- Det var litt morsomt å lese det. Det var en konspirasjonsteori

Magnus Carlsen-manager Espen Agdestein avviser påstander fra sjakk-stormester.

SOTSJI (Dagbladet): 7. september, syv dager etter Det internasjonale sjakkforbundets (FIDE) opprinnelige tidsfrist, signerte Magnus Carlsen (23) den mye omtalte VM-kontrakten.

Russlands politiske situasjon, som blant annet innebærer at landet er ilagt en rekke EU-sanksjoner, var grunnen Carlsen-leiren oppga som forklaring på at han i utgangspunktet ikke ønsket å spille i Sotsji. Nå mistenker imidlertid den kasakhstansk-fødte sjakkspilleren Vladislav Tkachiev at Carlsen samtidig hadde en helt annen plan.

Den hemmelige planen Stormesteren, som er rangert som nummer 148 i verden, har lansert teorien sin i et ferskt blogginnlegg gjengitt av chess24.com.

Der skriver Tkachiev at en av grunnene til at Carlsen vurderte å splitte sjakkverden ved å si fra seg tittelen, er fordi nordmannen og den amerikanske milliardæren Rex Sinquefield hadde en plan om å arrangere en egen VM-kamp mellom Carlsen og USAs beste spiller, Hikaru Nakamura.

«(...) Vi kan anta at de så - og det skikkelig - på prosjektet med en kamp mellom Carlsen og Hikaru Nakamura. Det ville blitt betalt for av milliardæren Rex Sinquefield»

Tkachiev skriver videre at tidspunktet Carlsen og Sinquefields angivelig plan skal ha falt i grus på, var da Nakamura endte sist i Sinquefield Cup, samme dag som FIDEs forlengede kontraktsfrist løp ut.

Ifølge Tkachiev ville da det blitt umulig å få anerkjennelse for Nakamura som en verdig VM-motstander.

- Morsomt å lese Teorien har de siste dagene skapt debatt i det internasjonale sjakkmiljøet. Også Carlsens manager, Espen Agdestein, har fått det oppsiktsvekkende blogginnlegget med seg.

Overfor Dagbladet betegner han bakgrunnen for mistankene som ren fiksjon.

- Det var litt morsomt å lese det. Det var en konspirasjonsteori, og jeg kjente meg egentlig ikke igjen i noe av det som sto der. Alt det er noe som han har funnet på, sier Agdestein.

- Hvordan vil du karakterisere beskyldningene?

- Jeg ser ikke på det som beskyldninger. At media også spekulerer og har teorier, er en del av «gamet». Da er det også masse som vil være uriktig. Å forholde seg til mye av det, har ikke noe hensikt. Det får bare være.

- Har vært ærlige Carlsen selv har ikke vært tilgjengelig for kommentarer her i Sotsji det siste døgnet. Da han ankom Russland tirsdag kveld for matchen mot Vishy Anand, gjentok han imidlertid standpunktet sitt når det kommer til vertstedet for VM-kampen.

- Jeg står på at det er et litt rart tidspunkt å ha et sånt arrangement i Russland, uten at noen russere er involvert, fortalte Carlsen, som har sagt at det var det sterke ønsket om å spille som ble avgjørende for at han til slutt signerte kontrakten.

Agdestein legger på sin side til at de ikke har noe å skjule. Manageren mener de har spilt med åpne kort på hvorfor de nølte med å si ja til VM.

- Vi har vært ærlige på det. Det er ikke noe nytt i den saken. Så jeg ønsker egentlig ikke å dvele noe mer ved det. Vi har skrevet under. Nå er det fullt fokus på å prestere best mulig.

PS: Det russiske sjakkforbundet har også publisert lenken til Tkachievs blogg på sin Twitter-side. Det innlegget har i tillegg en av visepresidentene i FIDE, Berik Balgabaev, gjengitt på sin profil.