UAVGJORT: Mot Estland så vi hva Per-Mathias Høgmo ønsker å utvikle, skriver Morten P.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
UAVGJORT: Mot Estland så vi hva Per-Mathias Høgmo ønsker å utvikle, skriver Morten P. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Det var ikke bra, men Norge har spilt mange kamper dårligere enn 0-0 mot Estland i Tallinn

Øynene som ser avgjør det faglige ettermælet til Norges 0-0 mot Estland. Jeg har sett mange landskamper verre enn denne.

TALLINN (Dagbladet.no): Banen var bånn, kvikksølvet på den lave sida av null og i kalenderen sto det skjærtorsdag 24. mars. Ingen av de tre innbyr til festfotball. Og det ble det heller ikke da Norge ikke evnet å sette to gode og en nesten ferdigscoret målsjanse mot Estland.

Men jeg sliter voldsomt med å slakte hele innholdet.

FOR DET FØRSTE holder vi nullen borte. Og det er bra. For det andre slipper vi til bare en målsjanse mot laget som slo oss 1-0 på Ullevaal for 16 måneder siden. Det er også bra. Og for det tredje framstår Jo Inge Berget som en ny og enda bedre mann, Vegard Forren i god defensiv form og Haitam Aleesami som en offensiv bulldoser med ekstremt trøkk og kraft.

Sånt kan du ikke feie under kampteppet selv om helhetsinntrykket ikke var det beste.

Vi er fortsatt bare Norge, nr. 51 å FIFA-rankingen. 

HOVEDFOKUSET TIL DENNE sesongåpningen i Baltikum handlet først og fremst om Norges overgangsspill. I jakten på mer balltrygghet og kreativitet har Per-Mathias Høgmo erkjent at gjennombruddshissigheten har blitt lidende i den norske måten å spille på. Selv noen veldig gunstige overgangsmuligheter har laget gått glipp av fordi hovedfokuset på utvikling har vært andre steder. Men så ikke lenger - fram mot Tyskland på Ullevaal søndag 4. september skal Norge øve på å bli et lag som velger og tar sine overgangsmuligheter med en gjennombruddshissig tankegang.

Ikke hver gang, det blir for fysisk krevende.

Men så ofte at vi i bakkant av en kamp ikke kan si vi gikk glipp av gode muligheter fordi viljen og forståelsen av den delen av spillet ikke sitter langt framme i panna.

MOT ESTLAND SÅ vi hva Per-Mathias Høgmo ønsker å utvikle. Vi så også lagets mangler. For det er en ting å ønske det man har hatt to treningsdager på  snakke om å innføre, noe helt annet å gjennomføre det. Gjennombruddshissighet og kontringsspill av en viss kvalitet krever nemlig, som all annen offensiv fotball, et minimum av presisjon og gode bevegelser. Og vi er selvfølgelig ikke der ennå, vi var ikke veldig i nærheten heller, men i enkelte faser av spillet så du at det er ting som tyder på bedring.

Og de gangene det var som før, da ballen gikk bakover når den kunne vært spilt framover, så du det på Høgmo også.

JEG VAR SPENT på Håvard Nordtveits comeback i det norske landslaget. Her jeg sitter nå er jeg litt skuffet. Han fikk det ikke til i en rolle veldig annerledes fra det han er bant til hverdagen. Men han er fortsatt en meget god fotballspiller. Og det er Per Ciljan Skjelbred også, som helt åpenbart trives bedre inne i banen enn ute til høyre.

Men der ute må han være så lenge Norge spiller 4-4-2.

I 4-5-1 som det ble lagt om til da Ole Selnæs kom inn sentralt etter en drøy time, er han mye mer komfortabel.

RUNE ALMENNING JARSTEINS comeback i det norske målet hadde egentlig ikke veldig mye spenning rundt seg. Det var ikke noe vi lurte på. Det var bare helt riktig. Fordi Hertha-keeperen har, fordi han gjennom denne Bundesliga-sesongen har utviklet seg til å bli en av Tysklands beste målvakter, så til de milde grader gjort seg fortjent til jobben.

Og er du en av de beste i Tyskland er det ikke usikkerhet du tar med deg inn i Norges mål.

Bare kvalitet.

OG NORGES NYE førstevalg i mål viste det da han reddet Estlands eneste sjanse etter 30 minutter. Han var der han skulle være og gjorde det han skulle gjøre. Og da Norge gjorde Estland direkte ufarlige gjennom å presse midtstopperne høyt med to indreløpere, og de ble slående langt uten mål og mening, hadde Rune Almenning Jarstein bare et problem.

Han frøys.

Så mye at reservekeeper Ørjan Håskjold Nyland måtte holde kameraten sin i gang med noen oppvarmingsskudd bak Norges dødlinje!

NEI, DET VAR ikke bra. Men det var ikke direkte dårlig heller. Jeg har reist for mye med fotballaget Norge til å kaste 0-0 i Tallinn på dynga. Men tirsdag spiller vi mot Finland på Ullevaal og der må vi kunne forvente mer enn tre målsjanser og god defensiv kontroll.

Og ytterligere steg i det norske gjenvinnings- og overgangsspillet