Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det var kunstgaver, kredittkort og koner på sponset shopping

Siem om spillet i VM-kulissene.

SNAKKER UT: Kjetil Siem har fulgt toppfotballen i flere land i mange år. I dette intervjuet forteller NFFs generalsekretær om ryktene i FIFAs indre korridorer, om da han skjønte at den nå dødssyke FIFA-pampen Chuck Blazer ville vitne for FBI, og om forholdet til mannen han har omtalt som sitt forbilde — Sepp Blatter.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SNAKKER UT: Kjetil Siem har fulgt toppfotballen i flere land i mange år. I dette intervjuet forteller NFFs generalsekretær om ryktene i FIFAs indre korridorer, om da han skjønte at den nå dødssyke FIFA-pampen Chuck Blazer ville vitne for FBI, og om forholdet til mannen han har omtalt som sitt forbilde — Sepp Blatter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Ryktene før tildelingen av VM til Qatar var de vanlige, sier Siem til Dagbladet.

- Folk hadde fått penger, eller bedt om penger. Kunstgaver, kredittkort, koner som ble sendt på sponset shopping. You name it. Det er det samme hver gang, egentlig.

Dagbladet belyser i artikkelserien «Fotballskandalen» hvordan fotballen skjelver og FIFA står for fall. Torsdag fortalte Dagbladet de rystende historiene om flere av Qatar-drømmens ofre - lutfattige nepalere som har mistet slektninger eller sitt eget liv mens de bygde Qatars fotballdrøm.

I dette intervjuet forteller NFFs generalsekretær om ryktene i FIFAs indre korridorer, om da han skjønte at den nå dødssyke FIFA-pampen Chuck Blazer ville vitne for FBI, og om forholdet til mannen han har omtalt som sitt forbilde — Sepp Blatter, som nå er siktet for korrupsjon av sveitsisk politi. Den siste, og kanskje største, av de mange skandalene rundt FIFA. Siem forteller at han i forrige uke fikk en kort samtale med Sepp Blatter.

- Jeg snakket såvidt med ham i forrige uke. Både Blatter og Platini ønsker å bli sittende og kjempe for posisjonene sine, sier Siem til Dagbladet.

Vil kjempe Medlemmene av Det europeiske fotballforbundet, UEFA, møttes torsdag til et ekstraordinært møte i Nyon i Sveits. Platini er fortsatt UEFAs kandidat til å ta over etter Blatter i FIFA. Men det var på møtet kraftig diskusjon om hva som skjer hvis Platini og Blatter dømmes for korrupsjon - og det britiske fotballforbundet gikk seinere ut og trakk sin støtte til Platini.

- Vil Norge også trekke støtten til Platini, slik britiske FA har gjort?

- Dette diskuterer presidenten med sitt styre denne uken. I prinsippet er jo støtten allerede parkert inntil videre utfra det han allerede har sagt, sier Siem.

Platini er avhørt som vitne, men Blatter er siktet av sveitsisk politi, etter at Platini i 2011 mottok en hittil ukjent overføring på to millioner sveitserfranc - 17 millioner kroner -  fra Blatter.

- Blatter sier at så lenge han ikke er dømt, eller fradømt sitt embete, vil han sitte som avtalt fram til valget. Begge er opptatt av at de ikke har fått muligheten til å forklare seg overfor den etiske komiteen, sier Siem.

- Platinis advokater var veldig negative og kritisk tydelige på dette punktet under sin redegjørelse i UEFA torsdag.

Forbildet Blatter Siem har gjentatte ganger måttet svare for hvorfor han i et Dagblad-intervju omtalte Blatter som «et forbilde».

- Jeg har alltid ment at folk er uskyldige inntil det motsatte er bevist, sier Siem.

- Jeg holdt for eksempel veldig med syklisten Lance Armstrong. Men det meste falt sammen da han ble avslørt som jukser og løgner selv om han har gjort mye bra — for eksempel med kreftsaken. At Blatter er siktet er isolert sett veldig alvorlig, men også han fortjener både en fair behandling og en normal rettsgang. Er han skyldig sier det seg selv hva jeg mener.

- Har du hørt om overføringen fra Blatter til Platini tidligere?

- Det var helt ukjent for meg, og jeg tror dette er veldig overraskende for mange. Og betalingen endrer nok bildet for mange. Men samtidig kan ingen kritiseres for å ha støttet Platini før og på tross av en overføring ingen visste om. Og kanskje var utbetalingen OK. Bare tiden vil vise.

- Hvordan reagerte du da dette ble kjent?

- Det kom på et ikke overraskende tidspunkt. FIFA-generalsekretær Jérôme Valcke måtte fratre og alle visste at sveitsiske myndigheter hadde fått tilgang til alle papirer fra FIFA-administrasjonen — og myndighetene tittet i bankenes papirer samtidig. Hva som enn var utbetalt ville da komme frem.

Omgjengelig - Hvordan vil du beskrive personen Sepp Blatter?

- Jeg traff ham første gang i 2008, sammen med en delegasjon fra Sør-Afrika til Zürich. Fra første stund har jeg opplevd ham som en blid og omgjengelig person med ekstrem hukommelse på navn, datoer og hendelser. Samtidig er han ganske bestemt i sine meninger. Han har også et unikt kontaktnett, selvfølgelig

- Hvordan vil du beskrive politikeren Sepp Blatter?

- Helt frem til nå har jeg ment «ingen over, ingen ved siden». Og her ligger bakgrunnen til at jeg har omtalt ham som et forbilde. Det er seinere dratt ut av proporsjoner - men det får jeg tåle. Glem heller ikke at alle fra Obama til David Cameron, konger og dronninger, har kurtisert og knegått de nå arresterte og suspenderte FIFA-toppene for å øke sjansene for å få arrangere VM. Ingen er så veldig stolte av det i dag, ikke vil de snakke om det heller. Men det er forståelig, for før folk er tatt for noe må man nesten forholde seg til den ledelsen som sitter, sier Siem.

- Snill og raus - Men det er klart - da han annonserte at han ville trekke seg, endret både kart og terreng veldig karakter. Og enda mer nå. Nå sitter han fortsatt, men han er suspendert av den komiteen han kjempet for å etablere. Og det er veldig langt fra bra. Men han er ikke arrestert eller funnet skyldig i noe lovbrudd ennå. Han har hatt en egen evne til å vinne politiske kamper - og således skaffe politiske fiender. Han har også vært omgitt av mye rykter, særlig fra dem som har tapt kampene mot ham. Men det han nå er oppe i er selvsagt noe helt annet enn tidligere.

- Hvordan vil du beskrive lederen Sepp Blatter?

- Jeg har jo ikke hatt han direkte som leder, men jeg har sett, opplevd og hørt. Hvis det er mulig, vil jeg si at Blatter er enerådende og demokratisk på samme tid. De FIFA-ansatte sier er at han er utrolig snill og raus med de ansatte, og at han setter fotballen og FIFA over alt. Samtidig er han ganske nådeløs med de han opplever som illojale. Lederskap i Norge er veldig forskjellig fra de fleste utland, og sveitsisk bedriftskultur er veldig mye mer hierarkisk enn hva vi nesten kan fatte i Norge, sier Siem.

Trodde på Platini - Hvordan reagerte du da Blatter annonserte at han ville gå av i februar 2016?

I SØR-AFRIKA: Siem var tilbake i tidligere hjemland i 2013, da han orienterte landslaget i fotball om forholdene i townshipen Guguletu, et av de fattige bo-områdene i Cape Town. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I SØR-AFRIKA: Siem var tilbake i tidligere hjemland i 2013, da han orienterte landslaget i fotball om forholdene i townshipen Guguletu, et av de fattige bo-områdene i Cape Town. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Det hadde gått tre dager siden en helt spesiell kongress og et presidentvalg han samtidig vant ganske overlegent. Jeg tror arrestasjonene og kongressen i seg selv ble et sjokk også for Blatter. Pressekonferansen ble likevel en stor overraskelse for alle, med annonseringen av sin avgang dager etter kongressens tillit.

- Håper du Sepp Blatter går av nå, slik flere sponsorer vil, eller håper du han sitter til februar?

- Nå har FIFAs styrekomité satt en dato for nyvalg, og dersom han går av nå vil den afrikanske visepresidenten ta over i disse månedene slik han nå gjør i 90 dager. Det en lettere løsning nå siden han allerede fungerer, men uavhengig av denne saken så er det ikke sponsorene som skal bestemme hvem som er president. Ingen utenfor organisasjonen skal bestemme det. Det er mange hensyn og momenter. Ikke minst er datoen for nye kandidater, nå før suspensjonen er konkludert, veldig vanskelig

- Hvem håper du leder FIFA når Sepp Blatter har gått av?

- Jeg var sikker på at Platini ville bli president etter Blatter. Nå er det jo igjen mer usikkert. Jeg vet ikke hvem jeg håper før vi ser sannheten og kandidatene.

- Dobbeltmoral Sveitsisk politi etterforsker ikke bare Sepp Blatter — men også tildelingen av 2018-VM til Russland og 2022-VM til Qatar. Den qatarske eiendomsmilliardæren Mohammed bin Hammam, som satt i styrekomiteen i FIFA, skal ha vært den viktigste lobbyisten for Qatar-VM. Han skal ha betalt ut enorme summer under bordet til en rekke pamper over hele verden.

- Jeg var overbevist om at USA ville vinne 2022, og at England ville bli sure hvis de ikke fikk VM i 2018, sier Siem.

- Hvordan så du på de ulike opplysningene som kom fram - bin Hammam-skandalen og avsløringer av styrekomitémedlemmer som ville «selge» stemmer?

LOBBYIST: Milliardæren Mohammed bin Hammam (t.v.) skal ha betalt enorme summer til en rekke FIFA-pamper før Qatar fikk VM. Kjetil Siem hørte en rekke rykter, men sier han aldri hadde håndfaste bevis. Foto: NTB scanpix
LOBBYIST: Milliardæren Mohammed bin Hammam (t.v.) skal ha betalt enorme summer til en rekke FIFA-pamper før Qatar fikk VM. Kjetil Siem hørte en rekke rykter, men sier han aldri hadde håndfaste bevis. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg var ikke overrasket i det hele tatt, sier Siem.

- Fotballen er et speilbilde av de landene den kommer fra, og dessverre er svært mange land i verden bygd, styrt og fundamentert på vanstyre og korrupsjon. Italia er medlem i EU, men se på hvilken korrupsjon de er bygget på. Utenfor Europa er det ofte enda verre. Norge handler likevel med alle sammen, og sender U-hjelp også dit vi vet 80 prosent forsvinner. Det er like ille som at Bin Hammam prøvde å kjøpe stemmer fra de samme landene. Slik er dessverre verden, og heldigvis er flere slike ledere i fotballen ryddet av banen de siste årene. Men rent blir det nok aldri.

- Hadde du eller andre i NFF kontakt med Mohammed bin Hammam før VM-tildelingen?

- Han er en av dem jeg aldri møtte, men svært mange av de andre som nå er involvert har jeg hatt møter med, særlig inn mot VM i 2010. Ingen av dem var tatt for noe da, og du nekter ikke å møte lederen av fotballen i USA fordi du tror eller mistenker eller har hørt noe. Jerome Valcke, generalsekretæren i FIFA som nå har måttet gå, har jeg jobbet så mye sammen med at jeg regner ham som en jeg kjenner veldig godt.

Sør-Afrika - Hva slags inntrykk har du av Jérôme Valcke?

- Han er veldig profesjonell og utrolig kommersiell. Han er morsom og travel. Valcke er gift med ei sørafrikansk jente, og således glad i det samme landet som meg selv.

Kjetil Siem var i flere år direktør for Premier Soccer League (PSL) i Sør-Afrika — som arrangerte VM i 2010. FBI mener nå at det mesterskapet var kjøpt og betalt.

- Hvis det er tilfelle. er det trist å tenke på hvor bra mesterskapet var og hvor viktig det var for Afrika. Den eneste trøsten er at Sør-Afrika hadde stor støtte langt utenfor Jack Warner og Chuck Blazer sine områder. Salt Lake City gjorde det samme med OL i 2002, og det henger på dem fortsatt. Det samme må Sør-Afrika regne med nå, sier Siem.

VARSLET: Chuck Blazer ble huket av FBI for skattesvindel. Da valgte han å bli informant. Foto: AFP / NTB scanpix
VARSLET: Chuck Blazer ble huket av FBI for skattesvindel. Da valgte han å bli informant. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- Tidligere i år ble det kjent om at Jérôme Valcke skal ha vært mellommannen da Jack Warner ble bestukket av Sør-Afrika 2010 — og at han skal ha vært involvert i svartebørssalg. Hva tenkte du da?

- Det er veldig, veldig skuffende. Jeg har snakket med mange i Sør-Afrika som er sinte. Samtidig er det mange som sier overføringen var avtalt og godkjent på øverste nivå. Jeg syns det lukter ille. Påstander om billettjuks er bare triste, og jeg har ikke snakket med ham siden

VM-avsløringene Bin Hammam ble kastet ut av FIFA etter omfattende korrupsjonsavsløringer i britisk presse og i boka «The Ugly Game».

- For oss var det grusom lesning, sier han til Dagbladet.

- Samtidig må spørsmålet stilles, kan tilstandene bli bedre av et fotball-VM i regionen eller bare verre? Kan kvinners posisjon og rettigheter bli endret til det bedre? Kan forholdet mellom Vesten og Midtøsten bedres av dette? Er søkelyset som nå kommer bare negativt eller kan det ha positive sider?  Qatar satser enormt på arrangementet, og alle er enige om at søknaden var svært god og inkluderte mange tiltak for å utvikle sitt eget land og samfunn. Ikke glem at da jeg begynte på skolen i 1967 var Emiratene, inklusive Dubai, Abu Dhabi, Qatar og dette området av verden, bestående mer av beduiner i telt og kameler enn av hus og biler, og høyhus eksisterte ikke. Institusjonelt er de dermed langt etter oss.

- Hvordan reagerte du da det ble kjent at Russland 2018/Qatar 2022 var under etterforskning?

- Jeg ble både skuffet og glad. Selv om det er negativt så er det veldig bra. Ryktene gikk allerede og det er viktig at slike ting etterforskes. Ryktene gikk i 2006 også om våpendealer til tysk industri. Og ikke glem at i Qatar i dag er det masse vesteuropeiske firmaer som både er entreprenører og med på utviklingen. Både tyske og franske. Og UEFA har over 30 prosent av stemmene i styret i FIFA som avgjorde dette. Ting er i det minste sammensatt. Og ansvaret ligger flere steder

VM-bestikkelser - Var du kjent med etterforskningen før nyheten sprakk?

- Ja, faktisk. Men det skyldes egentlig mest Chuck Blazer, som jeg traff mange ganger. Han tok imot en delegasjon fra NFF så seint som i 2013 i New York. Blazer var jo lenge Jack Warners høyre hånd, og da Blazer ble tatt for skattesvindel i hjemlandet skjønte jeg at han kom til å samarbeide med politiet. Blazer ville snakke for å redde mest mulig av sitt eget skinn. Han er jo kilden og opphavet til alt, og han tok opp mange møter med skjult mikrofon. Nå er Blazer dødssyk. Det eneste positive med ham i dag, er faktisk at mye takket være ham begynte ballen å rulle. Men han var en morsom og karismatisk type før.

MEKTIG: Nå korrupsjonstiltalte Jack Warner (t.h.) var i mange år en av fotballens aller mektigste menn. Her med Sepp Blatter - og Barack Obama - i Det hvite hus. Foto: NTB scanpix
MEKTIG: Nå korrupsjonstiltalte Jack Warner (t.h.) var i mange år en av fotballens aller mektigste menn. Her med Sepp Blatter - og Barack Obama - i Det hvite hus. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Hvor mye har du og Yngve Hallén visst om prosessen som førte til at Qatar fikk VM?

- Lite. Dette er først og fremst FIFAs styrekomité sitt bord. Jeg kan jo bare snakke for meg selv, og jeg jobbet i Sør-Afrika da prosessen gikk.

- Hvor mye og hva slags rykter gikk om betaling/triksing/avtaler før tildelingen?

- Ryktene før tildelingen av VM til Qatar var de vanlige. Folk hadde fått penger, eller bedt om penger. Det var snakk om Mohammed bin Hammam, Jack Warner, Chuck Blazer, afrikanere, Mellom-Amerika. Kunstgaver, kredittkort, koner som ble sendt på sponset shopping. You name it. Det er det samme hver gang, egentlig.

Varslet - Da du ble gjort kjent med disse opplysningene — hva gjorde du?

- Jeg har aldri fått konkrete bevis om VM-bestikkelser, men i miljøene rundt fotball-VM og i ulike fotballfora har det alltid gått rykter og påstander om ulike former for korrupsjon og bestikkelser. Det har vært informasjon alle nødvendige institusjoner har kjent til, men ikke noe som har vært så håndfast at du kan gå til politiet med det.

- Hvis du ikke varslet internt i NFF eller i FIFA, hva var årsaken til det?

- Det ble varslet, men den gang — som nå — er det manglende bevis som er problemet, sier Siem.

SKUFFET: Kjetil Siem har hatt mye med tidligere FIFA-generalsekretær Jérôme Valcke å gjøre. Han sier avsløringene av Valcke gjør ham skuffet. Foto: AFP / NTB scanpix
SKUFFET: Kjetil Siem har hatt mye med tidligere FIFA-generalsekretær Jérôme Valcke å gjøre. Han sier avsløringene av Valcke gjør ham skuffet. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- Ble Norge/nordmenn på noen måte, av noen, forespurt/invitert/fristet med penger/goder/fordeler mot å støtte en bestemt VM-søknad?

- Jeg tror alle potensielle stemmekjøpere holder seg langt borte fra Norden. Er det noe vi er kjent og anerkjent for er det jo at vi ikke er med på sånt. Og husk — det var FIFAs styrekomité som avgjorde, og der satt det ingen nordmenn. Per Ravn Omdal har sittet i FIFA exco i mange år og er nok den eneste nordmannen som kan svare på om norske ledere noengang ble forsøkt korrumpert.

- Merkelig - Var du overrasket da Qatar fikk VM?

- Jeg var nesten sjokkert.

- Hvorfor?

- Jeg trodde ikke det var mulig. Samtidig tenkte jeg at dette kanskje kunne hjelpe regionen. Jeg har jobbet i Midtøsten som fotballkonsulent og vet hvor langt etter de ligger på mye innen fotballen. Og NFF driver mange utviklingsrelaterte fotballprosjekter i flere land i regionen. Det er noe vi gjør utelukkende for å hjelpe, bistå og bidra - vi spørikke om å få noe igjen. Dette er solidaritet innen fotballfamilien. Et fotball-VM har selvfølgelig et enormt potensiale om det utnyttes riktig. Det er det som bør være fokus om de får arrangere VM.

- Hva synes du er det mest alvorlige som har kommet fram om Qatar?

- Selvsagt deres eget syn på innvandrere og fremmedarbeidere. Og kvinnesynet. Blanding av politikk og religion er problematisk, men det er også hvordan Vesten ser på dem: At menneskene der bare anses som skurker uten en eneste nobel tanke eller vilje til å utvikle eller endre noe som helst. Som bare utnytter på verst mulig måte, og samtidig bader i penger. Jeg kjenner for mange arabere til å være med på dette tankesettet. Men at kulturforskjellen er enorm er det liten tvil om. Samtid står engelske, spanske, franske og tyske storklubber med åpne armer og mottar sponsorkroner og eierskap fra akkurat samme folk og land eller region. Hvorfor det er så mye edlere skjønner ikke jeg. Firmaer fra de samme europeiske landene gjør det samme med sine businesskontakter. Norske firmaer også. Mens fotballen blir angrepet og oppfordret til å boikotte, nekte og utestenge, kan alt annet kan fortsette som de siste 40 år. Våre myndigheter og bedrifter og staten har lov, men ikke fotballen. Det synes jeg er merkelig.

FIFAs framtid - Bør 2022-VM finne sted i Qatar?

KURTISERTE: England 2018 og David Beckham var blant mange VM-søkere som kurtiserte den nå korrupsjonstiltalte FIFA-visepresidenten Jack Warner. Foto: AP / NTB scanpix
KURTISERTE: England 2018 og David Beckham var blant mange VM-søkere som kurtiserte den nå korrupsjonstiltalte FIFA-visepresidenten Jack Warner. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Det kommer an på. Fikk de VM på riktige kriterier, er svaret ja. Gjorde de beviselig ikke det, er svaret nei. Ender vi med ja må hele fotballverden gjøre alt vi kan for å bryte ned barrierer, bedre dialog, søke forbedringer og sette krav til de ting som kan endre holdninger til det beste for folk og region. Det er fullt mulig å oppnå mye.

Før helga sprakk nyheten om at også Tyskland-VM i 2006 kan ha vært kjøpt og betalt.

- Hvilke tanker gjør du deg rundt at det ikke bare er Qatar, men også trolig Tyskland, som skal ha betalt bestikkelser for å få arrangere VM?

- Som jeg har sagt mange ganger før, jeg er ikke så overrasket. Vi snakker om en kultur alle måtte forholde seg til på en eller annen måte. Sør-Afrika trodde jo de fikk VM i 2006 og nå skjønner alle plutselig hvorfor ting kanskje snudde på slutten. Et medlem lot også være å stemme, så noe er det antagelig som ikke stemmer. Det er trist men sant.

- Både Franz Beckenbauer og Michel Platini stemte for Qatar, førstnevnte knyttes også til skandalen i Tyskland. Er Europa for opptatt av å kritisere ledere i andre regioner, heller enn å se på sine egne?

- Ja, det er det ikke mye tvil om.

- Mange krever, med ulikt presisjonsnivå, «reform i FIFA». Hva mener du skal til?

LES DOKUMENTAREN: - Jeg er ennå ung, men livet mitt er ødelagt. Qatar er så rike at dette ikke burde være nødvendig
LES DOKUMENTAREN: - Jeg er ennå ung, men livet mitt er ødelagt. Qatar er så rike at dette ikke burde være nødvendig Vis mer

- FIFA trenger ny ledelse, nye transparente måter å fatte beslutninger på, mer administrativ makt og sterkere strukturer. FIFA må samle alle tv-rettigheter til hovedkontoret, kreve en «europeisk» standard på drift og rapportering i hele verden, forutsi hvilke kontinenter skal ha VM etter tur, og lage kriterier for avstemming som umuliggjør korrupsjon. Det finnes uendelig mange metoder for å endre mye til det bedre, sier Siem.

- Vi må ikke glemme at kontoret i Zürich i hele denne perioden har levert den daglige drift over hele verden til punkt å prikke. Det er veldig mange veldig flinke folk som jobber i FIFA, og alle er ikke skurker slik vi kanskje tror. Det er organisasjonens form som må moderniseres og tilpasses bedre vår tid, sier Siem - som sier han ikke tror at fotballen noen gang kan bli helt «ren».

- Rent blir det nok aldri, sier Kjetil Siem.

MISTET MANNEN: I dokumentaren møter du Indu Kumari Ray (23), som er trebarnsmor, enke og analfabet etter at mannen mistet livet i Qatar.
MISTET MANNEN: I dokumentaren møter du Indu Kumari Ray (23), som er trebarnsmor, enke og analfabet etter at mannen mistet livet i Qatar. Vis mer
READ THE DOCUMENTARY: - I?m still young, but my life is ruined. Qatar is so rich that this shouldn?t be necessary.
READ THE DOCUMENTARY: - I?m still young, but my life is ruined. Qatar is so rich that this shouldn?t be necessary. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!