FIKK PRIS AV LIV TYLER: Seieren smakte neppe dårligere for Magnus Carlsen da Liv Tyler ga ham det synlige beviset på at han hadde slått tre stormestere samt et verdenslag i New York. Foto: Randi Fuglehaug/Dagbladet
FIKK PRIS AV LIV TYLER: Seieren smakte neppe dårligere for Magnus Carlsen da Liv Tyler ga ham det synlige beviset på at han hadde slått tre stormestere samt et verdenslag i New York. Foto: Randi Fuglehaug/DagbladetVis mer

- Det var lettere enn jeg trodde

Tre stormestere og 40 000 sjakkspillere ble for små mot Magnus. Etterpå fikk han pris av Liv Tyler.

||| NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Magnus Carlsen mot tre stormestere og et verdenslag av sjakkinteresserte nettspillere.

Slik ble kveldens superduell i New York solgt inn av arrangør og sponsor G-Star på forhånd. De som hadde fryktet at én mann mot flere tusen ville bli feige lag hadde helt rett.

Magnus Carlsen fikk det nemlig altfor lett mot sin tallmessig overlegne motstander.

- Det gikk lettere enn jeg hadde trodd. Det var ikke min feil at de gjorde feil tidlig. Stormesterne fikk det ikke så lett, de spilte med forskjellige planer. Selv om det ble mer spennende etter hvert følte jeg at jeg hadde bra kontroll, sier Magnus Carlsen.

Følte seg ikke trygg
Opplegget var slik at de tre stormesterne - Maxime Vachier-Lagrave, Hikaru Nakamura og Judit Polgar - foreslo hver sine trekk for verdenslaget, som deretter stemte fram det alternativet de mente var best.

Magnus hadde bare seg selv å forholde seg til, og når du er verdensener er det gjerne like greit.

- Følte du deg trygg på seier?

- Før partiet var jeg ikke sikker i det hele tatt. Jeg er veldig fornøyd med hvordan åpningen gikk.

- Når kjente du at det ble seier?

- Etter 30 trekk. Men allerede etter de første 15 følte jeg at det gikk veien, sier sjakkgeniet fra Lommedalen til Dagbladet.

Sur stormester
Magnus og de tre stormesterne satt på et fasjonabelt hotell midt i byen. Via web-tv kunne man følge nordmannens bevegelser, kommentert av sjakklegenden Garry Kasparov, med Manhattan og Empire State Building i bakgrunnen.

Manager Espen Agdestein sier stormester Nakamura etter hvert ble ganske frustrert. Til slutt var de tre stormesterne enige om å gi opp.

- Han var ganske sur. Det var et trekk han mente var veldig dårlig, som verdenslaget stemte fram. Han var mest sur på at de andre stormesterne hadde foreslått det. De så ganske molefonkne ut da de kom ut. Det var tydelig at de ikke likte å tape, sier han til Dagbladet.

- Det er ikke alltid tre hjerner tenker bedre enn én?

- Ekspertkunnskap i kombinasjon med massenes kunnskap kan være en sterk motstander. Men her viste det seg at Magnus var bedre. Det kan ha vært for mange kokker og for mye søl. Men kampen var uansett en suksess, så jeg tipper vi får en ny kamp. Verden får nok mulighet til revansj, flirer Agdestein.

Stor oppmerksomhet
En hyggelig bonus for Carlsen var å få utdelt premier av selveste Liv Tyler etterpå, i likhet med nordmannen er hun klesmodell for G-Star.

- Det var en paparazzilignende pressekonferanse, utrolig mye kameraer og mediefolk. MTV hadde førsteretten, og de kom også inn til Magnus etter partiet.

- Hvordan likte Magnus møtet med Liv Tyler?

- Det likte han veldig godt. Han synes hun er behagelig og grei å ha med å gjøre, sier Agdestein.

Agdestein har ikke oversikt over hvor mange spillere som deltok for verdenslaget, men ifølge VG Nett skal det ha vært rundt 40 000.

- Hva mente Kasparov om partiet?

- Han syntes Magnus hadde spilt veldig bra, og at verdenslaget kom tidlig på defensiven etter en del dårlige beslutninger. Kasparov mente også at Magnus kunne spilt bedre, og mistenkte at han tok en del sjanser med vilje for å skape spenning, sier manageren.

LETT MATCH: Et verdenslag av nettspillere skulle stemme fram det trekket de mente var best fra de tre stormesterne, men de kom likevel til kort mot Magnus Carlsen. Foto: Randi Fuglehaug/Dagbladet
LETT MATCH: Et verdenslag av nettspillere skulle stemme fram det trekket de mente var best fra de tre stormesterne, men de kom likevel til kort mot Magnus Carlsen. Foto: Randi Fuglehaug/Dagbladet Vis mer