- Det var litt sjokkerende for alle på laget

Lotto-veteran forstår ikke Vegard Breen-avgjørelse.

FIKK IKKE NY KONTRAKT: Det mener 39 år gamle Greg Henderson er synd. Han mener nordmannen hører til på det øverste nivået. Foto: Kristoffer Øverli Andersen (www.procycling.no)
FIKK IKKE NY KONTRAKT: Det mener 39 år gamle Greg Henderson er synd. Han mener nordmannen hører til på det øverste nivået. Foto: Kristoffer Øverli Andersen (www.procycling.no)Vis mer

(procycling.no): Få sykkelprofiler kjenner Vegard Breen bedre enn Greg Henderson.

Veteranen bor i likhet med nordmannen i Girona, sykler for Lotto Soudal og har hatt deler av treneransvaret for Breen dette året.

Som en av André Greipels viktigste hjelpere, er Henderson en viktig del av Lotto-laget.

Han har selvfølgelig fått med seg at 25-åringen er ferdig i laget etter årets sesong, men ble overrasket da han hørte om det første gang.

- Det var litt sjokkerende for alle på laget, egentlig. Ikke de i ledelsen som visste om det, men for alle oss andre, sier Greg Henderson til procycling.no.

- Jeg fikk mange spørsmål om det siden jeg har hatt litt ansvar for ham. Han er en så pålitelig og profesjonell rytter, og kommer alltid godt forberedt til ritt. Det var en stor overraskelse for alle rytterne da vi hørte det, på grunn av talentet og styrken hans.

Heller belgisk enn norsk
Henderson vet fortsatt ikke grunnen til at Breen ikke fikk tilbud om fornyet kontrakt, men tror det har noe med hans nasjonalitet å gjøre.

Med belgiske talenter som Tiesj Benoot, Sean De Bie og Louis Vervaeke i troppen, sitter det belgiske laget med flere av hjemlandets største sykkeltalenter.

Slik vil de gjerne fortsette å ha det.

- Laget hadde sikkert sine grunner. Det er ingen som vet akkurat hvorfor, så jeg spekulerer litt, men jeg tror at hvis laget kan velge, vil de heller velge å utvikle en belgisk rytter enn en norsk. Det er nok mer i deres interesse å ta inn belgiske ryttere.

- Han er absolutt god nok
Når vi skriver november, står Breen fortsatt uten proffkontrakt for neste sesong. Jakten på nytt lag har hittil ikke båret frukter.

Team Joker er reserveplanen, mens Team Dimension Data kan bli redningen dersom de får WorldTour-status.

39 år gamle Henderson har vært med i sirkuset lenge, og vet godt hvordan det er å kjempe for kontrakt. Han mener det er tilfeldigheter og uflaks, ikke mangel på ferdigheter, som gjør at Breen står uten kontrakt.

Han er nemlig klinkende klar på at nordmannen holder WorldTour-nivå.

- Absolutt, 100 prosent. Han er jo bedre enn meg, ler han, før han blir mer seriøs.

- Det er ikke tvil om det. Men han er ny på øverste nivå og må finne sin nisje. Han kan bli god på tempo, og når han lærer seg å kjenne alle veiene, en god klassikerrytter. Han har en stor fremtid foran seg, men dessverre har han ikke fått noen kontrakt ennå. Det er synd.

Les også: Edvald vil ha nordmann med på laget

- Ingen forventet det
Den tidligere Joker-rytteren har hatt sin dose uflaks denen sesongen, med en stygg velt i E3 Harelbeke som den største nedturen.

Dobbelbruddet i albuen satte ham kraftig tilbake, men han var tilbake på rekordtid.

Omtrent to måned før forventet var han tilbake i konkurranse under Tour of Norway.

Les også: - Usikkert om jeg får tilbake all bevegeligheten i armen

Henderson mener det vitner om hvor profesjonell nordmannen er.

- Selv da han kom tilbake fra skade var han kjempesterk. Det var ingen som forventet at han skulle være så sterk etter en så lang tid ute. Det er synd at han ikke får en ny kontrakt, men han er veldig, veldig ung. Vi hadde ham over til middag for noen dager siden, og vi sa: - Du er ikke 35, bare 25.

- Det er viktig å ikke miste motet, påpeker Henderson.

Derfor kan et steg ned være bra
Dersom verken Team Dimension Data eller noen andre løsninger gir avkastning, må trolig Breen ta et par steg nedover i systemet.

Ikke nødvendigvis veldig skadelig, mener Henderson.

- Og ta et steg ned trenger ikke å være så ille. Han har syklet veldig bra for andre ryttere, men om han tar et steg ned, får han kanskje vist seg frem igjen og kan komme tilbake. Han er ung, og hvis han ønsker det, har han en stor fremtid foran seg. Han har bare hatt uflaks nå.

En del av uflaksen har selvfølgelig vært uhellene som har gjort at Breen ikke har fått vist seg frem fra sin beste side.

Men heller ikke en overgangsperiode med flere store, og mindre, overganger har slått nevneverdig positivt ut for Breen som relativt sent fikk vite at kontrakten med Lotto ikke kom til å bli fornyet.

- Det er veldig vanskelig å få kontrakt, og det har vært mange gode ryttere uten kontrakt i år. Det har vært mye rokering. Det har ikke vært så mange lag som har kollapset, men det har vært mange omflyttinger og til slutt har lagene brukt opp budsjettet sitt.

KOMMENTAR: Redd mening Breen

«The Brain»
Breen gjorde seg tidlig i karrieren kjent som en oppvakt og taktisk sterk syklist.

Kallenavnet «The Brain» kom tidlig og har hengt ved store deler av karrieren.

Henderson smiler når procycling.no forteller ham om han kallenavnet han fikk grunnet sin gode evne til å lese ritt.

- Ja, han er veldig god på det. Jeg har delt rom med ham noen ganger, og han er alltid på PC-en og sjekker vinden, løypeprofilen og slikt. Han er veldig opptatt av detaljer, noe som er fantastisk. Man kan ikke tro at sportsdirektørene har full oversikt over alt, så det er bra å ta det i egne hender. Og jeg liker det veldig godt. Jeg kan bare følge etter ham.

Og det er hovedsakelig slik Breen har agert de to årene hos Lotto Soudal. Som en hjelper for lagets mer meritterte ryttere.

Belgisk kaptein
Spesielt Maxime Monfort har blitt glad i nordmannen, som ved flere anledninger har gjort sitt ypperste for å yte sin belgiske kaptein best mulig service.

- Han jobber alltid for andre ryttere. Da vi kjørte opptrekk i Tyrkia (i fjor, journ.anm.), var han alltid der med to kilometer igjen og dro til da jeg ba om det. I Polen og Sveits kjørte han veldig bra med Monfort, som er veldig fornøyd med ham. Han er en god arbeider, han er smart og kommer til å ha en fin fremtid.

Både Breen og Henderson er for tiden i Girona, og spesielt sistnevnte begynner nå å trene for å komme tilbake i noenlunde form.

Nordmannen har i større grad sørget for å holde på formen etter sesongslutten.

Håpet er at han har en ny sesong på øverste nivå å se frem til.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!