DEN AVGJØRENDE MANNEN: Jack Warner, i midten bak, skal ha insistert på å få Nelson Mandela til Trinidad i forkant av VM-avstemmingen om 2010-mesterskapet. Mandela kom, og Sør-Afrika fikk VM. Her er Mandela sammen med Warner, Pele og Samuel Eto'o før en oppvisningskamp i forbindelse med Mandelas 89-årsdag i 2007. Fifa var medarrangør.Foto: AFP / Chris Ricco / FIFA Media / NTB Scanpix
DEN AVGJØRENDE MANNEN: Jack Warner, i midten bak, skal ha insistert på å få Nelson Mandela til Trinidad i forkant av VM-avstemmingen om 2010-mesterskapet. Mandela kom, og Sør-Afrika fikk VM. Her er Mandela sammen med Warner, Pele og Samuel Eto'o før en oppvisningskamp i forbindelse med Mandelas 89-årsdag i 2007. Fifa var medarrangør.Foto: AFP / Chris Ricco / FIFA Media / NTB ScanpixVis mer

- Det var ikke korrupsjon som sikret Sør-Afrika VM. Det var Mandela

Kjetil Siem forteller om det han hørte mens han var fotball-sjef i landet.

(Dagbladet): Sør-Afrika er trukket inn i korrupsjonsskandalen som nå rir det internasjonale fotballforbundet Fifa som en mare.

Sentralt i FBI-etterforskningen som førte til at flere Fifa-topper ble arrestert i forkant av Fifa-kongressen i Zürich forrige onsdag, står utbetalingen av ti millioner dollar til den daværende presidenten i CONCACAF, eller fotballforbundet for Nord-Amerika, Mellom-Amerika og Karibia.

Jack Warner, som tidligere er avslørt av Dagbladet som en av Fifa-toppene som forsynte den norske svartebørsen med billetter, var mannen som skulle administrere millionene.

Skjult program
Pengene skulle ifølge brevet det sørafrikanske fotballforbundet sendte Fifa, brukes til The Diaspora Legacy Programme. Det er et program det er svært få spor etter før dette brevet dukket opp i dag.

FBI mener mesteparten av millionene forsvant i Warner og den amerikanske Fifa-toppen, Check Blazers lommer.

Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, var administrerende direktør for den sørafrikanske ligaen fra august 2007. Mens han styrte den hjemlige fotballen skal det altså den intrikate korrupsjonen rundt VM i 2010 ha foregått.

Det så ikke Siem noe til.

— Nei, det gjorde jeg ikke, men det er veldig mye korrupsjon i både Afrika og Sør-Afrika. I alle industrier, og fotballen er ikke noe unntak, dessverre. Det jeg husker fra den tida, var at det var mange diskusjoner om alle pengene som kom fra Fifa skulle brukes lokalt, regionalt, eller internasjonalt, sier Siem til Dagbladet, og forteller også at det var mange som var redde for at disse pengene ikke skulle forvaltes riktig.

Mandela avgjørende
Siem har selvfølgelig ingen garantier for at ingen i Sør-Afrika korrumperte noen underveis mot Afrikas første VM, men forteller at sørafrikanerne selv var veldig stolte av at de ikke bestakk noen for å få mesterskapet.

— Nå er det ikke noe nytt i at idrettsstevner er kjøpt, og Afrika er dessverre befengt med korrupsjon, så jeg spurte jo om dette også. Men så må vi også huske at etter at Tyskland fikk VM i 2006, der de blant annet slo Sør-Afrika, bestemte Fifa at mesterskapene skulle gå på rundgang mellom konføderasjonene. Da sto det bare to land igjen når det var Afrikas tur, nemlig Marokko og Sør-Afrika. Det var ikke noen vits for andre utenfor Afrika å søke. Så gikk det rykter om at Marokko kanskje hadde betalt for stemmer, men grunnen til at Sør-Afrika fikk mesterskapet var Mandela. Han var verdt mye mer, sa de, forteller han.

Mandela tok blant annet turen til Trinidad og Tobago for å besøke CONCACAF-presidenten Jack Warner for å sikre mesterskapet. I en artikkel i sørafrikanske Sunday Times beskrives turen som et sjansespill med Nelson Mandelas helse.

Warner skal ha insistert på å få Mandela på besøk, og Mandela skal ha latt seg overtale av ANC-veteranen Tokyo Sexwale til å reise.

Ifølge Sunday Times var dette besøket det som vippet avgjørelsen i Sør-Afrikas favør.

— Mandela sa han ikke var frisk nok, og at legen hans også sa nei, men han ble overtalt av styreformannen for VM til å dra likevel. Om du så dør er det verdt det, sa han, for å få VM til Sør-Afrika var også Mandelas store drøm. Og så var han med, forteller Siem, og legger til at det har blitt snakket mye om Mandelas bidrag på denne turen, og også talen hans i Zürich seinere.

— Med din kjennskap til sørafrikansk fotball, tror du mesterskapet ble tildelt uten bestikkelser?

— Det kan jeg ikke spekulere i, men jeg håper selvsagt at et flott mesterskap ikke blir besudlet med dette, sier Siem til Dagbladet.