SLÅTT: Petter Northug fikk en god åpning på sisteetappen, men måtte slippe umiddelbart da Aleksander Legkov satte inn støtet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SLÅTT: Petter Northug fikk en god åpning på sisteetappen, men måtte slippe umiddelbart da Aleksander Legkov satte inn støtet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Det var en rå etappe, det er ikke noe annet å si

Northug og co. ble knust av Legkov i monsterbakken.

(Dagbladet): Det gikk dessverre ikke i år, heller.

Petter Northug fikk det omtrent som han ville i åpningen av den siste etappen av Tour de Ski: De fire første i sammendraget samlet seg raskt, og gikk i relativt bedagelig tempo inn mot monsterbakken i Val di Fiemme.

Men da Aleksander Legkov overraskende satte inn støtet allerede i første antydning til stigning, var det slutt.

Suveren russer
Petter Northug klarte hverken å følge russeren eller Dario Cologna og Maxim Vylegzjanin, og måtte etter hvert tenke mer på å holde resten av konkurrentene bak seg.

RUSSISK MASKIN: Aleksander Legkov var utilnærmelig i Tour de Ski-avslutningen i Val di Fiemme. Foto: SCANPIX/EPA/MAURIZIO BRAMBATTI
RUSSISK MASKIN: Aleksander Legkov var utilnærmelig i Tour de Ski-avslutningen i Val di Fiemme. Foto: SCANPIX/EPA/MAURIZIO BRAMBATTI Vis mer

Legkov var suveren.

I løpet av kort tid skaffet han seg 25 sekunder ned til duoen Cologna/Vylegzjanin, og det ble ikke mye mindre før han slappet litt av mot slutten.

Rå etappe
I mål var russeren 18,7 sekunder foran Dario Cologna, 40,7 sekunder foran Maksim Vylegsjanin, som ikke hadde mer å stille opp med da Cologna økte tempoet.

- Dette er en stor dag for meg, min første Tour de Ski-seier i karrieren, det er høydepunktet. Nå har vi et veldig sterkt russisk lag, sier Legkov i FIS-intervjuet etter triumfen.

Det var Russlands første seier i touren.

- Det var en rå etappe, det er ikke noe annet å si, sier NRK-ekspert Thomas Alsgaard om Aleksander Legkovs innsats.

Ingen Northug på pallen
Petter Northug kriget seg i mål til fjerdeplass, 1.07 bak vinneren. Dermed har fortsatt ingen nordmann gått til topps i Tour de Ski.

- Det ble samlet ganske fort, og det var bedagelig tempo. Da Legkov gikk, skjønte jeg han ville avgjøre det. Jeg prøvde å gå med Cologna og Vylegzjanin, men jeg hadde ikke samme tempo som dem, sier Northug til NRK.

- Det var omtrent som jeg hadde sett for meg. Jeg prøvde å gå jevnt og få kontakt med dem igjen, men det gikk ikke i dag. Fjerdeplass var ikke det jeg håpet på, men det var ingen kjempedag, det sprutet ikke av kroppen min. Det var tungt, jeg måtte finne rytmen så det ikke skulle bli styggere enn svart, sier nordmannen.

Finn Haagen Krogh ble nummer 18 i år, Tord Asle Gjerdalen ble nummer 21.

- Det har vært en lang tour. Jeg merket det i dag, det var ikke mye krefter igjen, sier Gjerdalen til NRK.