GREP OM GRØNT: André Greipel sikret seg et solid forsprang på den grønne trøya etter å ha vunnet den femte etappen av Tour de France. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GREP OM GRØNT: André Greipel sikret seg et solid forsprang på den grønne trøya etter å ha vunnet den femte etappen av Tour de France. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

- Det var litt sjanseløst

Kristoff isolert da Greipel tok sin andre etappeseier i Tour de France.

AMIENS (procycling.no): Etter tre svært kaotiske etapper, var det mange som håpet at den femte etappen av Tour de France skulle bli en noe roligere affære. Med både vind og regn ble det likevel nok en hektisk dag for ryttere.

Flere ryttere mister kontakten i sidevinden og nok en stor massevelt sørget for at enda flere mistet kontakten, men det var et stort felt som skulle gjøre opp om seieren i Amiens.

Alexander Kristoff (Katjusja) fikk ikke hjelp av Katjusja-laget, ettersom opptrekkerne hans ble rammet av velten 25 kilometer fra mål.

Forsøkte langspurt
Nordmannen fikk hjulet til Mark Cavendish (Etixx-Quick Step) tre kilometer før mål, mens MTN-Qhubeka kjørte opptrekk for Edvald Boasson Hagen. 

 - Jeg prøvde å følge Cavendish, men det var så mye kaos at jeg ikke maktet å følge han på den siste kilometeren. Jeg kom meg fram, men jeg tok mye vind, forteller Alexander Kristoff til procycling.no like etter målgang.

Raskest på oppløpet var André Greipel (Lotto Soudal), etter at Alexander Kristoff hadde forsøkt på en langspurt.

 - Det eneste som plager meg er at jeg må stå alene på podiet. Tony Gallopin var ekstremt sterk i dag og gjorde masse jobb for meg. Jeg sender en stor takk til han, sier en glad Greipel i seiersintervjuet vist på Eurosport.

Greipel vant like foran Peter Sagan (Tinkoff-Saxo). Mark Cavendish sikret seg tredjeplassen, mens Alexander Kristoff ble nummer fire. Edvald Boasson Hagen kom på plassen bak. 

Uten lagkamerater ble det vanskelig mot slutten for Kristoff.

 - Det var litt sjanseløst. Jeg prøvde meg på en langspurt, men det ble litt langt, sier 28-åringen.

Boasson Hagen tok hjulet til landsmannen og hadde tilsynelatende større fart enn Kristoff på de siste 50 meterne. På grunn av barrierene kom imidlertid ikke MTN Qhubeka-syklisten forbi Kristoff, til tross for at han prøvde å varsle Katjusja-syklisten om at han kom bakfra.

 - Jeg skriker for å varsle at jeg kommer og at han må flytte seg. Han flyttet seg i feil retning. Det var nok ikke tilfeldig, men det er en spurt. Det er en kamp, sier Boasson Hagen til procycling.no.

Greipel med grep om grønn trøye
Med seieren i mål, i tillegg til å være best av spurterne på mellomspurten, økte André Greipel forspranget sitt i kampen om den grønne trøya. 

Tyskeren hadde før etappen et forsprang på seks poeng til Peter Sagan, et forsprang som i mål hadde blitt til 32 poeng. 

Sagan har vunnet den grønne trøya de tre siste årene, men har ikke den samme støtten fra Tinkoff-Saxo som han hadde i sitt forrige lag, Cannondale (som fusjonerte med Garmin Sharp, til dagens Cannondale-Garmin). 

Likevel er det ventet at slovaken vil kunne ta mange poeng på de rene spurterne på de mer kuperte etappene, hvor torsdagens etappe er pekt ut som en nøkkeletappe. 

Etappen er kategorisert som én av de flate etappene, hvor det gis 50 poeng til vinneren. Selv om etappen er kategorisert som flat, har den en kraftig stigning opp til mål i Le Havre, hvor Sagan er blant favorittene. Med seier der kan han ta ledelsen i kampen om den grønne trøya.

Bouhanni måtte bryte
Nok en gang lot feltet det første utbrytsforsøket gå, og de to som prøvde seg var Nicolas Edet (Cofidis) og Pierre-Luc Perichon (Bretagne Séché).

Edet slapp seg tidlig ned fra bruddforsøket, og dagen fortsatte dårlig for Cofidis da deres spurter, Nacer Bouhanni, måtte bryte etter en velt, i starten på etappen.

Også Michael Albasini (Orica-GreenEdge) og Jack Bauer (Cannondale-Garmin) måtte bryte på grunn av velt på den femte etappen.

Bretagne Séché-rytteren var først over den innlagte spurten, men ble tatt inn like etter. André Greipel (Lotto Soudal) tok spurten i hovedfeltet, foran  John Degenkolb (Giant-Alpecin), Mark Cavendish (Etixx-Quick Step) og Peter Sagan (Tinkoff-Saxo).

Vind og velt
Etter spurten kom rytterne inn i et parti med sidevind, hvor 50-60 ryttere måtte slippe teten. Ingen store navn havnet på feil side av splitten, som skjedde 75 kilometer fra mål.

Hovedfeltet holdt seg samlet til det var 25 km igjen, da det var en stor velt i feltet. Alexander Kristoffs hjelperytter, Marco Haller, gikk ned langs den høyre siden av hovedfeltet.

Thibaut Pinot (FDJ) fortsatte sin dårlige start på Tour de France med å være involvert i velten. Også Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) ble hindret. 

På grunn av velten var Kristoff isolert på de siste kilometerne. 28-åringen gjorde likevel en sterk innsats med å komme seg fram, men alene kom han fram i vinden 300 meter før mål. Rogalendingen prøvde seg på en langspurt, men ble forbipassert av Greipel, Sagan og Cavendish mot slutten.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no.