<strong>OPTIMIST:</strong> Kjetil Jansrud håper å være tilbake i løypa raskere enn forespeilet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
OPTIMIST: Kjetil Jansrud håper å være tilbake i løypa raskere enn forespeilet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

- Det var en kjempebeskjed å få

Kjetil Jansrud er optimist etter fallet som kostet ham VM.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Alpinstudio: Følg alpin-VM her.

(Dagbladet): Det ble et kort opphold i Østerrike for alpinisten Kjetil Jansrud, da han kjørte ut under super-G-øvelsen på den første VM-dagen i Schladming. Det ble raskt klart at han ville være ute av sirkuset lenge etter at det ble konstatert at korsbåndet hadde røket.

Den verste skuffelsen har lagt seg nå, fem dager senere. Og Kjetil Jansrud holder motet oppe.

- Ja, jeg gjør vel det. Det går bra. Dette er jo den beste delen av rehabiliteringen, nå som kneet kan fungere. Det blir en litt annen hverdag etter operasjonen, sier Kjetil Jansrud til Dagbladet.

<strong>FALLET:</strong> Kjetil Jansrud skyldte på seg selv etter fallet som ødela VM. Foto: REUTERS/Dominic Ebenbichler/NTB scanpix
FALLET: Kjetil Jansrud skyldte på seg selv etter fallet som ødela VM. Foto: REUTERS/Dominic Ebenbichler/NTB scanpix Vis mer

Jansrud har et stort team av terapeuter og kirurger rundt seg, slik at han har tilgang til personene med best erfaring på området. Han regner med at det blir operasjon i slutten av måneden.

- Jeg er forberedt på at det blir annerledes etter at den ordentlige rehabiliteringen begynner. I utlandet opererer de slike korsbåndskader umiddelbart, i Norge gjør de det litt annerledes. De ser blant annet an lårstyrken slik at jeg er i god form før operasjonen, sier Jansrud.

God nyhet 27-åringen fikk en god nyhet midt oppi det hele. Det viste seg at korsbåndet var det eneste som hadde røket. Resten av kneet så helt fint ut.

- Det er forsåvidt en kjempebeskjed å få. Det er veldig sjeldent du ser isolerte korsbåndskader slik som i dette tilfellet. Det er mye krefter i sving i høy hastighet når vi kjører renn. Fall drar ofte med andre skader på menisk og indre og ytre leddbånd. Se for eksempel på Lindsey Vonn, som fikk alvorlige skader i kneet og et beinbrudd. Det får mye å si for tidsperspektivet hennes. For min egen del er kneet hundre prosent frisk. Det kommer til å ta tid, men prognosene er gode, sier Jansrud.

Medisinsk sett er det en opptreningstid på ni måneder når utøvere blir utsatt for slike skader. Jansrud er fast bestemt på å være tilbake i bakken før den tid.

VM ØDELAGT FØR DET HADDE BEGYNT: Foto: REUTERS/Dominic Ebenbichler/NTB scanpix
VM ØDELAGT FØR DET HADDE BEGYNT: Foto: REUTERS/Dominic Ebenbichler/NTB scanpix Vis mer

- I mitt hode vil det gå kjappere Jeg tar høyde for at jeg ikke kommer tilbake på ski før alt er godkjent av de i apparatet rundt meg. Jeg kommer til å legge ned mange timer med opptrening, for hvis korsbåndet ryker igjen på første trening er alt bortkasta. Jeg håper det går kjappere enn normalt, sier Jansrud.

Kranglete rygg Det er ikke første gangen Jansrud har blitt tvunget til å ta et avbrekk fra sitt levebrød. Han har lenge hatt en kranglete rygg som har skapt problemer tidligere.

- Jeg var ute en sesong med ryggproblemer, så jeg er ikke helt grønn på området, men dette er nesten lettere å forholde seg til. Det er en korsbåndskade, og det finnes tusen slike skader hvert år. Da blir det lettere å sette planer og mål, med håp om en viss progresjon. Ryggproblemer er individuelt, MR-bilder har ikke alltid sammenheng med smerten du føler. Har du vondt i ryggen, har du vondt i ryggen. Mentalt sett kommer jeg til å takle dette bra, sier Jansrud.

Det blir naturlig nok en del hvile på Kjetil Jansrud, men foreløpig får han tid til andre oppi det hele også.

- Det blir jo en del hviletid, men jeg får også trent ganske bra. Jeg trener det jeg kan overkroppsmessig, og det som ikke trenger å påvirke kneet. Det er mye rehabilitering med sykling og andre øvelser for å beholde styrken i knærne. Jeg får ikke akkurat gå på fjelltur og slike ting, men jeg får gjøre det nest beste, sier Jansrud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer