- Det var et lite sjokk i dag

Hushovd frakjørt fem mil fra mål i Criterium du Dauphine.

DÅRLIG START: Thor Hushovd må prestere i Criterium du Dauphine om han skal sikre seg en Tour de France-plass. Han fikk en dårlig start og ble frakjørt fem mil fra mål i dagens etappe.
Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpix
DÅRLIG START: Thor Hushovd må prestere i Criterium du Dauphine om han skal sikre seg en Tour de France-plass. Han fikk en dårlig start og ble frakjørt fem mil fra mål i dagens etappe. Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpixVis mer

Thor Hushovd var sjokkert etter å ha blitt slått med 15.40 minutter på den første etappen i Critérium du Dauphiné. Han la inn en svært dårlig søknad om å få kjøre Tour de France.

- Det var hardt, og det var et lite sjokk i dag, dessverre, sa Hushovd til TV 2 etter å ha rullet i mål på 164.-plass av de totalt 175 rytterne som fullførte etappen.

Den norske verdensmesteren fra 2010 fikk problemer over fjellet Col de Corbier. En lagkamerat ble sendt ned for å hjelpe ham med å holde farten oppe, men det hjalp ikke. Hushovd var ikke med hovedfeltet over toppen på den totalt 121 kilometer lange etappen.

- Det var tungt da det ble satt fart på over et av fjellene. Da klarte jeg ikke å følge med, innrømmet Hushovd.

Stri uke? - Det er klart at dette ikke er det jeg hadde håpet på, men det er bare den første dagen, og jeg satser på at det skal bli bedre i morgen (mandag), fortalte Hushovd.

Han slet også i Tour of California i mai. Også der fikk han en treg start på rittet, men etter at han hadde kjørt noen etapper, bedret formen seg. Nå håper han på samme utvikling også i Critérium du Dauphiné.

- Ja, det får jeg håpe, eller kan det bli ei stri uke, sa Hushovd etter den skuffende etappen søndag.

Han kjemper om en plass på Tour de France-laget til BMC. Foreløpig er han ikke kvalifisert etter en heller svak vårsesong, og det er helt klart at innsatsen søndag, i det som av mange blir regnet for å være det viktigste oppkjøringsrittet til Touren, ikke på noen måte var overbevisende.

Nå blir det enda tyngre for Hushovd å overbevise sjefene i BMC om at han har noe i Touren å gjøre.

Ingen god dag Heller ikke Edvald Boasson Hagen, som av mange var tippet som en av favorittene til å vinne den første etappen i år, hadde noen god dag. Han måtte slippe opp den siste stigningen omtrent 15 kilometer før mål, men tok seg opp i hovedfeltet igjen.

Boasson Hagen, vinneren av Tour of Norway midt i mai, var 1.57 minutt bak vinneren i mål og endte på 72.-plass. Både i Criterium Dauphiné og i Tour de France skal Boasson kjøre som hjelperytter for Sky-kaptein Christopher Froome.

Den tredje nordmannen som kjørte, Vegard Stake Laengen (Bretagne), endte på 65.-plass med samme tid som Boasson Hagen.

Det var canadieren David Veilleux fra Europcar-laget som tok seieren på den første etappen. Han gikk i et frekt brudd tidlig på etappen og holdt til mål. Veilleux kjørte inn til tiden 3.15.35 og var 1.56 minutt foran hovedfeltet.

(NTB)