Øystein Pettersen om katastrofesesongen:

- Det var ikke familiens skyld at det gikk til helvete. Jeg gikk opp 12 kilo på to dager

Øystein «Pølsa» Pettersen gikk på en gedigen smell forrige sesong. Nå snakker han ut om marerittsesongen.

GIKK PÅ SMELL: Forrige vinter utartet til å bli et mareritt for Øystein Pettersen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GIKK PÅ SMELL: Forrige vinter utartet til å bli et mareritt for Øystein Pettersen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vi er vant til å se Øystein «Pølsa» Pettersen sprudlende og glad rundt og i skiløypa på jakt etter nye triumfer, men det var ikke tilfellet den siste delen av forrige vinter.

Da var ikke Pettersen å se i skisporet i det hele tatt.

Den tidligere langrennssprinteren, som nå satser hardt på langløp, gikk på en skikkelig smell og ble innlagt på sykehus i februar. Legene fant ikke ut hva som var galt. Frustrasjonen økte. Sesongen var definitivt over.

- Forrige sesong var en katastrofe. Jeg gikk opp 12 kilo på to dager. Jeg hadde lavt blodtrykk og legene fant ikke ut hva som var galt, forteller Øystein Pettersen til Dagbladet.

- Til slutt måtte jeg bare ta det helt med ro. Jeg tråkket på bremsen i februar og gjorde ingenting før april. Da begynte jeg å trene veldig rolig igjen. Under Oslo Skishow i juni konkurrerte jeg for første gang og fikk gode svar. Det viktigste var at jeg endelig kunne ta i så mye at jeg klarte å bli sliten igjen.

SKAL HVILE MER: Øystein Pettersen har lært av fjoårets smell. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SKAL HVILE MER: Øystein Pettersen har lært av fjoårets smell. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Har gjort grep

Pettersen og hans familie har nå flyttet til Lillehammer. Til vinteren har 33-åringen fra Oslo fremdeles ambisjoner om å vinne skirenn. I år er den viktigste oppskriften for suksess å trene mindre.

- Jeg har gjort grep for å unngå en ny smell: 1. Jeg trener mindre. Det ble for mye i fjor, og jeg undervurderte belastningen av å ha to barn. 2. Jeg har fått en trener som styrer meg, som hjelper meg å ta de gode valgene jeg vet er rett, men som i blant er vanskelig å ta - fordi jeg eksempelvis blir for ivrig etter sykdom. 3. Vi har dannet et eget lag, slik vi bestemmer reisene og dermed styrer reisebelastningen selv.

- Men jeg har ikke testet ekstreme belastninger ennå, og det tør jeg heller ikke å gjøre, i hvert fall ikke på trening. Om jeg håndterer hele Vasaloppet, vet jeg ikke. Jeg er veldig spent, forteller Pettersen

Mer seriøs nå enn i landslagstiden

Han beskriver seg selv som enda mer seriøs enn det han var som landslagsløper, da han blant annet tok OL-gull i sprintstafett sammen med Petter Northug i 2010.

- Årsaken til at jeg gjorde det dårlig de siste årene på landslaget, var fordi jeg ikke var seriøs og dedikert nok. Jeg gjorde det som var forventet, det normale, men jeg gjorde ikke noe ekstra. Hvis jeg kunne ha gjort det annerledes, ville jeg gjort det, uten at jeg skal være en gammel mann som angrer, mener Pølsa.

VIL VINNE: Øystein Pettersen er usikker på hvor god han vil være til vinteren, men målet er å vinne.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL VINNE: Øystein Pettersen er usikker på hvor god han vil være til vinteren, men målet er å vinne.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Jeg stilte opp på for mange arrangementer, gjorde ting jeg syntes var gøy og manglet litt struktur. Skiforbundet anbefalte meg å roe litt ned. Det er ikke deres feil at det gikk dårlig. Det var min feil, mener han.

Pølsas advarsel til Sundby

Det er spesielt tre faktorer som er svært viktig for Pettersen framover: Tid til familie, tid til trening og tid til hvile.

Nå skal hvile prioriteres enda sterkere enn tidligere. Pettersen innser at han i forrige sesong undervurderte hvilken belastning det er å være tobarnsfar. Samtidig presiserer han:

- Det var ikke familiens feil at det gikk til helvete. Det var et resultat av mine vurderinger. Å ha barn, er en kjempestor stor berikelse, sier 33-åringen.

Også Martin Johnsrud Sundby er tobarnsfar nå. Pettersen kommer med følgende råd til fjorårets verdensener:

- Ikke gjør det som jeg gjorde. Martin har flere reisedøgn enn meg. Det gir mer hvile og er nok en fordel. Jeg hadde færre reisedøgn og brukte dermed mer krefter på familien, forteller Pettersen.

- Jeg håper han unngår det som jeg var igjennom. Men Martin er veldig godt trent og takler det nok. Jeg håper og tror det, sier langløpsprofilen.

HØYDEPUNKT: Øystein Pettersen ble olympisk mester i lagsprint sammen med Petter Northug i Vancouver i 2010. Foto: Dag W. Grundseth
HØYDEPUNKT: Øystein Pettersen ble olympisk mester i lagsprint sammen med Petter Northug i Vancouver i 2010. Foto: Dag W. Grundseth Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer