Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vegard Ulvang om juks på 90-tallet

- Det var løpere som opplagt ble tatt i juks

Vegard Ulvang mener utøvere ble tatt i doping i hans tid, men at det ble dysset ned.

MEKTIG MANN: Vegard Ulvang er leder av langrennskomiteen i FIS. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MEKTIG MANN: Vegard Ulvang er leder av langrennskomiteen i FIS. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vegard Ulvang (54) var en av de aller største langrennsløperne på 90-tallet, da han blant annet tok fem OL-medaljer - tre av dem gull. Nå er han leder i langrennskomiteen i FIS.

Ulvang kommenterer sjelden dopingsaker, men sier i et intervju med NRK at han mener at systemet rundt antidoping ikke fungerte særlig godt i hans tid.

- Det var opplevelser fra dopingkontrollen på 90-tallet hvor det var løpere som opplagt ble tatt i juks, men som det ikke ble kommunisert rundt. Så det var en ubehagelig opplevelse, sier Ulvang til NRK.

McLaren-rapporten

Ulvang fortsetter:

- Vi trenger ikke gå i detaljer på det nå. Men det var ikke like sterk vilje, og kontrollapparatet var dårlig. Man skal også ha bevis i sånne saker. Nå er det vilje. Man går til det drastiske skritt å nærmest utestenge en hel nasjon, så det er vilje til virkelig å rydde opp og ta dem man kan ta, sier Ulvang.

Russland ble som kjent fratatt muligheten til å delta under OL, og bare noen utøvere fikk delta som nøytrale utøvere. Ulvang kaller McLaren-rapporten, som etterforsket russisk doping under OL i 2014, for «grusom».

- Jeg har lest McLaren-rapporten, den er grusom. Det ser ikke ut til at det er særlig tvil om at det er systematisert juks fra en nasjon. Prinsipielt er jeg motstander av kollektiv avstraffelse, så den er vanskelig, sier Ulvang.

Skicross

Men han mener ikke det var feil å utestenge Russland fra Pyeongchang-lekene.

Som leder for langrennskomiteen har han store ansvarsområder - dog ikke doping, da antidopingarbeidet skal gjøres at uavhengige organ.

I høst kom FIS med et nytt forslag som vakte oppsikt: Klassisk sprint og skiathlon kunne være på vei ut. Men det var spesielt ett forslag som skapte reaksjoner.

Det skulle også bli innført skicross-elementer i sprinten.

Forslaget vil bli behandlet i skikomiteen under en kongress i Hellas i mai. Eventuelle vedtak der skal også behandles av FIS' øverste organ Council, før det skal det på høring til TV-produsenter og TV-rettighetshavere.

Men overfor Adresseavisen sa Vegard Ulvang at han trodde forslagene blir en realitet:

- Jeg tror det blir vedtatt til våren. Det bygger jeg på samtalene i høstmøtet til FIS. Mitt inntrykk var at et flertall av nasjonene mente dette var spennende. Det har vært snakk om denne endringen i flere år, sier han til avisa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!