GOD BALANSE: Både Madeleine Haugland (23) og bikkja Twist kan sies å ha over gjennomsnittlig god balanse. 23-åringen greide utrolig nok å gjenvinne balansen på hesteryggen etter å ha fått en kraftig dytt av stjernejockey Espen Ski. - Jeg har danset ballett. Og så får man veldig god balanse av å ri, forklarer Madeleine til Dagbladet.
GOD BALANSE: Både Madeleine Haugland (23) og bikkja Twist kan sies å ha over gjennomsnittlig god balanse. 23-åringen greide utrolig nok å gjenvinne balansen på hesteryggen etter å ha fått en kraftig dytt av stjernejockey Espen Ski. - Jeg har danset ballett. Og så får man veldig god balanse av å ri, forklarer Madeleine til Dagbladet.Vis mer

- Det var lynsjestemning på Øvrevoll

Men Madeleine (23) vil ikke anmelde stjernejockeyen som utsatte henne for livsfare.

JAR (Dagbladet): Mange har oppfordret Madeleine Haugland (23) til å politianmelde jockeykollega Espen Ski etter skandalen på Øvrevoll galoppbane onsdag.

Selv bærer hun ikke nag til mannen som fem ganger har vunnet utmerkelsen som årets jockey i Norge - til tross for at han utsatte henne for livsfare med en kraftig dytt på vei inn i siste sving.

- Neste gang jeg møter ham kommer jeg til å se ham i øynene, og så får jeg håpe det ikke blir altfor kleint. Jeg har ikke noe imot ham personlig, tidligere har vi hatt en god tone. Da jeg var amatør hjalp han meg på kurs. Det trenger ikke bli så ille når vi møtes igjen, sier Haugland.

- Du vil ikke anmelde ham?

- Det er flere som har oppsøkt meg og sagt at det må politianmeldes, men jeg har vel egentlig ikke tenkt å gjøre det. Når man konkurrerer blir man litt som et dyr - det står omtrent om liv og død. Det han gjorde var helt på trynet, men jeg tror ikke han gjorde det for å skade meg alvorlig, akkurat.

- Jeg sa at han var gæren
Dagbladet møter henne hjemme på Jar, noen minutters kjøretur fra Øvrevoll. Dagen etter den stygge hendelsen, der hun på mirakuløst vis gjenvant balansen til tross for at hun nærmest lå sidelengs over hesteryggen, er Haugland takknemlig over all støtten hun har fått.

Og hun registrerer at dytten fra Espen Ski, som umiddelbart ble utestengt fra galoppsporten, har skapt furore innad i hestemiljøet.

- Det kokte visstnok på Sherryhaugen på Øvrevoll, der mange av spillerne sitter. Det var nærmest lynsjestemning, etter det jeg hørte.

- Folk er sjokkerte over det som har skjedd?

- Da jeg kom inn på vektrommet, hvor vi oppholder oss mellom løpene, var det fullt av jockeyer og trenere der. De var helt sjokkskadet. Jeg fikk beskjed av han ene om å gå inn i Voldgiften (fagjury) med en gang. Det var absurd, egentlig. Jeg gikk forbi Espen på vei inn dit, og da sa jeg at han var gæren. Jeg sto ikke igjen for å høre hva han svarte, men han var veldig sur. På det tidspunktet skjønte han ikke hvor mye han hadde dummet seg ut. Han syntes jeg var teit.

- Jeg ble til og med oppringt av en mann på over 70 år, som jeg aldri har hørt om eller snakket med, men som visstnok har vært lenge i miljøet. Han var forferdet, og sa han var venn med noen i styret i jockeyklubben. «Du skal vite at alle som har peiling på hest står bak deg», sa han til meg. Og så mente han det var utrolig at jeg greide å holde meg på hesten, sier hun.

God kjemi
Ikke bare holdt hun seg på hesten, hun red inn til seier også. Espen Ski har også ridd samme hest - Rapponghi - ved to anledninger den siste tida. Begge ganger ble han uplassert (ikke blant de fem beste).

- Du er lærling, mens han kalles stjernejockey. Hva tror du er grunnen til at du lykkes bedre med den hesten?

- Espen er en utrolig dyktig rytter og veldig sterk, og han har masse erfaring. Men Rapponghi er gammel i gamet - du må ri ham blid. Han synes ikke det er noe gøy hvis det kommer en og utstråler at «nå skal jeg fortelle deg hvordan du skal gjøre det». Da setter han på bremsen, da gidder han ikke. Hvis du er litt lur og lar ham ta styringen, så blir han fornøyd, sier hun.

Espen Ski kan for øvrig se langt etter å ri Rapponghi i framtida - det varslet eier Tom Lühnenschloss til Dagbladet i går. Det kan bli en god stund til han får ri andre hester også, for voldgiftsretten mente saken var av så grov karakter at de oversendte den styret i Den norske jockeyklubb, som har muligheten til å gi strengere straffer.

- Hva mener du er en passende straff?

KAN VINNE LÆRING-CHAMPIONATET: Madeleine Haugland har 11 seirer i år, og har så godt som avgjort kampen om årets lærling foran siste løpsdag på Øvrevoll. Foto: Sigve Kvamme
KAN VINNE LÆRING-CHAMPIONATET: Madeleine Haugland har 11 seirer i år, og har så godt som avgjort kampen om årets lærling foran siste løpsdag på Øvrevoll. Foto: Sigve Kvamme Vis mer

- Det var en kjent jockey i England som rev en annen jockey av hesten etter målgang, og han fikk seks måneder på bakken. Jeg tror vel ikke det blir det samme her, men det kommer nok til å bli en streng reaksjon.

- Ski har sagt at du er urutinert og presset ham inn mot gjerdet?

- Det virker som om han prøvde å ta en offerrolle, og vri det til at det var jeg som gjorde noe farlig. Men så skjønte han vel etter hvert at det lønner seg å være litt mer ydmyk, sier Haugland.

Hestehvisker
Espen Ski kjempet om jockey-championatet (flest seire gjennom et år) da han mistet hodet, og var på det tidspunktet to triumfer bak Per Anders Gråberg.

Madeleine Haugland ligger på sin side meget godt an til å vinne lærling-championatet, med 11 seirer.

- Som jockey gjelder det å være lettest mulig. Da bør vel jenter ha minst like gode forutsetninger som gutta?

- På verdensbasis er det menn som dominerer sporten. Jenter har kanskje lettere for å holde vekta, men det henger vel igjen fra gammelt av at menn tror de er flinkest og sterkest i alt. På Øvrevoll er det ganske fifty-fifty, men i storløp er det ofte gutta som rir. Slik jeg ser det, har jentene en bedre evne til å få hestene til å ville løpe, og ikke bare tvinge dem. Vi kan gjøre dem litt mer motiverte.

- Hvordan gjør man det?

- Det er vanskelig å forklare. I stedet for å tvinge den, kan man la den tro at den har overtaket. Hvis jeg vil at en hest skal gå fram, så kan jeg i stedet for å bruke tøylene heller få hesten til å tro at den bestemmer litt. Da later jeg som at jeg ikke vil at den skal dra, og da vil den i hvert fall gjøre det. Det er som sagt litt vanskelig å forklare, du må ha en feeling for det. 

- Hestehvisker, altså?

- Nei, ikke i det hele tatt, sier Madeleine og ler.