- Det var høy klasse for å være beskjeden

Tarjei Bø sikret norsk gull da VM i skiskyting åpnet med blandet stafett.

GULLSTART: Tarjei Bø (t.v) sikret norsk gull på åpningsøvelsen under VM i skiskyting i Kanthy-Mansijsk i Sibir i Russland. Med på laget på blandet stafett hadde han Tora Berger, Ann Kristin Aafedt Flatland og Ole Einar Bjørndalen. Foto: Heiko Junge, Scanpix
GULLSTART: Tarjei Bø (t.v) sikret norsk gull på åpningsøvelsen under VM i skiskyting i Kanthy-Mansijsk i Sibir i Russland. Med på laget på blandet stafett hadde han Tora Berger, Ann Kristin Aafedt Flatland og Ole Einar Bjørndalen. Foto: Heiko Junge, ScanpixVis mer

(Dagbladet): Norge åpnet VM i skiskyting i russiske Khanty-Mansijsk med gull på blandet stafett.

Det norske laget besto av Tora Berger, Ann Kristin Aafedt Flatland og Ole Einar Bjørndalen og verdenscupleder Tarjei Bø.

Norge stilte et toppet på blandet stafett for første gang i VM - og vant på første forsøk.

Tora Berger gikk en sterk førsteetappe og vekslet i front, mens Flatland ble passert av Tyskland med Magdalena Neuner. Ole Einar Bjørndalen vekslet 23,9 sekunder bak Arnd Peiffer, men Tarjei Bø gjorde en kjempeetappe, og knuste den tyske veteranen Michael Greis på siste etappe.

- Truffet med formen - Det var kanskje det beste jeg har gjort noen gang. Det var høy klasse for å være beskjeden. Formen er veldig bra. Den beste formen jeg har hatt hittil i år. Det tyder på at jeg har truffet bra med formen fram mot VM, sier Bø til NRK.

Han tok inn fem sekunder på Greis på de første 900 meterne av etappen, og passerte ham like etter en perfekt liggende skyting.

- Liggendeserien var rask i alle fall. Jeg fikk med meg at tyskeren bomma, så da tok jeg sjansen på å få ryggen, sier Bø.

Han fikk ikke bare ryggen, men passerte og stakk fra tyskeren inn mot andre skyting.

- Ristet i beina - Ståendeserien var litt ukontrollert, det skal jeg innrømme. Jeg gikk rolig inn, men det ristet litt i beina, sier Bø.

Og han møtte ty til et ekstraskudd. 

- Der skjønte jeg at det ble gull, da jeg traff den der, sier Bø til NRK mens han ser reprisen av ekstraskuddet.

Han var 22,9 sekunder foran Tyskland i mål, enda han tok seg tid til å flagge litt på oppløpet.

Frankrike tok bronsen etter at Martin Fourcade avgjorde duellen med Sverige og Carl Johan Bergman på siste skyting.

Det russiske hjemmehåpet ble knust allerede på første etappe da Svetlana Sleptsova måtte bruke alle seks ekstraskudd og likevel måtte ut i to strafferunder. Til slutt ble Russland nummer seks, over tre minutter bak Norge. Italia tok femteplassen.