PÅ OFFENSIVEN: Lars Lagerbäck brukte tirsdagens trening på Åråsen til å trene på frispillinger bakfra. Det var det vi ikke fikk til da vi trengte en god offensiv mot Bulgaria. Det er det vi må ha for å slå Slovenia. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PÅ OFFENSIVEN: Lars Lagerbäck brukte tirsdagens trening på Åråsen til å trene på frispillinger bakfra. Det var det vi ikke fikk til da vi trengte en god offensiv mot Bulgaria. Det er det vi må ha for å slå Slovenia. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Nations League: Norge-Slovenia lørdag kl 18.00

Det var ikke den ene målsjansen imot som tapte kampen i Sofia. Det var mangelen på angrepsspill

Mandag snakket Lars Lagerbäck om forsvarsspill, tirsdag trente Norge på frispillinger bakfra. Han har analysert Bulgaria-kampen og vet hvor skoen trykker.

LARS LAGERBÄCK ER ikke bekymret for forsvarsreservene som må kle tre av fire plasser mot Slovenia. Han stoler på systemet og repetisjonene alle samlinger handler om. Derfor brukte han ikke tirsdagen til defensiv konsekvenstrening fordi 75 prosent av hans foretrukne forsvarsfirer ikke spiller mot Slovenia.

Han gjorde det stikk motsatte.

Lars Lagerbäck tok konsekvensen av Norges åpenbare mangler mot Bulgaria.

Han fokuserte på Norges vei framover gjennom å trene frispillingene bakfra.

DET ER IKKE bare overraskende, det er både klokt, gledelig og riktig. Var det noe som sviktet oss da Bulgaria tok ledelsen i Sofia, så var det jo offensiven. For det var ikke bare stresset som tok oss der nede, det var like mye evnene.

Norge klarte ikke å finne veien gjennom Bulgarias etablerte forsvar.

I mangel på initiativ, bevegelser og det nødvendige motet med ballen valgte Norges ballfører stort sett den enkleste og dårligste løsningen – langballen.

RUNE ALMENNING JARSTEIN er en viktig brikke i det norske oppbyggende spillet fordi han har en spillende godfot og veldig ofte treffer de lagkameratene han sikter på. Vinklede baller til høyre eller venstre i banen kan bli et norsk våpen lørdag kveld.

Bundesligaens beste keeper denne høsten treffer blink stort sett hver gang.

LITT LENGER FRAMME i banen blir Sander Berge ekstremt viktig. Det skyldes ikke bare at Norges foretrukne midtforsvar med Kristoffer Ajer og Håvard Nordtveit er ute. Mest at Lars Lagerbäck ønsker å få ut det beste av Belgia-proffen. For Sander Berge har, i motsetning til de fleste andre, en iboende evne til å passere et motstanderledd med ballen i beina, og stjele det rommet han ser foran seg.

Han må bare få motet til å gjøre det.

LARS LAGERBÄCKS EVALUERING og tilbakemelding til spillerne etter kampen mot Bulgaria er at vi kontrollerte kampen til 98 prosent. Det er, for si det mildt, ikke bare god kontroll. Det er tilnærmet total kontroll. Men likevel tapte vi kampen.

Derfor den offensive treninga.

DEFENSIV TERPING VIL selvfølgelig komme. De nye gutta trenger det. Laget trenger det. Hver gang de samles. I Sofia lot vi Bulgaria score på den ene kvalifiserte sjansen de evnet å produsere. Det er et faresignal. Men det Norge manglet i enden av bulgarernes gode og hurtige angrep ned den norske venstresida, selve årsaken til at Radoslav Vasilev relativt upresset kunne heade inn 1–0 ved den første stolpen, var Håvard Nordtveit.

Han var ikke der han skulle være.

Han var en meter unna.

MOT SLOVENIA LØRDAG kveld sitter Håvard Nordtveit på tribunen. Det samme gjør makkeren hans fra de siste landskampene, Celtics Kristoffer Ajer. Jeg ser ingen veldig stor grunn til bekymring. Mest fordi systemet og organiseringen, altså måten å forsvare seg på, er blitt en av Norges styrker.

Går en mann ut, kommer en ny mann inn.

Du ser egentlig ingen forskjell.

Går tre mann ut, som vil være tilfellet mot Slovenia, kommer tre nye inn.

Repetisjonene og systemet fanger opp det også.

SIGURD ROSTED GJØR sakene sine bra i belgiske Gent. Han er klar. Even Hovland, med 24 landskamper og en sommer og høst med internasjonal Rosenborg-matching, vil spille på den andre stopperplassen. Ingen grunn til å rope krise selv om han ikke har Kristoffer Ajers fart på de første meterne. Og på venstrebacken har Lars Lagerbäck flere alternativer nå som Haitam Aleesami er tilbake troppen.

Han har 16 landskamper fra før.

Haitam Aleesami vet hva det handler om.

MEN VI SKAL altså ikke bare forsvare oss godt mot Slovenia. Vi skal slå dem. Ja, vi må slå dem. Skal Norges håp om gruppeseier i Nations League leve når vi reiser til Slovenia og Kypros i november, må vi helst slå både Slovenia og Bulgaria på Ullevaal.

Det er i hvert fall målet.

Jeg er fristet til å si kravet.

ALT AVHENGER SELVFØLGELIG av andre resultater. Det kan jo hende vi er i posisjon til gruppeseier med bare fire poeng når de to siste bortekampene gjenstår. Men to seirer og seks poeng vil alltid være bedre enn fire, og det er ikke Tyskland og Italia vi skal møte.

Det er Slovenia og Bulgaria.

På Ullevaal.