Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge ute av U17 EM

Det var ikke bare uflaks da U17-gutta røyk ut av EM. Det var typisk norsk

Norge hadde ballen, Norge hadde avslutningene og Norge hadde de største sjansene. Derfor var det ikke bare marginer imot som gjorde at Ukraina vant 2-0.

NESTEN: Kvartfinalene i U17-EM blir uten Erland Johnsen og hans talentfulle gutter. Foto: NTB Scanpix
NESTEN: Kvartfinalene i U17-EM blir uten Erland Johnsen og hans talentfulle gutter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukraina-Norge 2-0 (0-0)

NÅR EDVARD TAGSETH bruker den gode venstrefoten sin og limer ballen i undersida av tverrliggeren helt oppe i det ene hjørnet er det selvfølgelig tilfeldigheter som nekter Norge scoring. Når Erik Botheim holdes i armen og rives ned i Ukrainas straffefelt er det dommerens feil at vi ikke får straffe. Men når alt kommer til alt er det Norges skyld at det ble med de tre gruppespillkampene i EM.

Det føyer seg inn i rekken.

DE NORSKE U17-GUTTA kunne vunnet kampen mange ganger før Ukraina scoret to mål i kampens siste minutter. Vi hadde ballen 59 prosent av tida, skapte mange og gode sjanser de gangene laget omstilte hurtig fra forsvar til angrep, og vant cornerstatistikken 8-0. Men det hjelper ikke det når avslutningene mangler noen centimetere her og der, og avslutningene var mer preget av stress enn den roen som kreves.

Derfor er det fair å si at vi hadde mulighetene til en historisk kvartfinale i et allerede historisk sluttspill for U17.

Vi hadde bare ikke ferdighetene.

EM-SLUTTSPILLET I Kroatia ga derfor norsk landslagsfotball en ny porsjon av det vi egentlig visste fra før. Referansene hentet fra kampene mot England (1-3), Nederland (2-2) og Ukraina (0-2), det eneste vi har å måle oss med, forteller at vi har en del typer med gode offensive ferdigheter, spillere vi helt sikkert kommer til å høre veldig mye mer fra. Mens forsvarsevnen og en lei tendens til å gi bort mange baller i farlige posisjoner gjør oss sårbare.

På det området skiller ikke U17-gutta seg fra andre norske landslag..

I DEN FØRSTE kampen mot England var det klasseforskjell på dem og oss. Etter kampen mot Nederland, der Norge spilte en god andreomgang og der det er mulig å si at dommeren tok fra oss to poeng da han ga nederlenderne straffe på overtid, var det godt å kunne konstatere at vi på gode dager matcher et aldersbestemt utvalg fra en nasjon som er betydelige bedre rangert. Og det var ikke dårlig mot Ukraina heller, spesielt etter pause da vi slo tidlig og ofte på to spisser var det perioder der vi dominerte dem totalt.

Men det hjelper ikke det når det ikke er godt nok og en tre mot tre situasjon i egen boks gir 0-1 på en tilnærmet fri heading.

Og en tapt løpsduell på en tidlig ball inn i det norske bakrommet åpner døra for det andre baklengsmålet.

FOR NORGES U17-SPILLERE gir disse kampene mye erfaring. Det gjør vondt å tape, spesielt når du burde vunnet, men i ettertid vil læringen være god. Og selv om en kvartfinale mot favorittene fra Tyskland ville vært en enorm opplevelse vil prøvingen og feilingen gjennom de tre gruppespillkampene i Kroatia uansett utvikle spillerne.

Selv om du alltid spiller for å vinne er det den læringen alderbestemt fotball først og fremst handler om.