I BEDRING: Valon Berisha scoret målet da Norges U21-landslag viste lovende takter mot sine engelske motstandere på Marienlyst i går kveld.Foto: AFP PHOTO/SCANPIX/Trond Reidar Teigen
I BEDRING: Valon Berisha scoret målet da Norges U21-landslag viste lovende takter mot sine engelske motstandere på Marienlyst i går kveld.Foto: AFP PHOTO/SCANPIX/Trond Reidar TeigenVis mer

- Det var et vanvittig steg framover

Men Rekdal er fremdeles skeptisk til norsk talentutvkling.

• Siste kamp i EM-kvalifiseringen: Norge - Kypros direkte fra kl. 20.15.

(Dagbladet): Da Aalesund-trener Kjetil Rekdal var gjest i TV 2-programmet «Fotballkveld» i juni (krever abonnement), kom han med en kraftsalve av de sjeldne rettet mot det norske U21-landslaget.

- Vi har gode nok spillere, men får de lov? Jeg så Norge - Kypros i Ålesund (i september 2010 journ.anm.), og det må være den verste U-landskampen i historien av et norsk lag. Jeg vet ikke om Kypros en gang hadde vært på kunstgress før, men vi lå bakpå fra første minutt og helt til det var spilt 80 minutter. Da, på stillingen 0-3, begynte vi å angripe. Det er det mest skandaløse jeg har sett av et norsk U-landslag noen gang. Tanken er feil. Vi må begynne å slippe opp, og spille ballen på folk vi også i Norge. Fra U-landslag og nedover. De lagene spiller nå mer «drillosk» enn Drillo gjorde på det mest ekstreme selv, sa Rekdal.

Bakgrunnen for tiraden var en diskusjon der man stilte spørsmål ved de svake resultatene til det norske laget, sett i lys av det da pågående U21-EM-sluttspillet der en sammenlignbar fotballnasjon, Sveits, tok seg hele veien til finalen mot Spania.

- Vanvittig steg I løpet av sommeren har imidlertid Per Joar Hansens menn tatt noen steg i riktig retning, og åpnet EM-kvalifiseringen med borteseirer mot både Island og Aserbajdsjan. Mandag kveld var de regelrett uheldige som ikke fikk med seg poeng mot England på Marienlyst i et oppgjør hvor det norske spillet varmet de over 3000 tilskuerene i Drammen - og Kjetil Rekdal.

- Det var et vanvittig steg framover fra den nevnte Kypros-kampen, iallfall, og det er positivt, sier AaFK-sjefen til Dagbladet.

- Hva synes du var mest oppløftende med den norske prestasjonen?

- Det gikk først og fremst på hvordan de håndterte situasjoner én mot én, og at de spilte et utpreget eget spill. Det må vi også gjøre, for det er noe som gjelder for absolutt alle lag som vil videre. Det ble litt spesielt med 0-2 tidlig og England kunne spille på resultat. At man likevel skapte så mye mot et lag som bare var ute etter å verne om resultatet, overrasket meg positivt.

Men det er et men i Rekdals argumentasjon:

- Foreløpig er det bare et engangstilfelle. Det må bli en gjenganger. Det er dette som er nivået man må strebe etter, og der ligger den største utfordringen. Norge har også hatt grusomme resultater tidligere i år, så vi må vente litt og se. Men jeg likte det jeg så. England er England, og de har alltid gode lag, sier han.

Fotballforståelse Rekdal framhever også at spillere på U21-nivå nærmer seg et stadium der man er å anse som ferdigutviklet, og at den største utviklingen skjer lengre ned i aldersklassene. Derfor tar han til orde for en større grad av bevisstgjøring på arbeidet som legges ned i treningsarbeidet for spillere helt ned i tiårsalderen.

-  Hva blir de fortalt? Hva fokuseres det på? Hva er innholdet i treningene? er spørsmål Rekdal ønsker skal stilles i barne- og ungdomsfotballen, som mener det ikke er ferdighetene, men forståelsen av spillet som er det største problemet blant norske talenter.

POSITIVT OVERRASKET: Kjetil Rekdal har tidligere vist seg som en krass kritiker av U21-landslaget, men i går ble han positivt overrasket over det han fikk se.Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
POSITIVT OVERRASKET: Kjetil Rekdal har tidligere vist seg som en krass kritiker av U21-landslaget, men i går ble han positivt overrasket over det han fikk se.Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix Vis mer

- Det viktige er å utvikle fotballforståelsen. Selvfølgelig skal det også settes fokus på individuelle ferdigheter. Spillere har forskjellige styrker, og det må man dyrke, samtidig som man utvikler gode samhandlingsferdigheter.  I barnefotballen er det alltid en som er mye bedre enn de han spiller sammen med, som dribler alle og springer ballen i mål. Det er selvfølgelig en god styrke, men han vil bli tatt igjen når han blir eldre, og det som gikk da man var 12 går ikke som 16-åring. Derfor er det viktig å utvikle samspillet i tillegg, sier AaFK-treneren.

Kompetente trenere Til det trenger man sterke og kompetente ledere, også blant de yngste, mener han.

- Man trenger gode trenere lengst ned i aldersklassen. Trenere som skjønner hva som skal til for å lykkes og som klarer å legge opp til en hverdag som er utviklende, utfordrende og lærende. Der tror jeg våre aller, aller største muligheter ligger. Sammenligner man med Nederland, ser man at tidligere toppspillere trener gutter helt ned i 10- 12-årsalderen. De har selv gått hele veien til toppen, og vet dermed vet hva som kreves og hva man bør fokusere på i hvert alderstrinn, sier Rekdal, som i likhet med mange andre spørsmålsstiller prioriteringene nedover i divisjonssystemet:

- At mindre klubber setter klubbøkonomien over styr og betaler enkelte trenere 200 000 i 3. og 4. divisjon når de kunne brukt pengene på gode trenere til barn og unge, er for meg helt hinsides. Det blir feil ressursbruk, og man må gjøre det mer attraktivt å trene lag nedover i aldersklassene. Det er langt mer bærekraftig.

Egenproduksjon Norske klubber vil nok aldri bli store nok til å kunne stable på beina noe lignende hva man finner hos Ajax i Amsterdam eller Barcelonas stjernefabrikken «La Masia», men flere involverer lokale idrettslag på forskjellige måter for å dyrke fram lokalt talent.

- I AaFK har vi bare et småguttelag, et guttelag og et juniorlag. Det er med andre ord ikke så mange lag og så mange trenere. Men vi arrangerer talentsamlinger hvor 10-, 11-, 12-åringer fra lokale klubber blir trent av oss i et forsøk på å gjøre hverdagen deres mer innholdsrik. Det er et veldig populært tiltak, hvor det er ikke snakk topping av lag eller rovdrift på talenter, men et tilbud som bidrar til å gjøre dem enda bedre. På sikt håper vi selvfølgelig at noen av dem skal komme på A-laget til AaFK, da vi ønsker et lokalt preg på førstelaget, og det er litt av tanken bak det. Vi får se etterhvert. Presset på å produsere egne spillere blir iallfall større og større, og da må man starte tidligere, sier Rekdal.