Det var ikke ketchup som rant over Tromsø på Ullevaal - det var bunnlaget Vålerenga

Seks timer og førtien minutter tok det Vålerenga å ta ledelsen i Tippeligaen 2016. Øyeblikket som åpnet døra til 4—0 over Tromsø kan være det som snur sesongen.

ORDET ER LETTELSE:  4-0 over Tromsø gir Vålerenga trua på at alt som har vært så håpløst blir veldig mye bedre etter dette. En god fotballkamp kan være det som snur en hel sesong. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ORDET ER LETTELSE: 4-0 over Tromsø gir Vålerenga trua på at alt som har vært så håpløst blir veldig mye bedre etter dette. En god fotballkamp kan være det som snur en hel sesong. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL (Dagbladet): Det var ikke ketchupen som kom, det var Vålerenga. Først litt preget, nølende, nervøse og forsiktige. Så i fullt effektivt firsprang mot et Tromsø som kom til Ullevaal for å forsvare seg til poeng, men som endte opp med å bli rundspilt og kontret i senk.

Og det handlet ikke bare om at Vålerenga ville vinne solid.

Det handlet like mye om at Vålerenga ville vinne tilbake respekten.

- Vi vet vi kan, vi har aldri tvilt på oss selv, sier Kjetil Rekdal. — Dermed ikke sagt at alle problemer er løst med dette. Men vi spiller en god kamp etter en litt nølende åpning.

- Og vi vinner med den fotballen vi ønsker å spille.

VÅLERENGAS FØRSTE MÅLSJANSE endte med en strålende scoring og trampeklapp på vei til pause. Ikke fra mange riktignok, glisne tribuner på Ullevaal stadion er også et Vålerenga-problem i innledningen av sesongen, men trampeklapp uansett. Og mer skulle ikke til for snu tungsinn og bøyde hoder til optimisme og rake rygger.

Det er derfor fotballen har oss.

Det er derfor spillet fører med seg så mange følelser.

FOR DET SPILLER ingen rolle om du leverer greie prestasjoner når du ikke får betalt for dem. Og skreller du vekk den pinlige forestillingen i Sogndal fra Vålerengas fire første seriekamper har ikke Kjetil Rekdals mannskap vært så skrekkelige som tabellen tilsier. Men ingenting hjelper om du plager Viking aldri så mye så lenge du får to mål i baken, holder Rosenborg til 0—0 i 80 minutter (0—2) og nærmest rundspiller Stabæk, bare for å tape 1—2 på overtid.

Tabellen bryr seg ikke om sånt.

Den bryr seg bare om resultatene.

KJETIL REKDAL, NETTOPP fordi tabellen gjorde at verden rundt Vålerenga selvfølgelig stilte kritiske spørsmål rundt sesongåpningen tok derfor et grep som førte til enda flere kritiske spørsmål. Gjennom å pålegge hele klubben munnkurv, seg selv inkludert, valgte han å krisemaksimere situasjonen etter fire av tretti serierunder. I de aller fleste sammenhenger framstår slike grep mer som desperasjon enn klokskap. Men selv om media fikk enda mer å raljere over sitter jeg med en følelse av at VIF-sjefens grep ble godt mottatt i garderoben.

Vålerenga trengte en oss mot dem situasjon for å snu skuta.

Da var det kanskje ikke så dumt likevel å velge kritikerne som fiende.

- Jeg kunne ikke sitte rolig og se på at spillerne mine brukte energi på å bli fortalt at de er ræva, sier Kjetil Rekdal. -Sånt påvirker folk. Og derfor gjorde jeg som jeg gjorde. Vi trengte litt tid for oss selv.

SKADER HAR TVUNGET Vålerenga til å introdusere nye spillere. En av dem, høyrekanten Niklas Fernando Nygård Castro, debuterte med en god kamp mot Stabæk. Mot Tromsø var han enda bedre. Og fordi han er modig en mot en og velger å utfordre framfor å spille den trygge støttepasningen, skaper han situasjoner høyt i banen.

Den første ga Deshorn Brown den målgivende pasningen til 1-0.

Den andre, da han driblet vekk backen sin og ble felt på 16-meter streken, var det frekke forspillet til en enda frekkere dødball og 3-0.

AV DEN GRUNN tror jeg vikariatet han innledet på Nadderud vil føre til fast jobb på Vålerengas høyrekant. Det er noe uredd og respektløst over denne 20-åringen. Hvis spisskompetanse — fart, teknikk, frekkhet og mot — er fire av fotballens viktigste ferdigheter. Og nå som det verste presset er borte fra trener Rekdal, laget og klubben som sådan — og 4—0 seieren over Tromsø var sydd sammen av scoringer som gir trygghet og viser at Vålerenga har mye godt verktøy å bruke utover i sesongen — er det egentlig bare å kjøre på videre.

Vålerenga er ikke noe bunnlag.

Inntil videre ser det bare sånn ut på tabellen.

- VI PASSERTE VEL noen, alt hjelper, sier Rekdal. — Og vi fikk en god opplevelse og fikk frigjort mange krefter. Men vi har fortsatt mye å gå på selv om enkelte brikker falt på plass. Og vi fikk vist fram den kontringsstyrken vi ønsker, med mange spillere i stor fart framover.

TROMSØ HADDE ETT eneste baklengsmål før VIF-kampen. Det kom i Molde i første minutt i første serierunde. Nå står de med fem. Og det handler ikke om at mye kunne vært annerledes om ikke to VIF-forsvarere hadde kastet seg fram og blokkert Morten Gamst Pedersens kjempemulighet til 1-1 tidlig i andre omgang.

Det handler mest om at TIL ikke våget før det var for seint.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer