Det var Høgmo som bommet mest, Martin

I den nasjonale dansen rundt gullkalven Martin Ødegaard ønsket Per-Mathias Høgmo å gjøre norsk fotball en tjeneste. Han kan fort ha gjort gutten en bjørnetjeneste.

TRENGER Å SLIPPE: Martin Ødegaard må få fri fra galskapen rundt seg selv, mener Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen. Foto: Endre Vellene
TRENGER Å SLIPPE: Martin Ødegaard må få fri fra galskapen rundt seg selv, mener Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen. Foto: Endre VelleneVis mer

STAVANGER (Dagbladet): Martin Ødegaard (15) har spilt 90 minutter A-landslagsfotball og jeg hører hele Norge er fra seg av begeistring på sosiale medier. Greit, han gjorde seg ikke bort, var involvert i det meste av det lille vi skapte offensivt og viste som alltid at han allerede nå og på sitt nivå med ballen i beina er en aldeles strålende fotballspiller. Men jeg er usikker på hvor smart det er at folk går bananas på Facebook og Twitter, og bare så det ikke er til å misforstå - Emiratene B er som Celtic B når kravet nå reises om at Martin Ødegaard må med i troppen til kampene mot England og Italia.

Gi heller gutten en pause fra galskapen.

Det siste Martin Ødegaard trenger er å bli fortalt at han er enda bedre enn det han er.

PER-MATHIAS HØGMO tok en kalkulert risiko da han spilte Martin Ødegaard fra start i denne kampen. Det er en sjanse jeg mener landslagssjefen ikke burde tatt. En 15-åring trenger ikke det ekstra presset det er å være med fra start i sin første landskamp dagen etter at NFF har sett seg nødt til å holde en egen pressekonferanse med gutten alene. Bare det å være 15 år på dette nivået og i disse omgivelsene, uansett hvor trygg og god han synes å være på en fotballbane, er mer enn nok. Og den andre feilen jeg mener Norges trener gjorde var å starte med Martin Ødegaard sentralt i banen.

Og den var nesten enda verre.

HELDIGVIS LØSTE DEN biten seg for Ødegaards del da Yann-Erik de Lanlay ble skadet og måtte byttes ut allerede etter et kvarter. Hvis så ikke hadde skjedd kunne det som ble en helt ålreit debut endt som en tung og brutal opplevelse. For ute på høyrekanten, uten den konstante trafikken av motstandere inne i banen, ble det i hvert fall litt roligere.

Der, selv om Martin Ødegaard selvfølgelig ennå ikke er å regne med defensivt, fikk han også vist fram ferdighetene sine ved noen anledninger.

DA HØGMO INTRODUSERTE Mats Møller Dæhli på det nivået han beviselig hørte hjemme gjorde han alt riktig med en 18-åring som i fjor høst ikke hadde hatt mer enn en halv tippeligasesong med voksenfotball i skoa. 30 minutter mot Danmark i debuten (meget god), 25 minutter mot Skottland fire dager senere (like god) og så fra start mot Tsjekkia i mars (banens beste) - Mats Møller Dæhli fikk den perfekte introduksjonen på sin internasjonale karriere. Og den oppskriften trodde jeg Høgmo ville følge med Martin Ødegaard også, spesielt fordi gutten er nesten tre år yngre enn det Møller Dæhli var da han debuterte.

Isteden, og sikkert også fordi Harmeet Sing måtte melde forfall, lot han seg friste av hysteriet.

MARTIN ØDEGAARD LANDET på beina. Heldigvis. Jeg er redd store deler av det fotballentusiastiske Norge ikke er på det hakket. Og når jeg hører han utropes til banens beste både her og der blir jeg nesten lei meg på Martin Ødegaards vegne.

Fordi han vet det ikke er tilfelle.

VEGARD FORREN VAR uten konkurranse Norges beste spiller mot Emiratene. Jeg er fristet til å si han var den eneste norske spilleren som hadde det nivået vi trenger når EM-kvalifiseringen begynner 9. september. Og venstrebeinet hans er sjelden norsk vare enten det crosser ballen 60 meter eller spiller den langs bakken gjennom motstanderledd rett opp i banen.

Høgmos hodebry er hvem han skal velge som Forrens makker.

STEFFEN HAGEN OG Per Egil Flo får to av de fem ledige plassene i troppen til kampene mot England og Italia. Jeg håper Martin Ødegaard, fordi han ennå ikke har de neste ukenes nivå, får en pause fra hysteriet rundt seg selv. Og så vil helgas serierunde i de europeiske ligaene komplettere troppen.

Se opp for Vegar Eggen Hedenstad.