problemer. Alt er nytt og alt skal være i orden. Det er ikke noe mekanisk som er mekanikeren sin skyld her, for da hadde omtrent han skutt seg selv, sier han.

På spørsmål om han tror han noen gang kommer til å få se sykkelen sin igjen er han ikke like sikker.

- Det er nok 50/50. Det hadde vært hyggelig å få den tilbake hel, sier han.

- Om tre dager kommer sponsorene nedover. Jeg får vel fungere som guide.

Beskjeden start Nordmannen fikk en heller beskjeden start på løpet, og ble nummer 43 på løpets første etappe, før eventyret i dag endte brått.

Ullevålseter blir for øvrig værende igjen i Sør Amerika de neste dagene for å møte sponsorer som har tatt seg turen over, samt for å støtte Francisco Arredondo og resten av Team Ullevålseter.

FØR UHELLET: Bildet er tatt på starten av dagens andre etappe. Sykkelen til Ullevålseter er det ingen som vet hvor er. Foto: Håkon Bjercke Media / NTB scanpix
FØR UHELLET: Bildet er tatt på starten av dagens andre etappe. Sykkelen til Ullevålseter er det ingen som vet hvor er. Foto: Håkon Bjercke Media / NTB scanpix Vis mer
BESKJEDEN START: Nordmannen fikk en heller beskjeden start på løpet, og ble nummer 43 på løpets første etappe, før eventyret i dag endte brått. Foto: Håkon Bjercke Media / NTB scanpix
BESKJEDEN START: Nordmannen fikk en heller beskjeden start på løpet, og ble nummer 43 på løpets første etappe, før eventyret i dag endte brått. Foto: Håkon Bjercke Media / NTB scanpix Vis mer