- Det var enten velt eller seier

Fortsetter suksessen uten Alberto Contador.

VANT: Michael Rogers tok Tinkoff-Saxos andre etappeseier i årets Tour de France. Foto: JEFF PACHOUD (Scanpix/Afp)
VANT: Michael Rogers tok Tinkoff-Saxos andre etappeseier i årets Tour de France. Foto: JEFF PACHOUD (Scanpix/Afp) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BAGNÈRES-DE-LUCHON/OSLO (procycling.no): Som forventet var det duket for et brudd på den 16. etappen i Tour de France.

Hele 21 ryttere kom seg med i bruddet etter et vanvittig kjør de første milene.

Bruddet fikk fort en god luke på feltet, og det ble klart at det var én av de 21 rytterne i front kom til å vinne i Bagnères-de-Luchon.

På toppen av Port de Balès, etappens siste stigning, var det Michael Rogers, Jose Serpa og Thomas Voeckler som var først.

Gikk solo
Ned bakken mot mål ble de imidlertid raskt hentet av Vasil Kiryienka og Cyril Gautier. Dermed var det fem ryttere det sto mellom i kampen om etappeseieren.

Snaut fem kilometer før mål angrep Rogers solo.

Da var det ingen som kunne tukte Tinkoff-Saxo-rytteren.

34-åringen tok lagets andre seier etter at Alberto Contador måtte gi seg. Rafal Majka vant den forrige klatreetappen i Alpene.

Tirsdag sørget Rogers for en drømmestart i Pyreneene.

- Det er utrolig. Jeg visste i bunn av siste klatring at etappen startet for min del, sier Rogers i seiersintervjuet etter rittet.

- Jeg prøvde å droppe resten noen ganger, men vi var tre med nedover. Voeckler hadde en mann bak og ville ikke bidra.

Ikke redd for å feil lenger
Men da Voeckler og lagkamerat Gautier ikke fulgte med i timen, slo Rogers til.

- Jeg har vært i denne posisjonen så mange ganger og visste at jeg enten kom til å krasje eller vinne. Dette året har jeg forandret meg litt mentalt, og en seier kommer sjelden alene virker det som. Jeg har blitt mer sulten, og jeg ser sjansene tydeligere. Tidligere var jeg mer redd for å feile, nå ser jeg ikke det og da ser man sjansene som byr seg tydeligere.

Det var naturlig nok en fornøyd Bjarne Riis procycling.no snakket med etter dagens etappe.

- Dere har mistet Contador, men nå har dere klatretrøye og to etappeseierer.

- Det er fint, i hvert fall et plaster på såret. Vi er veldig tilfreds med situasjonen nå, sier Riis til procycling.no.

- Hva planlegger dere for dagene fremover?

- Forhåpentligvis å vinne, men det er harde etapper som venter nå. Så vi skal i første omgang satse på Majkas klatretrøya.

Flere favoritter frakjørt
Også blant favorittene ble det hardkjør opp den siste bakken.

Thibaut Pinot kjørte fra alle oppover. Både Tejay Van Garderen og Romain Bardet tapte flere minutter opp HC-kategorien.

Også Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde og Jean-Christophe Péraud måtte gi en liten luke til den unge franskmannen rett før toppen av bakken.

Pinot ble imidlertid raskt hentet inn av de tre ovennevnte. Med hjelp fra en av Valverdes, holdt de fire sammenlagtkanonene et høyt tempo til mål.

De kom i mål over åtte minutter bak Rogers, men klarte likevel å distansere noen av sine tøffeste konkurrenter i sammendraget.

Bardet kom inn 1.50 bak sine sammenlagtrivaler. Dermed tapte han sin tredjeplass i sammendraget, samt den hvite ungdomstrøyen.

For Van Garderen var det enda verre. Amerikaneren tapte hele tre og et halvt minutt til Nibalis gruppe.

Vincenzo Nibali leder fortsatt årets Tour de France komfortabelt. Bardet falt fra tredje- til femteplass, mens Van Garderen ble passert av Péraud. Amerikaneren er nå over ni minutter bak Nibali.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

Kort oppsummert
Det ble som ventet en voldsom kamp for å komme med i dagens brudd.

Etter flere angrepsforsøk, var det først fem ryttere som stakk fra feltet. De fikk etter hvert følge av ytterligere syv ryttere.

Det var en situasjon Garmin-Sharp ikke var fornøyde med. Amerikanerne hadde nemlig ingen representanter i tet.

Dermed satt de opp et forrykende tempo. Det sørget for at feltet ble splittet i sidevinden. På feil ende av feltet satt blant annet Peter Sagan, Joaquin Rodriguez og Jurgen Van den Broeck.

Det voldsomme tempoet sørget for at bruddet nærmest ble hentet, men da Garmin fikk opp Tom-Jelte Slagter i front, roet tempoet seg.

Da talte bruddet hele 21 ryttere. Det var: Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step), Bakelants (Omega Pharma-Quick Step), Gautier (Europcar), Rogers (Tinkoff-Saxo), Gallopin (Lotto Belisol), Van Avermaet (BMC), Izaguirre (Movistar), Serpa (Lampre), Voeckler (Europcar), Keukeleire (Orica-GreenEDGE), Albasini (Orica-GreenEDGE), Slagter (Garmin), Roy (FDJ), Montaguti (Ag2r), Dumoulin (Ag2r), Reza (Europcar), Delaplace (Bretagne-Seche), Vachon (Bretagne-Seche), Kiryienka (Sky), Eisel (Sky) og Kluge (IAM).

Men før den tid hadde Rafal Majka skaffet seg ett klatrepoeng, noe som førte ham forbi Joaquin Rodriugez i klatrekonkurransen.

Bruddet fikk raskt en god luke tilbake til feltet, som tydelig var fornøyde med å la de 21 gå.

Verken på den innlagte spurten eller på de kategoriserte stigningene, var det noe særlig kamp om seieren. Alle konsentrerte seg nemlig om å vinne etappen.

Inn i den siste bakken, HC-kategorien Port de Balès, hadde bruddet rundt 12 minutter på hovedfeltet.

I starten av bakken var det Roy som satte opp tempoet. Rykkene fra FDJ-rytteren gjorde at flere av rytterne i front fikk problemer med tempoet.

Én av de som slet var Kiryienka. Men med en gang tempoet ble litt lavere, var plutselig Sky-rytteren i front av bruddet igjen.

Michael Rogers angrep da hvitrusseren ikke lenger orket. Da satt bare Van Avermaet, Voeckler, Gautier, Izagirre og Serpa med australieren. Deretter ble det støtecup i bruddet.

På toppen var det Serpa, Voeckler og Rogers først. Ikke langt bak jaktet Kiryienka og Gautier.

Bak i feltet satt Movistar tidlig fart i bakken. Det sørget for at feltet ble dramatisk redusert.

Jurgen Van den Broeck og Pierre Rolland var blant de som ikke klarte å henge på hardkjøret.

Heller ikke femtemann i sammendraget, Tejay Van Garderen, klarte å henge med i favorittgruppen.

Ikke lenge etter at amerikaneren hadde fått hammeren, angrep Thibaut Pinot. Kun Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde og Jean-Christophe Péraud klarte å følge den unge franskmannen.

Arnold Jeannesson kom seg tilbake til sin kaptein og hjalp til med fartsholdingen, for å distansere Van Garderen, Romain Bardet og de øvrige som var farlige i sammendraget.

Da Pinot angrep igjen, med en snau kilometer igjen til toppen av bakken, måtte Valverde gi luke til Nibali, Pinot og Péraud. Da han fortsatte hardkjøret, måtte Nibali og Péraud rett før toppen av bakken.

De to sistnevnte, samt Valverde, kom seg imidlertid raskt opp til FDJ-rytteren.

I front av rittet hentet Kiryienka og Gautier trioen i front. Dermed var det fem ryttere som kjempet om etappeseieren i Bagnères-de-Luchon.

Snaut fem kilometer før mål angrep Rogers solo.

Da var det ingen som kunne hente australieren, som vant etappen.

Blant favorittene ble Pinot hentet av Valverde, Nibali og Péraud. De holdt høyt tempo til målgang i Bagnères-de-Luchon, for å ta mest mulig tid på ryttere som Bardet og Van Garderen.

De holdt imidlertid ikke høyt nok tempo til at Leopold König ikke klarte å komme seg opp rett før målgang.

Romain Bardet kom inn 1.50 bak argeste konkurrenter. Verre var det for Van Garderen. Han tapte ytterligere ett minutt og førti sekunder på Nibalis gruppe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer