- Det var ikke nært nok

Cavendish slo tilbake, men Hushovd fortsatt i grønt.

IKKE NÆRME NOK: Thor Hushovd beholder den grønne trøya til tross for et nytt spurttap for Mark Cavendish, men Team Columbia-rytteren er ute etter å matche trøya med solbrillene. Foto: SCANPIX/AFP/PASCAL PAVANI
IKKE NÆRME NOK: Thor Hushovd beholder den grønne trøya til tross for et nytt spurttap for Mark Cavendish, men Team Columbia-rytteren er ute etter å matche trøya med solbrillene. Foto: SCANPIX/AFP/PASCAL PAVANIVis mer

(Dagbladet.no): Etter et par store dager for Thor Hushovd i den grønne poengtrøya, slo Mark Cavendish og Team Columbia voldsomt tilbake på dagens 10. etappe inn mot Issoudin.

Massespurten var varslet på forhånd, og med få kilometer igjen ble den åpenbar. Og igjen viste Team Columbia taktisk styrke og Cavendish stor råskap. Thor Hushovd havnet litt for langt unna på et oppløp som på forhånd så ut til å passe ham godt, klarte aldri å tette den lille luka som dannet seg, og seilte over mål - som andremann.

- Det var ikke nært nok. De har vanvittig god hjelp av Erik Zabel som sykler gjennom løypa og gir gode råd, jeg tror det ga dem en fordel i dag, forklarer Thor Hushovd, og tenker på Team Columbias lommekjennskap til de siste kilometrene.

- Columbia hadde som vanlig et bra opptrekk. De har hele tiden fordelen av å kunne bruke hele laget. Den muligheten får ikke jeg, sier han til NTB.

I den siste svingen mistet Hushovd fem meter til Cavendish. Den luken ble til slutt avgjørende.

— Jeg hadde planlagt å sitte som limt på bakhjulet til Cavendish for så å prøve og ta ham på slutten. Men jeg mistet fire-fem meter. Jeg brukte mye krefter på å tette den luken, og ble for stiv, sier nordmannen.

Cavendish vil tilbake i grønt
For en Mark Cavendish som ikke har vært i det beste humøret i det siste, ble etappeseieren en stor opptur.

Mannen som fortsatt kjører i poenggrønne solbriller, har blikket festet på Hushovds trøye.

- Jeg brukte brillene fordi jeg liker fargene, og nå er jeg nærmere igjen. Jeg trengte hviledagen i går, og laget jobbet bra i dag. Det var en tøff liten avslutning, men jeg ble dratt perfekt opp av lagkameratene i dag igjen, sier Cavendish i seiersintervjuet.

PLUTSELIG VELT: TV-bildene gjorde det ikke mye enklere å se hva som skjedde da flere ryttere gikk i bakken, men snart ble det tydelig at Kurt Asle Arvesen var hardest rammet.Foto: TV 2
PLUTSELIG VELT: TV-bildene gjorde det ikke mye enklere å se hva som skjedde da flere ryttere gikk i bakken, men snart ble det tydelig at Kurt Asle Arvesen var hardest rammet.Foto: TV 2 Vis mer

- Jeg har to etapper til jeg tror jeg kan vinne, fire som er mulige, anslår Manxman, som tok inn fem poeng på Hushovd, og er seks poeng bak i poengkampen.

Drama for Arvesen
For oss nordmenn startet dramatikken for alvor med drøye ti mil til mål i Issoudun. I det som så ut som en situasjon som neppe radio-forbudet kan holdes ansvarlig for, gikk flere ryttere overende.

Og norske sykkelfans fikk hjertet langt oppe i halsen ved synet av Kurt Asle Arvesen til fots i veikanten, tilsynelatende med store smerter og problemer med å komme seg tilbake på setet.

Lenge tydet tegnene på kragebeinsbrudd for Saxo Bank-maskinen. Men etter hvert kom heldigvis smertestillende, smilet, og håpet om at nordmannen kanskje har sluppet unna de verste skadene. Arvesen selv er likevel forsiktig med spådommene etter en tøff dag bakerst i hovedfeltet med store smerter.

- Det var en rolig og fin dag, og så gikk jeg ned i asfalten. Jeg skal til røntgen nå, det kjennes ikke noe særlig ut, sier Arvesen etter løpet.

Massespurt
Sykkelrittet forøvrig fulgte Tour-oppskriften vi har sett mye til hittil i år, og et tidlig brudd med tre franskmenn og en russer holdt jevn avstand til hovedfeltet i store deler av etappen.

Franskmennene Samuel Dumoulin (Cofidis), Benoit Vaugrenard (Francaise des Jeux), Thierry Huppond (Skil-Shimano) holdt trikoloren høyt på den franske nasjonaldagen, og med følge av russeren Mikhail Ignatjev fra Katusha-laget stakk de avgårde med en gang starten gikk.

SÅ STYGT UT: Kurt Asle Arvesen fikk hjelp i veikanten, mens han holdt seg til skulderen - tydelig med store smerter.Foto: TV 2
SÅ STYGT UT: Kurt Asle Arvesen fikk hjelp i veikanten, mens han holdt seg til skulderen - tydelig med store smerter.Foto: TV 2 Vis mer

På det meste fikk utbryterne et forsprang på drøye 3.30, men trass det mye omtalte radioforbudet så hovedfeltet ut til å ha kontroll på bruddet hele veien.

Mot slutten ble den varslede massespurten mer og mer sannsynlig. Avstanden krympet, mens spurternes lag byttet på å lede felttoget i front.

Og de siste kilometerne viste Team Columbia altså styrke igjen. En noe ensom Thor Hushovd kom seg aldri helt opp på hjulet til Mark Cavendish da Isle of Man-rytteren tråkket i gang for fullt, og briten tok sin tredje etappeseier i årets Tour.

Cavendish tangerer dermed også Hushovds syv individuelle etappeseire i rittet.