- Det var lett å være rundt de andre, men ikke Ole Einar

Emil Hegle Svendsen var redd for Bjørndalen.

HAR DISTANSERT FORBILDET: Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen er ikke bare lagkamerater, men også harde konkurrenter. De siste par årene er det  Svendsen som har satt standarden, og Bjørndalen som har kjempet for å holde tritt.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
HAR DISTANSERT FORBILDET: Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen er ikke bare lagkamerater, men også harde konkurrenter. De siste par årene er det Svendsen som har satt standarden, og Bjørndalen som har kjempet for å holde tritt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Stafettgull i dag? Følg skiskytterherrene i vårt livestudio kl. 15.15!

RUHPOLDING (Dagbladet): I snart sju år har Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen vært lagkamerater. 

I begynnelsen var Bjørndalen den ubestridte eneren - nå er det Svendsen som setter standarden. 

Men til tross for at sistnevnte har gitt sin tidligere læremester noen verbale stikk det siste halvannet året, betegner han Bjørndalen som den mest innflytelsesrike personen i karrieren. 

- Såvidt jeg fikk fram noen ord
Den første tida opplevde han imidlertid som krevende. Ikke fordi Bjørndalen oppførte seg dårlig, men fordi Svendsen hadde så stor respekt at det nesten bikket over i det usunne. 

- Det var lett å være rundt de andre på laget, men rundt ham... Jeg var veldig anspent, det var som å være i nærheten av en gud. Jeg var så nervøs i starten, og han var alltid så seriøs. Det var vanskelig, men han var veldig grei med meg, sier Svendsen i et stort intervju med det offiselle VM-magasinet.

Overfor Dagbladet utdyper han.  

- Da jeg kom inn på landslaget, fikk jeg et godt forhold til de andre veldig fort. Ole kjørte sitt opplegg litt på sida, så jeg fikk ikke så mye kontakt med ham til å begynne med. Det var vanskelig å komme inn på ham, han var veldig inni sin egen boble. Jeg fikk litt ærefrykt. Jeg visste hvor god han var og så vanvittig opp til ham. Da jeg pratet med ham første gang, var det såvidt jeg fikk fram noen ord. Jeg sto der og hørte på, og nikket samtykkende. Det var ganske spesielt. 

- Når kom du over den fasen?

- Det gikk over i OL i Torino (2006). Der var vi mye sammen, og jeg fikk lære ham å kjenne. Han hjalp meg veldig. På den tida hadde jeg ingen sponsorer, og han fiksa det for meg. Det var kult at han hadde trua på meg, det sa han alltid. Å høre det fra den beste, gjør noe med en liten gutt, sier Svendsen til Dagbladet. 

- Følte jeg tråkket ham på føttene
Selv om den overdrevne respekten for skiskytterkongen roet seg litt, var det fortsatt slik at Svendsen måtte klype seg i armen da han begynte å slå Bjørndalen regelmessig. 

I VM i Östersund i 2008 tok han to gull. Begge ganger havnet Bjørndalen på plassen bak, til tross for at han nærmest hadde gjennomført optimale løp. 

STERKE PERSONLIGHETER: Emil Hegle Svendsen var lynforbanna på Bjørndalen etter å ha tapt i Östersund i 2010, og kalte ham feig. I fjor sommer uttalte han at veteranen ville få det tøft med å henge med - noe han raskt beklaget overfor Bjørndalen. - Men han er den mest innflytelsesrike personen i min karriere, sier Svendsen i dag.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STERKE PERSONLIGHETER: Emil Hegle Svendsen var lynforbanna på Bjørndalen etter å ha tapt i Östersund i 2010, og kalte ham feig. I fjor sommer uttalte han at veteranen ville få det tøft med å henge med - noe han raskt beklaget overfor Bjørndalen. - Men han er den mest innflytelsesrike personen i min karriere, sier Svendsen i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

«Jeg tenkte at jeg kanskje hadde gjort noe galt. Det var jo han som skulle stå øverst på pallen», sier Svendsen i VM-magasinet. 

- Ja, det var litt sånn, bekrefter han til Dagbladet og smiler. 

- Jeg følte at jeg kom og ødela for ham. Jeg slo ham i spurten på fellesstarten og på 20-kilometeren. Jeg følte at jeg gjorde noe gærent, at jeg tråkket ham på føttene eller ødela for ham. Men det er ikke noe problem nå lenger. 

- Har du fortalt ham hvordan du følte det helt i starten og seinere? 

- Nei. Men han merket det kanskje, jeg vet ikke. Jeg er jo en person med veldig tydelig kroppsspråk, sier Hegle Svendsen. 

Bjørndalen virker overrasket når Dagbladet konfronterer ham med at Hegle Svendsen så på ham med ærefrykt, og knapt våget å prate med ham, i starten av landslagskarrieren. 

- Jeg opplevde ikke det, he-he. 

- Hvordan opplevde du ham, da?

- Som offensiv og fremadstormende skiskytter som visste hvor han skulle, sier Bjørndalen. 

Bjørndalen sovnet tidlig
Også Tarjei Bø hadde noen av de samme opplevelsene som Emil Hegle Svendsen da han deltok på sin første samling sammen med Bjørndalen. 

FORTSATT ET FORBILDE:  - Ole Einar er fortsatt et forbilde for meg på mange områder, sier Tarjei Bø til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FORTSATT ET FORBILDE: - Ole Einar er fortsatt et forbilde for meg på mange områder, sier Tarjei Bø til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Før jeg kom inn på laget var han en gud. Jeg var ganske nervøs da jeg møtte ham. På den første samlingen delte jeg rom med ham. Jeg legger meg ikke så tidlig som ham, og da jeg kom inn på rommet den første kvelden og smelte opp døra, tenkte jeg bare «å, faen». Da hadde han lagt seg, og klokka var halv ti. Jeg tenkte at det bare er sånn han opererer. Jeg skjønte at jeg nå var på landslaget og på rom med verdens beste skiskytter. Han la seg ikke like tidlig resten av samlingen, men jeg trodde det da jeg sovnet den kvelden, sier Bø til Dagbladet. 

- Hva har du lært av ham? 

- Han er hvert fall perfeksjonist. Han har alltid hatt et veldig fokus på bittesmå detaljer, som har gjort at han har ligget et lite steg foran andre. På skytebanen, på utstyr og på ski. Han har styrt utviklinga si litt selv, og jobbet med detaljer som ingen andre. 

- Ingen kødder med ham
Det har ikke hjulpet Bjørndalen stort den siste tida. I VM har veteranen vært en skygge av sitt gamle jeg - en 21. plass på sprinten er det beste individuelle resultatet etter tre distanser. Med andre ord kan det virke som sliter med å henge med, akkurat slik Emil Hegle uttalte til Nettavisen før sesongen. 

Da ble det imidlertid rabalder, og en angrende Svendsen la seg raskt flat og beklaget til Bjørndalen. 

- Har du fått mye tyn og «dritt» etter det du sa, ettersom Bjørndalen har så høy status blant folk?

- Det er litt sånn. Han er en nasjonal helligdom, og ingen kødder med ham, liksom. Jeg merket jo det på kroppen. 

- Hvordan da?

- Folk følger jo med, og det var mange som ble forbanna på det. Jeg la meg flat, for det var jævla dumt sagt. Det er sånt som skjer når man snakker fra levra - det er ikke alltid gjennomtenkt. 

- Fikk du mest kjeft fra folk i skiskyttermiljøet eller utenfor?

SAMMEN FOR GULL I DAG: Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø, Ole Einar Bjørndalen og Rune Brattsveen.  
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
SAMMEN FOR GULL I DAG: Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø, Ole Einar Bjørndalen og Rune Brattsveen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Folk flest. Jeg vet ikke, jeg fikk i hvert fall det inntrykket. Det er ikke sikkert det er sånn, for jeg tror ikke folk bryr seg så veldig. Men når man er den som gjør noe dumt, får man inntrykk av at alle er imot deg, sier Hegle Svendsen. 

Han skværet tidlig opp med Bjørndalen, og i dag er de avhengige av hverandre om det skal bli norsk gull. Norge har vunnet de tre siste mesterskapsstafettene, men basert på resultatene så langt i VM, kan det bli tøft å ta fire på rad. 

- Er Norge likevel favoritter? 

- Nei. Men vi er i hvert fall en av dem som kan klare det. Det er fire lag som stiller ganske jevnt: Frankrike, Tyskland, Russland og vi, sier Emil. 

På spørsmål om hva som taler for norsk seier, svarer han slik: 

- Fordi vi har det beste laget. Og fordi vi er revansjesugne.