- Det var god stemning i stua da Hellner spurtet til ingen nytte

Northug koste seg med svenskens brøler foran TV-skjermen.

I GODT HUMØR: Petter Northug tok for en gangs skyld et nederlag med et smil om munnen. Her etter å ha blitt slått ut i semifinalen på 500 meter, av to svensker. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
I GODT HUMØR: Petter Northug tok for en gangs skyld et nederlag med et smil om munnen. Her etter å ha blitt slått ut i semifinalen på 500 meter, av to svensker. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer

BISLETT (Dagbladet): 12. februar gikk Petter Northug sitt siste renn i verdenscupen.

Etter det dro han til høyden for å lade opp til Vasaloppet, men skikongen ble rammet av magevirus og måtte se resten av sesongen gå fløyten.

Den ufrivillige pausen til tross - Northug har ikke bare kjedet seg mens han har vært ute av spill. Han gleder seg for eksempel over at han holdt unna for Marcus Hellner i verdenscupen og tok tredjeplassen sammenlagt - særlig ettersom svensken dummet seg ut i verdenscupavslutningen i Falun.

- Jeg dro på smilebåndet
Northug fulgte fellesstarten foran TV-skjermen da Hellner rykket fra feltet opp Mördarbacken på førsterunden, i jakten på bonussekunder. Hellner fikk en solid luke, men det var ett problem: Det ble ikke delt ut bonussekunder på førsterunden, bare på andre- og tredjerunden.

Dermed gikk Hellner seg stiv til ingen nytte, og i mål var han nummer 20.

- Det var godt å sikre tredjeplassen (i verdenscupen) fra senga. Det var spennende for meg, da Hellner spurtet på runde én uten å få bonuspoeng. Da var det god stemning i stua, sier Northug til Dagbladet og gliser.

- Han visste vel ikke at det var ikke var bonussekunder der?

- Nei, men jeg visste det. Jeg satt aleine foran TV-en, så jeg sa ikke så mye. Men jeg dro på smilebåndet da han begynte å slippe etterpå. Det kostet sikkert litt, sier Northug.

VM viktigere enn Tour de Ski
Etter den tunge avslutningen på sesongen er han topp motivert for å løs på en ny sesong, der Tour de Ski og VM i Val di Fiemme blir de store hovedmålene.

Northug antydet etter nedturen i årets Tour, der han ble slått av Dario Cologna og Marcus Hellner, at han kom til å gi den konkurransen høyere prioritet enn VM.

Nå heller han mot det motsatte.

- Jeg kommer til å legge opp neste sesong veldig likt som denne. Jeg går tilbake til mer mengde i oktober, november og delvis desember, og så er jeg forhåpentligvis i form til Tour de Ski. Men jeg må velge, og den råeste formen skal jeg prøve å spare til Val di Fiemme.

BOMMET: Marcus Hellner trodde det var bonussekunder på toppen av Mördarbacken, men spurtet til ingen nytte. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
BOMMET: Marcus Hellner trodde det var bonussekunder på toppen av Mördarbacken, men spurtet til ingen nytte. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

- Så VM er hovedmålet?

- Ja, men jeg må kanskje tørre å være mer offensiv enn i tidligere mesterskap, og slippe opp (på treningsmengdene) i tide til Tour de Ski, slik at det er muligheter der. Motivasjonsmessig er det kanskje bra at jeg ikke har vunnet touren, det er med å trigge meg når jeg skal planlegge trening og gjøre forberedelsene mot det. Samtidig vet jeg at mesterskapet i Val di Fiemme vil ligge i bakhodet mitt. Jeg er glad det er to høydepunkter neste sesong. Da er det lettere å være topp motivert etter Tour de Ski også, sier Northug til Dagbladet.

Formen kom en uke for tidlig
Han leverte et av karrierens beste skiløp i Davos andre helga i desember, da han slo knockout på konkurrentene i 30 kilometer individuell start.

Northug vant i Rogla helga etter også, men da var det tegn til at formen ikke var fullt så rå lenger. Og så begynte Tour de Ski - der Cologna hadde truffet bedre på toppformen.

- Før jul og Tour de Ski, var jeg overrasket over å være i så god form. Jeg hadde aldri trodd at jeg i min karriere kom til å vinne skirenn før jul, i hvert fall trodde jeg det var et par år siden. Det har nesten alltid gått tungt da, og jeg har brukt den tida som oppkjøring. Men jeg klarte å komme i form, og da fikk jeg en del svar på forandringene jeg gjorde. En del av planen var å være i form før jul. Jeg sa etter Davos, at nå er det like før det bikker, jeg håpet bare det skulle vare gjennom touren. Men jeg hadde aldri gjort det før, og da blir det litt mer bingo sammenlignet med planen som er lagt før mesterskap. Den planen er kjørt inn flere år på rad.

- Når merket du at formen datt?

- I starten av Tour de Ski, på prologen, hadde jeg trua. Da kjente jeg meg helt rå, og var der jeg skulle være. Men så får du kanskje én dag hvor du er uheldig med ski og må bruke litt mer krefter, og da blir du hengende litt etter. Nivået er så høyt at du må ha gode ski og være i slag hver dag for å vinne, sier Northug.